Wednesday, April 30, 2008

Zafran 1y 11m 19d

Last week Zafran was admitted to APSH utk kesekian kalinya...
it all started masa weekend 19/4/08...aku bawak mama & papa p makan kat Tupai2..
Zafran punya la suka...siap habis satu pinggan nasik goreng...skang ni Tupai2 tgh ada promotion buffet steamboat...kami belasah habis la...knowing hubby, papa & mama yg seafood craze ni...mmg la...habis makan kami layan la dessert..mula2 Mama ajak Zafran p dessert kaunter...aku ingatkan depa amik apa...rupa2nya Tok Wan amikkan cucu dia 1 mangkuk ice cream (2 scoop)..Zafran pon apalagi...cam org mengantuk disorongkan bantal..siap boleh mkn sendiri tu..Aki nya pon bila tengok cucu makan best tu...p tambah lagi setengah scoop..

Masa tu tak nampak immediate effect..the next day (sunday) tu dia tak leh tido malam..hidung dia tersumbat..monday tu dia start coughing so badly..just normal running nose..mlm tu pun dia tak leh tido lagi...esoknya aku p ofis la..ingatkan dia dah OK skit...lagi pun babah dia on MC sbb ada minor slip kat pelvic bone dia..tetiba lepas lunch babah dia call kata his coughing makin teruk..dah dengar dia semput..aku amik half day bawak dia p pead..mmg dah teruk masa tu...sampai Dr Nasir suh dia berhenti cakap coz kesian dengar dia catching heavy breath..Dr nak admit kan dia tapi kami minta utk buat nebulizer kat umah dulu..bukan apa..aku kesian bila dia warded..sbb nanti dia tak bebas nak main..nanti dia ngamuk..so Dr bagi ubat & nebules..petang & mlm tu masa bagi ubat dia akan muntah..so basically ubat tu tak sempat take effect..so malam tu adalah malam ke3 kami bertiga (Zafran, Babah & Ibu) tak tido..dah rupa zombie..so kami decide hari rabu tu utk bawak Zafran balik jumpa Dr Nasir..as suspected Dr suh admit jer..sbb kalu kat ward, ubat tu boleh jap terus..so risk dia muntahkan ubat tu takde la..

Aku siap minta ngan Dr so that Zafran tak perlu masuk drip...trauma dia cabut jarum kat tangan tu still terbayang kat otak aku..still boleh ingat cam mana darah tu memancut..mula2 dr cakap balut jer la 2-2 tangan...tapi kesian plak aku imagine dia takleh pakai tangan..at last Dr agree not to put him on drip sbb dia still nak minum walaupun dah mula tak lalu makan..

Masa admission, misi pasang la jarum kat tangan tu..dia punya la mengamuk suh bukak...
"Kakak....Bukak..."dia suh misi tu bukak balik..nak tergelak gak ler...kesian pon ada..ada la dekat sejam dia duk suh org bukak balik..misi tak layan..dia suh bibik dia plak...bila bibik kata suh ibu bukak..punyala melalak dia suh aku bukak.."IBU...BUKAK.!!!!" misi2 tu pun dah naik tersengih2 tengok keletah dia...
Nasib baik tengah hari tu pujuk dia p playroom..dapat main terus lupa pasal tangan...siap berlagak2 ngan Babah dia tunjuk tangan dia.."Babah..Tangan.."sambil tunjuk tangan dia yang berbalut tu..

Dulu masa dia dok ulang masuk hospital tu dia kecik lagi..tak berapa pandai nak main...skang ni bila terkepung dalam bilik tu jer...asyik2 ajak p playroom..Dr tak bagi dia lama2 kat playroom tu sbb sejuk giler...pakai sweater pon still boleh rasa sejuk dia..Nasib baik la kat APSH ada astro..dia boleh la layan Akademi Fantasia (his new obsession)..siap boleh joget2 ikut bebudak AF tu joget...at least bila ada AF (konsert / diary) tu dia takde la bising sangat..

being Zafran, dia tak macam org sakit...he still boleh berlari sana sini dan ngorat misi2 tu...tau2 la misi skang ni muda2...ada satu malam tu ada sorang kakak misi yg cun masuk nak cucuk ubat..macam Shin Chan...dia siap dengan berlagak hulur tangan dia.."Nah Kakak.."mentang2 la kakak tu cantik..belakang bila dah cucuk tu siap marah kakak tu sbb sakit...gelak besar aku & hubby..mesti nyesal serah tangan...agaknya masa ngandung dulu aku suka layan shin chan, anak teruna aku pon dah jadi macam kartun tu..pantang nampak kakak cun...mesti sibuk nak "hai kakak..." Hari tu ada sorang misi tu (agak berumur la..) masa misi tu masuk pintu jer..terus dia lari sembunyi belakang aku..terus cakap "Tak nak...sakit..." misi tu belum pun buat apa2 kat dia..kelakar tul la anak aku ni...

3 hari 2 malam gak le dia kat hospital tu..aku pon naik bosan..nasib baik by friday tu boleh keluar...bukan setakat dia bosan..maknya pon bosan gak..hari ahad lepas tu terus pujuk zafran bawak p park KLCC...punya la seronok dia main...

5 comments:

babyripp said...

my dotter pernah kena pakai the line tu masa she was 2wks old. kesian sungguh.

Ayu said...

how's zafran eton? is he ok?
aku doakan semuanya baik2 aje for u and ur family ok?

Siti Zaiton said...

ayu..
he's Ok dah...baru celebrate his 2nd birthday last 2 weeks (4/5) belum sempat masukkan gambar dia celebrate birthday...nanti aku post kan...
TQ 4 d wish...

PerantauSepi1306 said...

hi eton.. hope ur son dah ok and sihat kembali.. hearing that he has just had his birthday mesti dia dah seronok balik kan sebab dapat hadiah bayak gitu...

oh neway, it's me sid if u still can recall ;p hehehe. I came across ur blog when visiting ayu's

nice to hear from you again..

deep said...

Sian..bebudak mmg takmo pakai benda tu.Kebetulan, anak sy pun admitted last week kat APH tu.. Ada sorang tu muka sebijik mcm zafran..