Wednesday, December 30, 2009

Teething

4th January ni Zahra cukup 4 bulan.. dia dah start menggigit...huhuhuu...podih... last week masa cuti seminggu tu, habis sore nippleku..walaupun giginya belum kuar, tapi dia dah start gatal gusi kut.. bila aku "pek" pipi dia ngan jari telunjukku sambil saying "NO..Don't do that again.." dia siap boleh sengih2 mengekek lagi..hish.. dia ingat aku main ngan dia...huhuhuhu..bila dia dok buat muka adorable tu, nak bertegas ngan dia pun tak jadi...cair luluh..tu yg end up sore nipple tu...salah aku gak la kan... :( It's been quite sometime since the last experience..ye la abang dah 3 years plus..

Few tips that i got from the internet..the power of web..

The sequence of eruption...

please take note that the months indicated tu adalah average month yer... the 1st tooth can erupt as early as 3 months tapi ada case yg baby dilahirkan dgn gigi yg slightly emerging..tapi tak perlu risau unless gigi itu longgar atau menggangu bayi then you should talk to your pead..

The teething symptoms
  • meleleh
    bermula dari 3 bulan, baby akan start meleleh mulutnya (lebih dari buasa ye..) tahap lelehan berbeza dari sorang baby to another.. kalu org tua2 cakap "ni mesti ada benda yg mak dia ngidam tak dapat makan ni.." A big question mark!!! mana relation between baby meleleh air liur dgn mak ngidam pun tak dapat dibuktikan secara saintifik kan???

  • grumpy
    bila gigi dah dekat sangat nak emerge, gusi baby akan jadi lebih sakit & sore. ni akan menjadikan mereka sungguh grumpy..tu yg sometimes dia tak leh tido dan mengakibatkan mak bapak dia tak leh tido gak... biasanya masa mula2 aje..lama2 tu bila masuk gigi ke3 dan seterusnya dia akan get used to it...tapi ada baby yg akan grumpy each & every time..

  • gatal2 di bahagian dagu
    akibat dari air liur yg sentiasa meleleh itu, dagu akan mula naik rashes.. the best solution, pastikan sentiasa lap dagu & mulut baby ngan kain bersih..

  • cheek rubbing & ear pulling
    kesakitan gusi may travel ke telinga & pipi especially bila gigi geraham nak kuar.. kekadang boleh nampak baby dok gosok2 pipi atau tarik cuping telinga dia.. tapi kekadang kalu baby tu tarik telinga may caused by ear infection..kalu camtu kena bawak jumpa pead la..

  • menggigit semua benda
    masa ni semua benda akan digigitnya..termasuklah nipple ibu dia...hehehe..the biting action may relief the pressure on the gum..

  • Diarrhea
    banyak pertikaian berkenaan symptom yg ni.. it is said the extra saliva yg dihasilkan dan ditelan oleh baby akan loosen the stool.. tapi kalu berpanjangan, sila rujuk kepada pead..

  • deman
    usually baby akan slightly feverish..biasanya temperature nya tak tinggi..just to be on the safe side, sila berjumpa doktor sekiranya baby menunjukkan tanda2 demam

  • batuk
    air liur yg banyak kekadang can cause baby batuk atau tersedak.. ianya tak membimbangkan selagi baby tidak menunjukkan tanda2 flu atau demam yg panas.

  • tido yg tidak teratur
    kesakitan mungkin menyebabkan baby kerap terjaga

easing teething

mmg tak boleh dihalang teething & kesakitan ni tapi as parents we can ease it a bit for our babies..
  • pastikan sentiasa lap mulut & dagu baby utk elakkan naik rashes.

  • bagi sesuatu utk digigit oleh baby..best solution is the plastic teething ring.. pastikan ianya cukup besar bagi mengelakkan baby tertelan atau break into small pieces.. sila elakkan menggunakan teething ring yg ada air sbb ada possibility bocor. teething ring tu boleh letak dlm fridge tapi bukan freezer yer..nanti luka plak gusi yg mmg sedia ada bengkak tu.. teether yg sejuk tu dpt melegakan pressure pada gusi baby..

  • gosok gusi baby dgn jari yg bersih

  • jgn sekali-kali ikat atau gantung teether pada leher baby...kalu terjerut nyesal tak sudah...

  • kalu teruk sangat, silalah pie berjumpa doctor utk mintak advice...usually pead akan prescribe gel yg boleh bagi numb gusi tu.. tapi harus berhati2..kalu terlebih bagi nanti habis semua lidah & mulut bleh numb gak..kalu byk sgt nanti byk plak ubat yg tertelan dek baby..
i'm preparing my self physically & mentally to face Zahra's teething phase.. :)

Healthy people vs OKU

pepagi lagi aku dah terbakar dek keranah manuasia dalam LRT!!! nak kata uncivilized, tak mungkin la plak.. nampak cam org keje pejabat..baca plak paper omputih...sure la bersekolah kan??

dalam diri aku ni menjerit2 nak p cakap kat dia.."is it you or the fler standing in front of you that is blind??" BONGOK!!!!!!

kalu la brother tu tidak mempunyai physical OKU yg jelas, aku boleh terima lah dia tak bagi mamat tu duduk... ni sah2 physically nampak plus brother tu pegang tongkat org bute...what more that she needs?? SAPA YANG BUTE NIE??

Dah la tak bagi duduk, ada hati lagi nak hangin ngan mamat tu sbb berdiri so close to her.. WHAT THE @#$%?? aku rasa minah ni either sewel atau bute..tapi tak mungkin bute sbb dia bleh baca paper..

Konon nak fikir positive la kan..mungkin sebelum aku naik dia dah offer tapi mamat ni takmo duduk.. tapi kalu aku at her place, mesti INSIST for mamat tu duduk punye.. aku tak cakap aku baik tapi aku malu kalu org tgk aku yg sihat ni duduk walhal depan aku ada sorang OKU sedang berdiri...

Ni lebih kurang la kes masa aku ngandung dulu.. kekadang tu sepanjang jalan tu takde sapa yg offer aku duduk.. tu bila aku nampak org ngandung tak diberi duduk aku kesian.. aku tak betapa sakitnya pinggang & kekadang boleh cramp perut bila berdiri lama...huhuuh.. pernah sekali ada brother ni dia berdiri gak tapi seat depan dia tu kosong masa kat KLCentral..siap dia block org yg sibuk nak p duduk kat seat tuh suh bagi aku duduk.. my gratitude towards him..

Aku boleh terima kalu orang tak bagi seat pada OKU yg physically not that obvious yg dia tu OKU atau org yg baru preggy 3-4 bulan, sebab physically tak nampak sangat lagi especially those yg badan sediakala comel cam aku ni...coz kekadang it can be insulting.. kita bagi duduk tapi dia takmo duduk & muka dia cam berubah skit...rupa2nya mmg bentuk badan dia gitu..dia tak ngandung...sure kecik ati dia kan?? lagipun masa 3-4 bulan ni tak teruk sangat lagi.. still bearable la kan...

sesungguhnya Allah maha mengetahui niat minah tu...sapa lah aku to judge her kan???

Tuesday, December 29, 2009

Prolonged Breastfeeding May Protect Against Childhood Leukemia

Previous research has shown a link between breastfeeding and decreased risk of childhood leukemia, however, a new study reveals that long-term breastfeeding may decrease the risk of leukemia and lymphoma even more than breastfeeding for just a few months.

The study showed that breastfeeding for less than six months was associated with an odds ratio of 2.79 for contracting a lymphoid malignancy compared with children breastfed longer than six months.

Researchers from the United Arab Emirates University compared 117 children with various forms of lymphoma and leukemia who were treated at the same hospital between 1983 and 1997 to a 117-member control group of healthy children matched by age and sex. All children in the study were Bedouin Arabs.

A report on the researchers' findings appears in the January 2001 edition of the European Journal of Cancer. The researchers say that with this study and others, the protective effect of longer breastfeeding against childhood leukemia and lymphomas is now more firmly established.

Source: European Journal of Cancer; 37:234-238.
: http://www.breastfeeding.com

Nursing Strike

i have personally experience this with my first child and i failed to overcome the problem due to my "kebodohan".. :(

He was on nursing strike when he was 9 months old...reason?? aku pun tak tau kenapa.. he totally refuse direct feeding.. so he only depends on EBM + FM.. i still express my milk tapi lama kelamaan the milk supply stops.. the reasons that i can think of are might be the low supply or i did change my parfum which he doesn't like..

What is a nursing strike??
It is an abrupt breast refusal. Usually it will last for a few days or weeks. It's not easy to discover what is causing the strike and sometime the cause is never found. The nursing mother may get engorged or plugged ducts. While the baby is on a nursing strike, the mum need to express her milk as often as her child nursed. try to avoid using bottle to feed the baby but use syringe, spoon or cup instead.

