Monday, March 29, 2010

Suatu Masa - Amy

Being to few solo conserts, this one definitely different.. you can call it worth paying... cuma slack skit kali ni kami amik tiket grand circle which is not a good choice for concert (we learn it this time) cpz it is farther up and i was stuck with one bro who slouched to the circle railing which managed to block my whole view.. hate it!! Gave me a neck pain..

Not an ordinary concert..beyond expectation..biasanya bila p concert ni kita expect the artist to deliver his/her magic songs all throughout the concert but this time around, it's different.. you can feel that Amy is telling his career life story.. starting from being a rock star with a tight pants and big long hair to those famous "girls" songs like Nigina, Isabela, Laila Namamu Teratas & Rozana to his new found life..

Since it was a life story concert, there was minimal interaction with auditions compared to normal concerts but when he steeped down the stage during his "Kerja gila" song, the crowd when bizarre..he even did a dive on one line of auditions..

The 2 character at first you just think they are jokers as in Makyung (Wok Long & Pok Dogol) turned out to be the "Iblis" & "Syaitan"..who have managed to influenced him all throughout his life.. and when he found his new life, the 2 jokers were destroyed.

It's sooooooooooooo rare for you to see a famous rock star to sing an Asma ul Husna song on stage..not even a ballad singer rite?? The moment he started to sing his new song in relation to Islam and Allah, the crowd seems submerge into the songs.. that is what we call dakwah thru songs.. it's totally different..if you are at one of Nasyid concert, it won't impact you that much.. but it's Amy's concert...

Overall i rate this concert 5/5..despite of the sucks sound system at the beginning.. Ogy did a great job as the Musical Director..

Friday, March 26, 2010

Rezeki...

Alhamdullillah, bulan ni kami dapat increment..

walaupun cinonet, ada la gak.. semestinya ada suara2 sumbang.. disebabkan increment ni performance based, ada la yg berbunyi ala2 tak puas hati ngan performance yg diterima.. to me personally aku bersyukur sangat2.. walaupun jumlah nya ciput, it's still rezeki to me.. ada company yg langsung tak bagi increment & bonus pun..so kalu dapat tu..sendiri mau ingat la...

Dan jika Kami rasakan kepada manusia suatu rahmat (nikmat)
daripada Kami,kemudian Kami cabut daripadanya,
pastilah dia menjadi putus asa lagi tidak berterima kasih..

(surah