Ada beberapa factor yg may caused nursing strike:
  • A cold or stuffy nose, which inhibits breathing while nursing

  • An ear infection, which causes pressure or pain while sucking and swallowing

  • Discomfort from teething, a cold sore, or an infection (such as thrush)

  • A fever or a heat wave that makes bodily closeness less appealing

  • Fear that Mom may yell as she did last time he tested those new chompers on her

  • A newfound preference for bottles (if your child is given frequent bottles, he may like the faster milk flow, have nipple confusion, or be reacting to a reduction in Mother's milk supply)

  • Overuse of a pacifier, which may meet some of his sucking needs but leave him uninterested in the breast

  • A major disruption in routine, such as moving or your returning to work after a maternity leave

  • An unusually long separation from Mom (a business trip or a weekend away)

  • Reduced milk supply - if you've been stressed out, your supply may be reduced

  • A change in the taste of Mom's milk, caused by the resumption of your periods, spicy or unusual foods, a vitamin or drug, or a new pregnancy

  • A new deodorant, soap, or perfume applied on or near the breasts

  • Strong let-down - the milk may be letting down too quickly for Baby's liking, which may make him frustrated and refuse to latch on

  • Poor nursing habits - at around four months, when a baby begins to realize life is happening around him while he nurses, he may be squirmy or position himself awkwardly at the breast

  • Too much to do - busy six- to nine-month-olds are easily distracted and often opt to "snack" at the breast over settling down for a full meal

  • tanpa sebab yg diketahui... :-?

Nursing strikes can be trying to say the least. Mothers feel understandably anxious, rejected, and panicky about whether their babies are starving themselves. It's easy to jump to the conclusion that a baby who doesn't want to nurse is weaning himself. But if the refusal to nurse is sudden, it's not a sign of readiness to wean. A baby who is itching to wean will almost always do so gradually, over a period of weeks, months, or even years. And it is highly unlikely that a baby under a year old will self-wean.

How to overcome??
  • lots of attention and skin-to-skin contact.
  • Try nursing when he is sleepy
  • Try to minimize distractions. Nurse in a quiet, dark room, or put on some soothing music.
  • Try different nursing positions, and try nursing while in motion
  • Try getting your milk to let down before you attempt to nurse so that dia tak grumpy tunggu let down yg lambat.
  • Offer the breast frequently. Don't wait till he's really hungry.
I learnt it the hard way.. i failed in my first attempt to fully breastfed my boy.. hopefully the knowledge that i shared here can assist the new mommies in successfully breastfeed their babies.. cukup la aku sorang yg gagal...

ilmu perlu dikongsi kan???


Tabung Haji di Bank Islam

sorrylah kalu aku ni sungguh ketinggalan gerabak keterapi..

semalam pie bank islam nak bank in duit yg org bagi kat Zahra..kalu tak silap dulu2 masa aku masukkan duit ke tabung haji thru bank islam kena bank charges & tak leh update buku tabung haji tu.. semalam dah la takde bank charges, transaction terus masuk dlm buku.. wahhhh kagum2..

memandangkan bank islam hanya sekangkang kera yg mana aku hanya perlu turun lif sahaja, maka lepas ni no more Tabung Haji transaction thru Maybank2u.. dah la kena charge RM1.50 per transaction.. setahun dah kena RM18...banyak tuh..baik aku buat beli benda lain dari bagi kat bank yg sentiasa mencari peluang untuk kikis duit aku tu..

Monday, December 28, 2009

1 week off

seminggu bermalas-malasan di rumah bersama anak2... wahhh best tahap gaban...

Malasnya ari ni...dragging my feet to the office...nak2 pulak semalam Zahra start having flu.. dia punya la grumpy bila rasa hidung dia stuffy.. & dia dah start nak batuk2 gak...huhuhuu..mesti jangkit dari ibu la tu.. kesian dia.. risau la plak kot2 dia ni cam abang dia.. abang start having asthma symptom at teh age of 6 months...dari umur 6 bulan tu la dia asyik kuar masuk spital... mintak jauh la... kesian betul bila teringat abang dulu...dgn "crab claw" (balutan tmpt masuk drip) hingga la experience buat physio.. tu belum campur mati kutu duk dlm ward.. mak nya lagi2 la.. sah2 mak yg kena tunggu sebab nanti nak hanen...hehehe

1 week tu habis camtu jer.. pejam celik-pejam celik abih 1 week.. confuse aku... apa la yg aku buat seminggu tu?? basically berguling2 dan bermalas-malasan..hehehe...takde apa yg produktif pun..

hari ni mesti horrible for my maid.. sbb dah 1 week zahra dok direct feeding.. cuma aku make sure at least sekali sehari dia drink EBM...just to remind her of EBM.. tapi sure ngamuk gak la... maid aku pun dah faham kalu hari isnin zahra ngamuk.. tak yah tunggu cuti lama..cuti sabtu & ahad pun dah cukup utk create her tantrum on monday... monday blues...hehehehe.. how i wish i can be a house wife.. bila la agaknya hubby ku akan earn 5 digit pays????huhuhu... must find a way so that i can earn a lot of money without going to the office.. online business?? lets think about what product can i sell.. my passion is food.. tapi lauk pauk susah nak jual kut online.. catering?? will steal away my weekends from my kids.. a big NO-NO.. than what?? nanti di pikirin lagi yer...

Thursday, December 17, 2009

Kenapa saya tak breastfeed??

Aku tak breastfeed??? tak lah...aku masih pengikut tegar dlm bab2 breast feeding ni...
cuma nak berkongsi citer yg diperolehi dari kawanku...

aku masih boleh terima alasan kenapa dia tak breastfeed coz masa dia dulu tu, masih ramai yg belum aware pasal breastfeeding among working mothers.. aku respect minah ni sbb dia berani mengaku dia dulu malas...straight to the point..tak de dolak dalik.. cuma dia jadi bahan ketawa kami satu geng yg majoritynya BF.. especially bila dia cakap dia lagi sanggup bagi anak dia minum susu yg dipam dari direct feeding sbb dia nak tido...hahahaha... yg kelakarnya dah la masa tu pakai pump manual yg jenis tarik kat belah bawah tu..tak ker nyusahkan diri sendiri.. so lama2 without any stimulation, susu pun kering la...

sebenarnya banyak sebab ibu2 tak menyusu.. antaranya:
1. susu takde..
mmg la takde masa hari pertama tu..hanya kolustrum yg ada.. it is a highly concentrated creamy milk which is brimming with antibodies, proteins, vitamins and anti-infective agents. the amount of colostrum your baby needs is small, But you should let the baby suckle whenever he wants to. His suckling will stimulate your system into producing mature milk, and frequent suckling in these first few days will help prevent engorgement when the milk does come in.
selepas 2-3 hari, you'll notice that your breast will become heavier kerana volume susu sudah meningkat. susu ini akan lebih cair & putih.

BM mengandungi foremilk & hindmilk dimana foremilk adalah penghilang dahaga (hi in lactose but low in fat) & hindmilk hi in fat yg diperlukan utk pertumbuhan bayi.pastikan bayi mendapat both dgn membiarkan dia feed selama yg mungkin. jika sekejap sangat, dia hanya akan dapat foremilk shj yg akan menyebabkan dia cepat lapar, meragam & colicky

2. pump susu tak kuar.. atau sikit sangat
samada teknik pumping yang salah atau pump itu yg tidak berkualiti.. jika menggunakan pump electric yg good quality, it should not be any problem..
susu skit sangat??? mmg la susu awal2 tu skit.. basically new born minum dlm 1.5 - 2 ounce shj setiap kali menyusu.. the volume will increase as they grow.. kalu you bagi FM pun..cuba perhatikan, bayi takkan habiskan 3 oz sekali hentak (normally lah).. usually akan ada interval.. dia akan minum sikit2 berulang2.. so jgn panik kalu 1st time you pump hny dapat dlm 1.5 oz.. RELAX.. tu penting.. bagi memastikan you can produce plenty of milk.. stress is not good for you...

3. Mak kata baby saya lapar tak cukup susu
Sokongan dari org sekeliling amat penting.. before bersalin, talk to your hubby, mother & MIL about breastfeeding...let them understand.. jgn tertekan dgn kata2 org sekeliling.. kalu baby lapar, all you need to do is bagi BM.. menyusu.. for the 1st week tu, baby akan menyusu dlm kadar masa yg lama...dia seakan melekap jer dgn anda.. but don't worry.. dgn cara itu dia akan mendapat susu yg mencukupi & at the same time, you are creating a stronger bond between you & your baby..

banyak lagi alasan2 yg pernah aku dengar.. kekadang tak masuk dek akal.. tapi aku paling respect org yg ngaku dia tak tahu pasal BF atau malas.. tak yah berselindung2..

secara kesimpulannya, semuanya disebabkan kurangnya info ttg BF yg sampai kepengetahuan mereka..

ps: aku bangga ada kawan yg telah berjaya menjadi certified lactation counselor..Pn Zatul Hijanah Ramzi..

Increasing milk supply utk ibu2 bekerja

Got some of these info from this site.. very informative..

A question was posted to the lactation counselor on decreased in milk supply once the mother started working.. antara intipati jawapannya adalah:

1. jenis pump
terdapat perbezaan antara pump manual atau pump yg baterry operated dgn double electric pump. Bagi ibu2 yg ingin melakukan sesi pumping yg kerap, adalah lebih wajar jika menggunakan hospital grade pump.
Double pump banyak membantu dimana ia bukan shj mengurangkan masa pumping, ia juga meningkatkan tahap prolactin yg mana membolehkan penghasilan lebih banyak susu dlm masa yg singkat.

2. Kerapkan pumping session
it is to stimulate the milk production. more frequent, it will be more stimulated.. the ideal stimulation is 8 times within 24 hours..ini termasuk stimulation through direct feeding. kalu dicongak, 5 kali direct feeding dirumah plus 3 kali pumping session di office.
Pumping for ten minutes three times a day will do more to build the supply than pumping for twenty minutes twice a day.

3. Relax
this happen to me alot.. there's always tendency utk tgk byk mana susu dah kuar... kalu nampak skit, then mula la gelabah..Putting this kind of pressure on yourself only makes you tense and keeps your milk from letting down fully. take a break.. jika anda pump utk beberapa minit tapi takde let down, stop pumping. Relax.. Trust me...it does works!! Try stretching, deep breathing, getting a drink of water, massaging your breast, listening to soft music, or anything at all that helps you relax. Then try pumping again. Kalu duduk berjam2 tp takde let down tak de gunanya.. It's very important to try to relax, and breaking the pumping session up into smaller increments may help accomplish this.

4. Emptied the breast after feeding or Double pump with your baby
Pump after feedings for five minutes, or on the other side when your baby takes one breast at a feedings (your supply will be more plentiful in the mornings)

5. Minum banyak air & makan makanan yg berkhasiat.
tak semestinya minum bergelen2..janji anda tidak dahaga.. drinking before feeding or pumping does helps.. makanan yg berkhasiat amat penting coz it will be transfered to your baby.. tak semestinya makan banyak...tapi makanan yg seimbang.. cuba perhatikan pemakanan anda..apa yg anda makan yg boleh meningkatkan milk supply.. different people reacts differently to different food..

6. Amik supplement yg boleh increase milk supply
banyak tumbuhan herba dan sayuran yg boleh membantu meningkatkan milk supply seperti halba (fenugreek), jintan putih (cumin), pegaga, kaduk, longan kering, lobak putih,jantung pisang, pucuk betik dan banyak lagi.. tapi tak semestinya semua makanan ini memberikan kesan yg sama kepada semua orang. Ada ibu yg react to certain food ada yg tak...semuanya perlu try & error


USAHA TANGGA KEJAYAAN... think about the benefits of breastmilk to your baby..

Buying breast pump..

Kekadang aku terfikir...kenapa la org berkira sangat nak beli a good quality breast pump..

mmg tak dinafikan double electric breast pump is the best... ameda, spectra, medela, mini-e & etc.. dari ratusan hingga ribuan ringgit ada dijual..pilih aje ikut kemampuan..

mungkin aku berbunyi seperti riak.. tapi inilah kenyataan yg perlu difahami oleh setiap ibu yg berhajat untuk menyusukan bayi mereka..

Soalan aku kepada rakan2 yg masih belum membuat keputusan samada nak bagi BM atau FM.. korang tau tak harga FM berapa ringgit skang?? korang tau harga breastpump berapa?? Cuba check kat pasaraya..be it Tesco, Giant, carrefour, pacific & yada yada.. acclaimed good quality FM can cost you RM60++.. kalu bagi FM, sebulan brp kg?? bususk2 kalu newborn 1.5 - 2kg.. that will cost you about RM120 sebulan.. breast pump plak..electric double pump paling koman dlm RM400++.. cuba congak.. kalu beli RM400, dlm 3 bulan dah balik modal.. taking into consideration you spend RM120 sebulan.. the fourth month tu you dah start gaining profit dah..

memang la terasa bila nak kuarkan RM400 sekali hentak.. tapi through well planning, it should be no problem.. anda mengandung untuk 40 weeks.. cuba simpan RM50 sebulan..by the 8th month you dah afford to buy it..

Nak menyambut ahli baru dalam keluarga memerlukan belanja yg banyak...no doubt about it.. proper planning & budgetting will help you a lot.. kalu nak shopping baju & alatan bayi tu, jgn tunggu last minute.. beli skit2 dari seawal 5 atau 6 bulan.. barulah tak terasa duit yg kuar tu.. lagipun it will help you to manage your monthly financial better.. kalu nak sangat shopping benda2 tu masa sale, save up an amount of money from your monthly pay for that purpose.. disiplin kena kuat yer...

Apapapun, setiap apa yg kita buat mestilah untuk kebaikan semua pihak.. especially our family..
dan jangan lupa...UKUR BAJU DIBADAN SENDIRI...

Wednesday, December 16, 2009

Kaduk oh Kaduk

Got to know from my friend's blog that Kadok aka wild betel can also increase milk supply...

I like.. so resepi nasi ulam ku sepatutnya mujarab bagi ibu2 yg menyusu... especially dlam tu ada pegaga & kaduk

masa dok browse internet for info on daun kaduk ni, i've stumble to one entry yg bercerita ttg betapa bestnya dia makan keropok daun kaduk.. ala2 keropok bayam tu...daun kaduk tu dicelup tepung dan digoreng macam goreng pisang... ni satu resepi yg mesti dicuba..

satu lagi obsession aku kalu p restoran siam yg ala2 Amarin tu..mesti gatal nak order Mieng Kam..ala daun kaduk yg makan ngan kacang, kelapa, cili, halia, bawang & sauce tu.. best tu...

Selama ni aku tak tau plak ulam kesukaan ku ini boleh menambah susuku.. skang makin suke la aku dengan daun ini...

Budak2 Sekarang

As usual, aku akan buka TV3 tgk MHI masa aku bersiap nak ke opis.. masa aku bukak tu depa dok sembang pasal topic headline kat Metro hari ni.. adengan terlampau

macam2 kes budak2 skang.. dari berpakaian menjolok mata, berpelukan dikhalayak umum hinggalah menggadaikan maruah sendiri..

Seperti dlm posting terdahulu, mmg jelas aku ni jenis turun naik LRT hari2..so macam2 kerenah aku tengok..kekadang naik meluat pun ada.. Ada yg pakai tudung tapi seluar nampak jamban.. ada yg berpeluk laki-pompuan tanpa mempedulikan org sekeliling.. yg ni aku mmg pasti depa bukan couple yg sah..sbb kalu yg sah tak buat camtu...paling2 pegang tangan..takde la sampai nak cium2 pipi atau oles2 rambut depan orang.. sbb kalu yg dah sah boleh buat benda2 tu in private..

Ni yg buat aku terfikir panjang...susahnya nak membela anak zaman sekarang..pengaruh buruk banyak disekeliling kita.. kekadang depan kita ni depa baik la bagai nak rak...belakang kita bila ngan kawan2, kita tau ker?? TAKUT!!!!!!!

Siapa yg patut dipersalahkan?? Aku suke dengan sorang caller pagi tadi...sorang nenek yg still mengajar tuisyen.. dia cakap she'll spend 10 min after her class to talk to her students...utk mengingatkan mereka tentang baik & buruk.. some sort of councelling session.. kan bagus kalu semua cikgu camtu..

Dalam hal ni aku tak pernah salahkan cikgu.. mmg la depa bertanggungjawab utk memebrikan pendidikan yg terbaik utk anak2 kita tapi as parents kita tak leh lepas tangan.. bagaimana sibuk kita, anak2 still amanah kita.. apa kita nak jawab kat akhirat nanti kalu kita gagal mengalas amanah yg telah diberikan itu??

Sebagai ibu yg berkerja, aku tau betapa susahnya nak spend masa ngan anak2..balik dah lambat...nak uruskan rumahtangga lagi...penat mmg la penat..but apapapun tanggungjawab is still tanggungjawab.. kita tak lepas dari itu.. aku sering terfikir, mampukah aku mencorakkan anak2ku menjadi anak yg soleh & solehah..menjadi makhluk Allah yg sentiasa menuruti segala suruhanNya & meninggalkan laranganNya?? TAKUT!!! bukan senang nak menggalas tanggungjawab tu...

to me personally, nak monitor kerja 10 org staff lagi senang dari raising 2 kids.. tugas kita utk monitor staff tu tamat once kita balik umah..tapi raising a child, it is a 24-7 task.. task tu takkan habis selagi kita belum menutup mata kita buat selama-lamanya.. tugas kita bukan setakat buat anak tu pandai..dapat 24 A dlm SPM atau dapat masuk Harvard or Cambridge.. tapi tugas kita lebih besar dari itu.. aku pernah tengok parents yg sibuk dok hantar anak p tuition sana sini..tapi tak pernah nak ajar anak tu bab2 agama..sedih aku.. tu yg menjadikan mereka anak yg tak balance.. cuba kaji kes sufiah.. anak yg genius tapi terjerumus ke lembah hina.. dimanakah silapnya?? apakah peranan ibu bapa telah dimainkan dengan baik oleh org tuanya?? wallahuallam.. aku suke betul membaca artikel dari ZAR ni..

apapapun, we need to step back and muhasabah diri kita..adakah kita sudah menjalankan tanggungjawab yg diamanahkan kepada kita?? Aku?? berani aku cakapkan...BELUM!! masih jauh lagi perjalanan ku sebagai seorang ibu..

Ya Allah.. jadikanlah anak-anaku, anak-anak yg sentiasa menuruti segala suruhanMu dan meninggalkan segala laranganMu...amin...

Tuesday, December 15, 2009

Tahun Baru Hijrah 1431

It's coming to an end...

hairan yer...org selalu bertanya apakah azam tahun baru kita bila tahun baru masehi menjelang, tapi jarang kita dengar org bertanya tentang azam tahun baru bila maal hijrah menjelang...

7 tahun sudah...pada 1 muharam 1424, aku & hubby telah bertukar status kepada "tunang".. banyak yg telah berlaku since then.. dari menjadi tunang, hingga menjadi suami isteri, kepada menjadi ibu bapa kepada anak2 yg comel..

so sekali lagi maal hijrah menjenguk.. ntah berapa lama lagi aku akan menjadi penghuni dunia ini?? kekadang aku amat takut bila mengenangkan saat aku akan meninggal semua ini.. takut kerana amalan ku yg hanya senipis kulit bawang.. takut sekiranya aku pergi tanpa sempat memohon maaf dari semua org yg mengenali ku.. takut akan kesusahan yg bakal ditanggung oleh anak2ku.. mungkil dangkal sungguh aku ni tapi aku selalu memohon agar Allah swt memanjangkan umurku utk membolehkan aku beramal & melihat anak2ku membesar.. sekurang2nya hingga mereka mampu berdikari..

Azam tahun baru ku???
1. Banyakkan amal makruf
2. spend more time with my family
3. Breastfeed for at least 2 years
4. banyakkan bersabar.. kurangkan rasa amarah..
5. uruskan rumah tangga dgn lebih baik..
6. be with Zafran for his revision
7. kurangkan berat sebanyak 5kg..heheheheeh (ketaq nk letak ni!!!)

dah la tu..tak boleh banyak...nanti tak tercapai...susah..hehehehe


Doa Akhir Tahun

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka. Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu. Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.


Doa Awal Tahun

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka. Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia. Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.

Monday, December 14, 2009

Ragam Abang...

Belah pagi, Ibu & babah p urut.. so takde kat umah.. so babah promise him to go to play ground in the evening.. so nie la photo2 yg babah snap masa kat PG..

satu masalah ngan anak teruna aku ni...dia ni cam anti sosial skit.. kalu PG tu ramai org, nanti dia takmo main kat mainan2 tu.. kalu takde orang, akulah raja.. mungkin sbb dia tak biasa surrounded by a lot of people.. ye la kat umah hari2 duduk ngan bibik.. sbb tu la aku sibuk nak hantar dia pie sekolah...bagi belajar bergaul ngan orang skit..


Abang mmg a bit chicky.. tgk muke pun tau.. most of my frenz said so..


wahh.. anak ibu dah pandai naik swing sendiri..


macam mana naik jongkang jongkit sorang2???


he really loves to pose..


wahh..macam betul kan? lepas amik wudhu', bentang sejadah & solat...


siap telunjuk naik tu...ala2 baca tahiyyat..

Friday, December 11, 2009

Keter vs LRT

vs


Org selalu tanya aku kenapa tak nak bawak keter pie opis... byk sebab.. sebab utamanya parking susah.. kalu nak bawak gak kena park kat private parking which will cost me minimally RM5 per day... sebulan dah RM100 lebih... huihh...RM100 tu kalu buat beli makanan atau baju anak2 lagi bagus.. RM100 tu baru parking..tak campur duit minyak & tol lagi..total sebulan mau kurang2 pun RM400..

satu lagi, kalu aku cakap aku tak mampu maintain 2 keter sure org tak caya.. kalu aku nak pakai keter lagi satu maksudnya kami kena tanggung 3 keter.. sebab keter mami pun aku yg bayar..huhuhu.. kempis poket ku..

Ada orang pernah tanya aku gak kenapa sanggup naik LRT... wahhh..org yg tanya ni mesti tak tau nikmat naik LRT.. aku naik dari 1st stesen kat ampang therefore there is 99% chance utk aku duduk... so aku boleh tido dlm train.. kalu bawak keter mana bleh tido?? lagipun sebulan baru RM100 (kalu pakai monthly pass)..

everyday aku akan naik 2 LRT..naik dari ampang to masjid jamek & interchange to Kerinchi naik Putra.. so banyak benda yg menjadi observation ku..dalam LRT lah aku boleh observe orang... ni satu perangai aku yg kekadang membuatkan aku marah ngan diri aku sendiri...ye la KEPOCHI!!!! macam2 org aku bleh jumpa dlm train..dari couple yg jauh berbeza umur hinggalah boleh dgr perbualan telefon between husband & wife yg mana hubby dia tak jumpa cari baju anak...mesti hubby dia cuti hari ni & ada kat umah jaga anak...hehehee.. tu belum campur ngan perasaan nak marah aku pada org2 yg buat2 tido bila dapat duduk, sedangkan dia perasan ada ibu yg sarat ngandung berdiri depan dia.. aku rasa cam nak p suh dia bangun jerk.. aku perasan scenario ni banyak terjadi dlm Putra LRT yg sarat ngan penumpang tuh.. Dlm LRT Star jarang terjadi sbb tak crowded sangat.. ataupun org yg naik Star ni lebih berbudi bahasa..hehehehe..

masa aku sarat ngandung ari tu, punya la penat berdiri, takde sapa nak kesian..ikutkan mau jer nak cakap "Boleh tak bagi saya duduk"..tapi cam malu la plak.. tapi pernah sekali aku bawak mami naik LRT, 1 group of budak2 muda yg kalu sekali pandang cam budak haprak tapi sungguhla berbudi bahasa...siap depa bangun nak bagi mami duduk.. tu yg mami kata, baik la budak2 yg ala2 kutu ni plak...yg budak2 yg nampak elok tu langsung tak peduli.. betulla proverb "Don't judge a book by it's cover"

kenapa saya bercerita pasal topik ini?? sbb baru pagi tadi saya realize yg saya ini terlalu kepochi..


ps: freezer idaman ku sudah sampai semalam...hehehehe..

Thursday, December 10, 2009

Quality Time with the kids

Dah 2 malam aku lambat.. ari selasa, balik umah lepas solat kuar balik pie tesco, semalam (rabu) balik opis terus pie KLIA antar Mak Itty.. end up kami balik after 10pm..

Aku rasa sungguh bersalah ngan anak2 ku.. ye la..sepatutnya malam adalah masa kami ngan mereka... tu la masanya adik nak ngembeng...masa abang nak belajar..bila tak dapat nak layan mereka, rasa guilty sungguh..

semalam plak la telepon kat umah tu rosak.. dari kul 6pm, try call umah tapi tak dapat.. dok dapat mesej connection error..telefon hp maid aku plak dok dapat voice mail... time ni la dia nak p off tepon dia tu... hubby dah angin...takde telepon mintak nak pakai tepon...ada tepon p off la plak...aku bukan apa.,..kot la Zahra mengamuk sbb biasanya malam dia akan feed direct ngan aku.. risau la plak bila tak dapat nak confirm..last2 hubby p call neighbour mintak tolong dia p ketuk pintu umah aku suh maid aku call kami balik.. huish...tak pasal2 nyusahkan orang.. sib baik la si Zahra tak ngamuk..

Walaupun sampai umah dah kul 10 lebih, lepas mandi, hubby still layan Abang belajar kat starfall.com.. yer la kesian kat dia..tara dia tgh excited nak belajar ni, layan jer la..

Not to say kami ni parent yang bagus, tapi it makes me wonder, camne la parents yg tega balik jauh malam.. kekadang bila tgk Abang yg selalu excited sambut kami kat muke pintu umah tu, tak sanggup nak balik lambat.. tu baru abang sorang..esok2 kalu adik dah boleh taktih, sure akan ada 2 umah dok terjongoi kat muke pintu melompat2 seronok tgk kami balik.. hehehehe.. masa tu, penat balik kerja tu hilang.. penat tu akan datang balik bila dah nak retire for bed.. masa tu la mula nak rasa sakit satu badan.. adakah sebab mengusung beg pump yg berat naik lrt??? hahahaha.. nak beli keter lagi satu tu cam tak mampu lagi...lagipun kat opis ni parkingnya amatlah susah...

back to spending quality time with the kids.. mmg la bila tang depa nakai tu kita rasa nak marah sungguh tapi bila depa takde, sunyi yang amat.. macam last weekend bila my son termakan ajakan Tok Wan dia to spend the nite ngan dia.. so dia ikutla Tok Wan balik tido kat umah Pak Longnya.. malam tu, it's just me, hubby, Zahra & my maid.. with Zahra yg tak berapa nak berkuek tu.. kami rasa sunyi sungguh.. tu yg aku cakap kat hubby, bila dia ada asyik kena marah jer sebab naughty, bila dia takde sunyi la plak...

so aku telah berjanji dengan kedua2nya to be back home earlier today.. bila mengenangkan nanti ada ketika aku kena p outstation macamanala aku nak buat ni.. lately Zahra mula develop perangai nak ngembeng kalu nak tido.. dah kenyang pun mesti nak dok berkepit tang tu baru dia boleh lena.. tu yg babah dia bagi suggestion p cari bottle yg menyerupai breast tu if aku nak p outstation.. tapi i doubt that will helps.. takde bau badan ibu la...

Apapapun, bila dah beranak pinak ni, aku mula sedar my priority in life.. My family comes first.. ni terfikir plak, kalu la assignment aku in 2010 ni akan consume a lot of my time..matilah aku.. ada org pernah approach aku for higher rank punya position.. tapi byk yg aku fikirkan.. boleh ke aku balik sharp on time cam skang?? how frequent will i be away from my kids?? ntahla..kekadang bila fikir2kan, bukan tak mampu dari segi competency coz aku tau aku bleh buat... tapi when it comes to commitment, it really scares me..

Aku sentiasa agar diberikan yang terbaik untuk aku dan keluarga.. sesungguhnya Allah sahaja yg maha mengetahui apa yg terbaik untuk semua makhluknya...

Wednesday, December 9, 2009

Freezer oh freezer.. part 2

Yippie!!! hubby sudah setuju utk beli chest freezer tu... mak seronot tahap gaban nih...
punya la excited, semalam kononnya nak p beli teruslah...memandangkan freezerku dah nak muntah ni...

from our last visit to Tesco Ampang, rege chest freezer tu dm RM799.. tapi saja gatai, aku ajak hubby singgah dulu kedai letrik depan ampang point tu.. sebab dulu masa nak beli oven, aku dah usha freezer tu... tapi masa tu aku tgk regenya RM1000++. Semalam lepas nego, taukeh tu nak bagi aku RM830.. Mula2 dia bagi RM850 after 15% discount.. tapi seperti kebiasaannya, aku & hubby akan push below that lagi.. last2 dia agree bagi RM830 & no extra cost for delivery... tapi aku tak pueh hati gak... nak gak p tgk kat tesco.. sbb seingat aku regenya tak sampai RM800...

Mula2 contemplate gak samada nak angkat yg elba ni atau mistral..yg mistral tu ada 4 drawers.. rege dm RM950..the set back is that it is smaller & tak boleh kunci.. tapi bila difikirkan.. ada ker org nak curi makanan dari freezer?? oh ya.. mungkin juga la sbb kami plan nak letak freezer ni kat belakang, sebelah mesin basuh.. alakan selipar asadi buruk kami yg ala2 croc tu pun kena rembat.. inikan pulak makanan..tapi come to think of it, kalu curi makanan nanti benda tu jadi darah daging.. tapi pencuri pikir lagu tu ker?? kalu pikir sure dia tak mencuri kan??hahahahaha

masa kat tesco, tanya punya tanya, mmg regenya RM799 tapi ada delivery charge RM40.. pastu bleh dapat after 3 days plak tuh... terus cancel la.. so kesimpulannya aku akan p beli kat kedai letrik ampang tu gak ler... Dah la jimat RM10.. boleh dapat terus plak tu...

Tapi sungguh sugul hatiku...tak leh nak pie beli ari ni sbb lepas opis nanti kena rush p KLIA antar Mak Itty nak balik KB..huhuhuhu... takpela..esok masih ada.. jgn esok mamat tu kata takmo bagi rege tu sudah...ada yg aku bakar kedai tu kan...hahahahahah

Excitement ku sudah mencecah tahap gaban.... hehehehehe

Inilah rupa freezer yg menjadi idaman ku itew...



Tuesday, December 8, 2009

Freezer oh freezer..

Mesti kalu ada org baca posting ni yg akan cakap aku berlagak... tapi hakikatnya aku tgh pening tahap gaban dok pikir kat mana lagi aku nak store EBM ku...

Petang semalam, freezer ku dah cam nak muntah dah.. penuh sangat...belah atas tu dah maximum capacity dah..

ada org siap tanya aku, anak you tak minum susu ke?? minum...tapi rezeki dia melimpah ruah...apa nak buat?? aku dah siap pakai bekas tapau sebab nak utilize space dlm freezer ku..

Nak menambahkan peningku lagi, hari ni plak susuku melimpah ruah...huhuhuhu...ni tgh pening..mana la aku nak simpan susu2 ni??

Aku pernah menyuarakan hasrat hati kepada hubby utk angkat chest freezer.. tapi bila pikirkan balik, there are reason not to... antaranya..
1. bil api akan melambung.. skang pun bil dah mahal...
2. lepas Zahra tak menyusu, apa aku nak buat ngan space yg banyak tu??
3. mana nak letak lagi??umah ku tu bukanlah banglo bosar..
4. dalam lain2 alasan yg kekadang tak masuk akal la jugak...

so skang what should i do??? should i start plucking flower petals.. beli or tak yah beli??? hahahahaha.. betul la org cakap.. menyusu ni banyak betul challengesnya.. dari menepis sogokan dan sindiran orang on breast milk, supply tak cukup..sampai la kes cam aku ni...takde tempat nak simpan... mmg cam remeh..tapi bagi aku isu ni pening gak ler sbb kami bukanlah dari golongan yg earning 5 digit salary...huhuhu...

adakah aku perlu buat keputusan nekad utk beli saja peti tu??

Sunday, December 6, 2009

Eid Adha

memang la dah lewat 2 minggu... just got the chance to copy the photos from the camera..

for the first time since kami kawin, kami beraya di Setiawan.. mmg susah kalu org tanya.. sbb Setiawan ni sebenarnya bukan kampung halaman hubby pun... my FIL falls in love with that area when he was serving in Lumut..terus they bought a house over there.. depa (FIL & MIL) pun jaranag dok kat sana.. they spent 50-70% of their time in KL..

Raya Aidil Adha kali ni mandom la skit..it's just me,hubby, our kids, MIL, FIL, SIL & her best friend jer..tak pie mana pun... coz takde sapa antara kami yg join korban.. so lepas balik solat sunat raya, layan makan jer la... MIL nak makan nasi dagang so sbg menantu misalan, aku pun masakla.. bukan selalu kita sbg anak dapat masak apa yg mak nak makan...biasanya mak la yg masak utk kita kan???hehehehe.. konon la mandom, tapi meja penuh gak... ada nasi dagang, dendeng daging, kuah kacang, rendang paru (ni pun aku yg masak...sbb aku dah lama teringin nak makan...) dan semetinya nasi impit dan lemang..

bila tak kemana-mana ni la yg lagi bahaya...kerja duk hadap meja jer la... hahahaha...sat2 makan..sat2 makan...nak buat apa lagi??? hari ini dalam sejarah la jugak, anak teruna aku p main layang2 pada hari raya... sib baik tak pie beach jer... tu pun dia sibuk dok ajak p beach.. cam indon la plak... coz maid aku cakap depa kat sana kalu hari raya p piknik kat pantai...hahahaha...

ni jer la sebahagian gambar yg hubby amik masa raya ari tu...

pose special dari abang


adik & her 1st baju kurung..

me & my kite...

org raya kat umah, zafran raya kat padang..hehehehe

little house on the prairie.. cam dutch lady pun ada gak...

Thursday, December 3, 2009

Zahra dah boleh pusing...

It has been nearly 2 weeks now since the first time Zahra managed to turn her body..

Kami biasakan dia tido meniarap..jkust like her brother... satu malam tu, aku rasa aku nampak Babah dia tidokan dia meniarap, tapi aku sedar2 dia dok merengek tapi dok terlentang... so aku cam musykil la.. just to confirm, aku tanya la Babah dia..
"Bukan ke tadi you letak dia meniarap??"
"Yap.."
"Tu dia dok terlentang tu??"
"Dia dah boleh pusing badan la tu.."

Esoknya aku tanya la maid aku...dia cakap rupa2nya dah seminggu dia boleh pusing badan... 1st time masa maid aku letak dia atas sofa... sib baik tak jatuh ke bawah...

cam tak caya plak..she's only 2 1/2 months.. cepatnya...abg dia dulu takde la secepat tu...agaknya sebab dia ringan skit dari abg dia kot.. so far dia tak leh pusing the opposite way lagi la... baru dari meniarap ke menelentang.. masa abg dulu masa nak pusing tu hingaq semacam..sbb dia marah tgn dia tak leh lepas.. cam adik ni, diam2 dia pusing sendiri...

betul la org cakap lain anak, lain experience dia...

dlm keter nak p Ikea (29/11/09)

nak tido tapi abg kacau...

my beloved kids... muke lebih kurang jerk..

ni jacket Ben10 yg tak boleh lekang darinya.. tak kisah la sejuk atau panas..

Kalu amik gambar adik, kena amik gambar dia gak.. he looks sooo chicky...

Wednesday, December 2, 2009

Trust...

Posting my friend on trust makes me want to write something on this...

Balik2 dari confinement, I was informed about one of my "adik" sedang melalui proses penceraian... why??? walaupun aku tak begitu terkejut, namun aku selalu berharap they can save their marriage for the sake of their beloved son..

My sister told me that kat kg yg pompuan dok cakap depa bercerai sbb ada org ke-3...tapi aku tau bukan itu sebabnya... kalaupun betul, aku tak salahkan mamat tu 100%.. yang ko sebagai isteri tak melayan suami seperti mana sepatutnya... lagi mau kecoh kalu laki tu ada "kawan" lain..

Kekadang aku terfikir, kalu lah hubby ku jenis yg kaki jeles, dah lama agaknya rumahtangga kami berantakkan.. Dari awal perkahwinan kami, we have agreed untuk bersikap jujur dan mempercayai satu sama lain.. kekadang kerja ku menuntut aku untuk kuar ngan officemate..dan biasanya kalu kuar pagi, lepas kerja tu kami akan terus p breakfast atau lunch sesama.. kalau la ada mata2 yang jahat, sure akan p mengadu domba ngan lakiku..

Sebagaiu seorang isteri, aku tau batas2 ku... setiap pergerakan ku mmg diketahui oleh suami ku.. biasanya kalu aku nak kuar ngan kawan yg berlainan jantina, aku akan pastikan suamiku tau pasal itu.. yer la , kalu ada mulut jahat yg bawak citer ke telinga dia pun, dia boleh jawab "Aku tau.."

Personally, i really think that you have to trust your spouse.. tak dinafikan ada gak pasangan yg main jahat kat belakang kita walaupun kita percayakan dia bulat2... tapi itu semua ketentuan Allah swt.. aku percaya, kalu kita saling jujur dan mempercayai, dia nak buat jahat pun tak sampai hati kan???

Apapapun, aku percayakan suami ku dan amat berharap yang dia akan sentiasa jujur dan setia kepadaku..

Monday, November 30, 2009

Abang nak bam atas adik..

Semalam tetiba Babah menjerit marah Abang...

Aku yg tengah kuarkan susu adik utk thaw bg bekalan dia hari ni terkejut.. tetiba Abang datang dgn penuh syahdu mengadu kat aku...

"Babah marah..."
"Kenapa Babah marah?"
"Afan nak tido atas adik.." Afan adalah panggilan Zafran utk dirinya..
"Mana boleh.. Zafran dah besar, Adik kecik lagi.."
"Adik dah besar" when he's comparing to his sister yg 2 bulan sudah yg kecik amat...

"Zafran jgn masuk bilik.. duduk luar" tetiba Babah dia kuar.. sambung marah lagi..
tetiba bila terpandang vitagen didalam peti, terus hilang syahdunya...
"Ibu, Afan nak vitagen"
"Tak boleh.." belum sempat aku jawab Babah dia dah nyampuk... so lagi sekalilah syahdunya...

Dia pun dgn syahdunya p la tgk KungFu Panda kat TV luar...
Masa aku masuk bilik, aku tanya la Babah dia..apa jadi... rupa2nya dia sudah hempap adik dia kat dada.. aku tau he has no bad intention...he just wanna sleep on his sister as he always did on our lap.. kelmarin pun dia pernah cakap kat aku yg dia nak tido atas adik, tapi aku cakap tak boleh sbb adik still kecik & pujuk dia to sleep on my lap, dia OK la.. dia still tak paham concept adik is still a baby & fragile..

Bukan setakat tu, dia selalu la dok paksa adik dia to look at him..kekadang you'll find it funny especially when he asked Zahra to look at him tapi si Adik tak paham...nanti mula la dia paksa muka adik tu... kekadang aku risau bila dia kat umah ngan maid & adik jer...takut masa maid aku sibuk di belakang, dia kacau adik... tapi one thing for sure, kalu adik berbunyi skit, dia akan berlari ke belakang to notify aku or my maid yg adik nangis... tang tu boleh di harap la...

Aku berharap sangat la si Zafran ni bila besar nanti boleh look after his sister bila kami dah tiada nanti...

Wednesday, November 25, 2009

What killed SAP India CEO???

I got this in one of my emails.. it really spooks me... especially now with Zahra... I'll wake up every 2 hours...huhuhu...am i getting enuf sleep????

***********************************************************************************
SAP India CEO Ranjan Das Dies After Gym Workout

Ranjan Das, CEO and MD of SAP Indian subcontinent
died after a massive cardiac arrest in Mumbai on Wednesday.
One of the youngest CEOs, he was 42

What killed Ranjan Das and Lessons for Corporate India ?

A month ago, many of us heard about the sad demise of Ranjan Das from Bandra, Mumbai. Ranjan, just 42 years of age, was the CEO of SAP-Indian Subcontinent, the youngest CEO of an MNC in India. He was very active in sports, was a fitness freak and a marathon runner. It was common to see him run on Bandra's Carter Road. Just after Diwali, on 21st Oct, he returned home from his gym after a workout, collapsed with a massive heart attack and died. He is survived by his wife and two very young kids.

It was certainly a wake-up call for corporate India. However, it was even more disastrous for runners amongst us. Since Ranjan was an avid marathoner ( in Feb 09, he ran Chennai Marathon at the same time some of us were running Pondicherry Marathon 180 km away ), the question came as to why an exceptionally active, athletic person succumb to heart attack at 42 years of age.


Was it the stress?


A couple of you called me asking about the reasons. While Ranjan had mentioned that he faced a lot of stress, that is a common element in most of our lives. We used to think that by being fit, one can conquer the bad effects of stress. So I doubted if the cause was stress.


The Real Reason


However, everyone missed out a small line in the reports that Ranjan used to make do with 4-5 hours of sleep. This is an earlier interview of Ranjan on NDTV in the program 'Boss' Day Out':

Here he himself admits that he would love to get more sleep ( and that he was not proud of his ability to manage without sleep, contrary to what others extolled ).


The Evidence


Last week, I was working with a well-known cardiologist on the subject of ‘Heart Disease caused by Lack of Sleep’. While I cannot share the video nor the slides because of confidentiality reasons, I have distilled the key points below in the hope it will save some of our lives.


Some excerpts:

· Short sleep duration ( <5>

· Young people ( 25-49 years of age ) are twice as likely to get high BP if they sleep less. Paper published in 2006.


· Individuals who slept less than 5 hours a night had a 3-fold increased risk of heart attacks. Paper published in 1999.


· Complete and partial lack of sleep increased the blood concentrations of High sensitivity C-Reactive Protein (hs-cRP), the strongest predictor of heart attacks. Even after getting adequate sleep later, the levels stayed high!!


· Just one night of sleep loss increases very toxic substances in body such as Interleukin-6 (IL-6), Tumour Necrosis Factor-Alpha (TNF-alpha) and C-reactive protein (cRP). They increase risks of many medical conditions, including cancer, arthritis and heart disease. Paper published in 2004.


· Sleeping for <=5 hours per night leads to 39% increase in heart disease. Sleeping for <=6 hours per night leads to 18% increase in heart disease. Paper published in 2006.


Ideal Sleep


For lack of space, I cannot explain here the ideal sleep architecture. But in brief, sleep is composed of two stages: REM ( Rapid Eye Movement ) and non-REM. The former helps in mental consolidation while the latter helps in physical repair and rebuilding. During the night, you alternate between REM and non-REM stages 4-5 times.


The earlier part of sleep is mostly non-REM. During that period, your pituitary gland releases growth hormones that repair your body. The latter part of sleep is more and more REM type.


For you to be mentally alert during the day, the latter part of sleep is more important. No wonder when you wake up with an alarm clock after 5-6 hours of sleep, you are mentally irritable throughout the day (lack of REM sleep). And if you have slept for less than 5 hours, your body is in a complete physical mess ( lack of non-REM sleep ), you are tired throughout the day, moving like a zombie and your immunity is way down ( I’ve been there, done that ).


Finally, as long-distance runners, you need an hour of extra sleep to repair the running related damage.


If you want to know if you are getting adequate sleep, take Epworth Sleepiness Test below.

Interpretation: Score of 0-9 is considered normal while 10 and above abnormal. Many a times, I have clocked 21 out the maximum possible 24, the only saving grace being the last situation, since I don’t like to drive ( maybe, I should ask my driver to answer that line ).


In conclusion:


Barring stress control, Ranjan Das did everything right: eating proper food, exercising ( marathoning! ), maintaining proper weight. But he missed getting proper and adequate sleep, minimum 7 hours. In my opinion, that killed him.
If you are not getting enough sleep ( 7 hours ), you are playing with fire, even if you have low stress.

I always took pride in my ability to work 50 hours at a stretch whenever the situation warranted. But I was so spooked after seeing the scientific evidence last week that since Saturday night, I ensure I do not even set the alarm clock under 7 hours. Now, that is a nice excuse to get some more sleep.

Unfortunately, Ranjan Das is not alone when it comes to missing sleep. Many of us are doing exactly the same, perhaps out of ignorance. Please forward this mail/article to as many of your colleagues/friends as possible, especially those who might be short-changing their sleep. If we can save even one young life because of this email, I would be the happiest person on earth

***********************************************************************************

so??? are you getting enuf sleep?????

Friday, November 20, 2009

Nak Makan..

"Zafran nak makan kek color tu..." Tu la statement anak teruna ku bila dia tgk bibik ku buang kek lapis lebih raya ari tu...hahahaha, berapa bulan daaa kek tu dlm peti... buat semak jer...

So nak tak nak, aku kena la buat kek lapis masam manis tu raya haji ni... nak buat camne... anak punya pasal..

Now aku faham perasan mek aku bila aku cakap nak makan itu & ini.. aku ni cucu mek.. besar ngan mek.. masa awal2 aku lahir, mmg mek yg bela aku sebab mami kat KL sorang2.. atas tuntutan kerja.. lepas melahirkan aku baru dia dapat transfer balik KB.. but still aku jadi cucu belaan mek sbb mami kerja shift.. so semua makan pakai aku, mek yg jaga.. dulu masa aku kat asrama, everytime aku cuti sekolah, mesti dia sibuk tanya aku nanti balik nak makan apa... tak miss punya adalah ayam percik dia...best maut punye... bukan setakat hingga menjilat jari..menjilat tapak tangan pun ada gak...

Kelmarin masa adik aku datang umah, dia cakap mek sakit... aduihhhh.. camne ni...dah la hubby dah cakap raya haji ni nak balik setiawan.. masa tu aku dah terfikir nak pujuk dia.. tapi teringat plak hubby kena p outstation right after raya tu... habis??? adik cakap petang tu uncle aku yg doktor tu nak p tgk mek.. ikut adik aku, mek tak leh bangun.. dia ni mmg dah mula nyanyuk & ostreoporosis.. asalnya dia sakit pinggan, tapi pastu terus tak leh bangun.. tambah plak sesak nafas.. ada plak sedara yg perasan dia ada degree in medicine, pie buat assumption yg mek ada sakit jantung...cishhhh...buat aku susah hati jerk...

malam tu, aku telefon mami.. mami cakap uncle comfirm mek takde jantung... lega aku.. ada yg nak kena hampuk ngan aku ni sbb buat aku susah hati.. yg bestnya, mami citer, pagi sebelum tu nak bangun minum air pun cakap sakit... nak suh angkat tangan nak tukar baju pun beradoi.. tapi right after uncle urut2 sikit belakang dia, cakap dia sakit urat jer, terus boleh bangun berjalan.. nak golak pun ada.. so aku buat conclusion... mek aku ni dah cronic..agaknya dia sunyi.. psychologically bila ada yg datang jenguk dia, automatically dia sihat..

aku memang kagum ngan mami.. yer la, sebagai anak, this is the time dia nak balas jasa jaga org tua tu.. dalam hari2 gaduh ngan mek, dia still sabar jaga mek.. mek ni mmg dari muda mmg garang skit and very independent, so almost everyday la mami & mek gaduh sebab mek suka nak buat semua benda sendiri.. kalu aku kat tempat mami, belum tentu aku akan sesabar tu.. maklumla aku ni jenis kurang sabar.. dah la mek suke repeat benda 4-5 kali.. maklumla dia dah nyanyuk.. aku selalu pujuk mami suh sabar bila dia tepon aku cakap dia stress jaga mek... tapi ye la, senang cakap la kan...kita bukan kat tempat dia...

aku tak tau samada aku boleh menjaga mami bila dia tua cam dia jaga mek.. and adakah anak2 aku akan sabar jaga aku bila aku dah tua esok2.. ke anak2 aku akan hantar kami berdua p umah org tua2.. ntah la... yang pasti aku sentiasa memohon kepada Allah agar anak2 kami sentiasa menuruti segala suruhan-Nya.. dan meninggalkan segala larangan-Nya.. amin....

Kepala ku Berdengung...

Arggghhhhhh... minggu ni saje 2 kali dah Zahra tak mo tido malam... semalam sampai kul 2 pagi dia takmo tido... asyik gayut jer... biasanya bila dah kenyang, dia akan fall asleep tapi semalam macam2 aku buat..sampai babah dia dah hampir hilang sabar... ye la..puas ulik tapi takmo tido... bila pujuk dia tido, dia ngamuk... huishhhh...

hasil dari itu... skang ni kepala aku tgh berdengung tahap gaban.. nak MC, baru hari rabu ari tu MC...tu pun kes yg sama... aku ni bila kurang tido, mula la darah aku naik...huhuhuhu..

apa nak buat ni?????

Thursday, November 19, 2009

Andai Itu Takdirnya..


It's been quite sometime aku tak baca novel... setahun on assignment, aku sibuk giler...cehhh... cam la aku sorang sibuk... hahahahahaha.. ye la balik kerja dah penat... nak layan anak lagi ... hehehehe...ALASAN!!!!

Semalam aku start membaca balik.. Kak Nab, my close fren highly recommend buku ni.. dia siap pesan yg dia nak tahu aku nangis tak baca buku ni...

Mula2 baca cam takde benda sangat.. i thot this is going to be another teenage love story since it starts with their life as students in UK.. but when the ball started to roll, there's no stop to it... agak cliche bila Aleya (watak utama) ditimpa malang satu demi satu.. bermula dari mereka kena tangkap basah, dia dilayan dgn teruk dgn Aizril hinggalah pompuan gatai si Lin tu cuba trap Aizril dgn tuduhan berkhalwat.. mmg sedih... tapi mmg kita ni suke citer2 camni... kita ni suke melayan perasaan kita...

most of my friend yg baca novel ni mesti nangis...so far hanya sorang yg tak menitiskan airmatanya utk novel ni..

Aku bagi 4 bintang utk buku ni yg mampu buat aku menangis... bukan apa, aku terbayangkan kalu aku kat tempat dia, bertarung dgn maut, siapa yg akan menjaga anak2ku... terbayangkan bagaimana aku menyanyangi suamiku dan jika suamiku menyakitiku... hushhhh

aku masih berhutang ngan kawan2ku... novelku sendiri masih separuh jalan.. need to get back to it...dulu last buat sebelum p maternity...ni bila dah balik opis, masa free sibuk ngan mengepam susu plak...so bila nak buat ni??? kat umah, aku cuba avoid spending too much time on my lappy, kesian hubby & anak2.. tu masa mereka...tak baik aku curi masa mereka... insya allah, targetku nak siapkan novel tu by my next birthday...

Wednesday, November 11, 2009

Hantaran kawen

Dah lama benar rasanya aku cuti dari menbuat gubahan hantaran untuk orang ni.. sejak ada zafran ni aku malas benar nak buat kerja2 seni ni.. jahit manik pun buat untuk baju sendiri jerk.. nak amik upah cam dulu cam dah tak daya... apa taknya...kena gaduh ngan zafran setiap kali nak buat kerja2 tu.. dia pun sibuk nak buat gak...

Asalnya MIL yg sanggup buat gubahan hantaran utk sepupu cousin yang kawen last weekend tu.. tapi end up, dia outsource kat aku.. mula2 mintak advice, tapi last2 aku yg buat.. hehehehehe... Mama just buat corsage tu jer...tu pun dia just assemble bunga2 yg dah siap.. walaupun dah lama bercuti dari membuat gubahan, my skill nampaknya lom hilang.. hahahaha.. lawa lagi la.. perasan la tuh!!! kalu aku tak puji diri sendiri sapa lagi kan??

Ni la gambar2 hantaran yg telah ku gubah itu...


ni cincin yang diiringi oleh 5 bekas bunga rampai


ferrero rocher yg digubah bulat menjadi hand bouquet

parfum... with very minimal effort

Mas kawin yg diselitkan dalam album..

Handbag yg juga tak byk effort diperlukan..

Sirih.. i really believe the simpler the better...

Gubahan sejadah yg dilipat kemas dan diikat dgn reben organza bersama rehal & al-quran

jam tangan yg sungguh cute... also effortless..

blueberry cheese tart yg disusun kemas dalam bekas yg diikat dgn reben besar

Aku skang tgh sibuk dok paksa my sister to get engage.. bukan apa, dah lama benar aku tak buat kenduri ni...sronot plak... hahahahaha

Gambar Freezer ku..

in my earlier posting, i've promised to post the photo of my freezer yg telah dipenuhi dengan EBM..

masa gambar ni diambil, ada 76 bekas dlm freezerku.. skang ni everyday ada cycle of 78 bekas... tolak 5 yg Zahra minum everyday & campur balik 6 bekas yg berjaya aku express everyday..

skang hubby dah risau mana nak letak lagi lepas ni.. ada can tak aku nak dapat freezer gabak yg aku idamkan tu??? heheheheh...

Monday, November 9, 2009

BACK IN THE OFFICE

At last, tiba lah harinya aku kembali ke office after the long break... malasnya tuhan sahaja yg tahu.. ye la dah 3 bulan aku tak kerja..3 minggu before delivery, aku amik home rest due to high risk of H1N1.. pastu maternity leaves 60 hari.. pastu sambung lagi seminggu sbb cousin hubby kawen..

bangun pagi tadi cam tak caya nak kena pie office... nak kena kemas hand bag..kemas beg "susu".. hish... hand bag ku sampai berhabuk la... yer la..dok umah jer..kuar2 pun bawak purse jer..sah2 aku ni jenis org yg tak lady like, yg sibuk nak usung handbag kehulu-kehilir.. yg paling kelakar, aksesori aku cam bracelet aku semuanya berhabuk..hehehehehe..

tapi yang paling aku banggakan, aku berjaya buat stock susu sebanyak 76 bekas... hehehehehe... bangga sampai kembang hidung.. target aku 50 bekas.. tapi akhirnya aku dapat gak 76 tu...nanti aku postkan gambar freezer aku tu..yg pasti aku kena susun semua lauk pauk aku yg dlm freezer tu elok2..nak make sure enuf space for the EBM..

Pagi tadi aku report duty kat boss baru ku yg coincidently bersalin on the same day as me.. tadi masa sembang2, dia tanya aku pasal menyusu anak, bila aku cakap aku full BF, dia siap kagum lagi, bila aku cakap aku ada stok 76 bekas, lagi buntang mata dia...dia siap heran camne aku bleh ada stok sebanyak tu... the only answer to that is DETERMINATION and NIAT... bila kita niat nak yg terbaik utk anak kita...sure it will be the best motivation for you...

Aku dah train Zahra on EBM dari dalam pantang lagi..masa aku dok berurut tu..masa tu OK jer... tapi start last week dia mula buat perangai..agaknya dia dah besar..dah pandai nak bezakan mana yg best dan mana yg tak.. masa p kenduri kawen last week tu, dia melalak2 tak mo minum dari botol...stress nya aku...salah aku gak ler.. tak biasakan dia... ye la, aku ingat dah OK la.. sbb sebelum ni OK jer.. semalam lagi tragis.. dia siap merajuk takmo minum susu..siap nangis yg tersedu2 tu...aku mmg la kesian giler tgk dia nangis camtu, tapi nak buat camne.. bila pujuk dia Ok la kejap, pastu bila suh minum balik tu, nangis balik...

baru kejap tadi telefon maid aku, dia kata Zahra still dok merajuk bila suh minum susu, tapi better than yesterday... kalu yesterday, 2 jam baru habis 70ml, hari ni sekejap jer dah boleh habis.. hai la... dah besar la anak aku tu..

Dah 3 bulan kat umah ngan anak2, ari ni aku rasa sunyi sangat..walaupun keliling aku ni penuh ngan manusia.. takde suara zafran yg dok menjerit2 mintak itu & ini.. takde suara zahra menangis nak minum susu.. baru 4 jam, aku dah miss depa... huhuhuhuhu..

Monday, October 26, 2009

Papadom



Due to my "pantang", baru semalam lah aku berpeluang pergi tengok citer Papadom ni...

No doubt kenapa this film layak terima Best Film 2009 in FFM.. it managed to makes you smile, laugh and cry at the same time.. sounds silly rite?? Aku rasa 70% dr citer ni aku nangis.. when i read the review earlier, aku takde la ingat citer ni sesedih tu..ye lar..citer Afdlin..sure lawak pecah perut punya..but on top of the usual lawak, there's something different in this movie.. mungkin being a mother my self menyebabkan semua yg diceritakan tu makan dalam..

aku rasa there's a PapaDom in every parent in the world.. semua ibu bapa wants to be in every steps of their kids' life.. kekadang aku terfikir, kalu aku kat tempat Saadom tu, aku pun mungkin jadi camtu.. how sometime kita "bohong sunat" kat anak2 kita just because we loves them so much.. :)

cuba bayangkan, bile korang balik dari keje, maid korang yg cakap "Ibu, tadi baby dah boleh berjalan selangkah".. Tak ke sedih tu.. you missed one moment in your baby's life..their 1st step...

kekadang aku terfikir, bestnya kalu aku boleh duduk umah ngan anak2..how i wish...aku boleh be there with them 24-7.. kalu la hubby is making a 5 figure pay, sure aku dah opt duduk umah.. pernah gak aku terfikir nak bukak nursery, so that aku bleh jaga anak2 aku sendiri disamping jaga anak orang, tapi it's too risky to leave my comfort zone to start my own business.. byk commitment nak kena fikir..

back to Papadom, byk scene yg mampu buat aku mengalirkan air mata..sometimes tu, boleh menangis & gelak at the same time...masa tu la i told myself, no wonder this movie get the best film award..Afdlin deserves it.. determination Saadom to protect his dotter, his unconditional love.. i thot that there'll be a love sparks between Prof Balqis & Saadom, guess i'm wrong about that.. how a dad goes the extra miles to ensure his dotter is safe from the boy who will pound on her at every chance he has..

this movie makes me think..mampukah aku didik and jaga my kids agar mereka sentiasa menuruti semua suruhan Allah dan meninggalkan laranganNya.. can i keep them safe from this nasty world... org cakap nak jaga lembu sekandang lagi senang dari nak jaga anak dara sorang.. tapi aku rasa bukan setakat anak dara, anak teruna pun nak kena jaga gak..silap2 nanti dia punahkan anak org, sapa yg susah??sapa yg malu??kita la jugak kan???

ntah la..banyak benar cabaran hidup skang ni..not only as parent, tapi sebagai manusia.. life is not as easy as before..

Thursday, October 15, 2009

Siti Amira Zahra...

Ni adalah posting bergambarku bagi Siti Amira Zahra...

Siti Amira Zahra , 1st day out in the world...

Ni gambar sejurus majlis cukur jambul on 2nd Syawal...


ni pun gambar lepas cukur jambul


ni gambar masa umur zahra 1 minggu...


abang posing ngan adik... tiap kali nak amik gambar adik, dia yg sibuk nak amik gambar sama..



Friday, October 9, 2009

Breast feeding...

Alhamdullillah...aku dah selamat lepas 40 hari berpantang...

aku masih bertahan...Zahra masih on full BM...semangat berkobar-kobar nie...tengah bertungkus lumus & berkerja keras untuk kumpul stok... sehingga saat ini, dah ada 24 bekas...hopefully by the day aku nak masuk opis (2nd week November nanti), aku ada sufficient stok..target aku minimally 50..

kali ni aku awal2 pakai bekas tapau tu..so that i can save some space dlm peti... ye la, dulu kalu dlm freezer tu penuh ngan EBM pun tak pe sbb aku tak yah pikir pasal nak simpan stok lauk utk masak...kalu hari malas tapau jer... dulu zafran duduk nursery..so tak yah pikir pasal lunch dia sbb lunch dia pun aku buat stok frozen jer... la ni zafran dan zahra duk umah...so kat umah kena la ada stok lauk...kalu tak kebulur la anak teruna aku...tu belum campur stok frozen roti canai favorite dia...hishhhh... ni tgh pikir camne lagi nak susun EBM dlm freezer tu...cam tak muat je... ni yg buat aku pasang angan2 nak beli freezer gabak tuh...yg macam 7eleven simpan ais tuh...hahahahahaha...

Ari tu, MIL aku dah tanya, nanti campur susu apa?? what??? sah2 kali ni aku nekad nak exclusive BF.. hishhh... 2 kali dia tanya...cam tak yakin... siap cakap kalu dah kering camne?? aku jawab jer..."bile dah kering, masa tu la baru fikir.." memang la bunyi cam arrogant semacam, tapi i need to menetapkan penndirian aku... aku takmo jadi cam zafran dulu... masa tu naive giler..budus pun ada gak.. bila org cakap baby nangis sbb tak kenyang, and suh top up ngan formula, kita buatla...dah top up pun, baby still nangis...rupanya babyku actose intollerance.. jumpa pead, dia suh tukar ke soy based milk... kita pun buat la...

tapi kali ni aku dah pandai skit...aku dah amik precaution steps...aku buat stock banyak2.. at least kalu ada hari2 yg drop tu, aku tak stress sangat...apa org nak cakap atau hasut...cakap la... aku nanti lawan balik... sesungguhnya www.susuibu.com banyak membantu aku...walaupun takde la sampai tahap sifu, aku rasa ilmu didada ni cukuplah untuk buat aku berjaya exclusive BF kali.. target aku biarla sampai 2 tahun...

yang pasti, hubby ku suka banget ngan rancangan aku ni...ye la..save banyak katanya...susu skang kan mahal...cukupla kena kuar duit utk diapers dia jer...insya allah.. aku selalu berdoa agar Allah mempermudahkan usaha aku kali ni... amin...

ni aku nak share ngan korang satu incident yg aku jumpa masa aku bawak Zafran jumpa pead dia last saturday... ada la sorang mamat ni tgh dukung baby...aku perhatikan jer... nampak cam kecik benar...siap berbungkus rapi cam baby less than 1 week... assitant doctor suh dia bawak baby dia p lab buat blood test.. aku terus meneka, ni mesti kena jaundice..masa dia masuk balik klinik utk tunggu result blood test tu, bapak dia duk sebelah aku, aku ni mmg kaki kepochi skit.. tambah plak bila aku tgk bapak dia ni bagi baby tu minum air kosong dari botol... lama2 tak tahan aku tgk...aku tegur la bapak baby tu...ni la lebih kurang dialog kami...
"Dah berapa hari ni?"
"4"
"kenapa? Kena kuning ke?"
"Ha'ah"
"Dia on breast milk ker?Dah campur?"
"Breast milk..tak campur pun."
"bagusla...baby kalu on Breast milk mmg lambat skit hilang kuning dia..my baby pun 20 hari baru hilang. Just make sure dia menyusu banyak.." ala2 doktor plak...cam la aku ni pandai sangat kan??? hahahaha
"Dik... kalu baby on Breast milk, tak yah bagi air kosong.. nanti habis la lining yg susu tu buat dekat gut baby tu wash away." nasihat aku lagi...
"ni sbb mak dia takde..sbb tu la bagi air kosong jer..."
"kenapa tak pump susu bawak?"
"takde pump lagi..."
hai la...kalu anak org yg aku kenai..mau aku amik bawak p nyusu ngan aku...kalu aku offer, mesti bapak dia tak cayakan aku...mau dia ingat aku nk culik anak dia...hehehe kenapa la tak beli pump siap2 sebelum bersalin...mesti depa ni ni takde pendedahan pasal BF..dulu masa aku 1st time, aku dapat info on BM thru brochures di clinic gynae...skang ni dah takde kot..aku pun tak perasan masa dok p buat check up ari tu..aku tak amik port sbb aku dah tau katne nak cari info or advice... apapapon, aku doakan the new parent ni will come across any of the support group cam kami dulu...at least ramai yg nak tolong nanti...

aku nak rakamkan jutaan terima kasih aku kepada SUSUIBU.COM yang banyak membantu aku selama ini...dari 1st time aku BF sampai la ke second baby aku ni... tanpa SI sure aku pun bangang2 pasal BF ni...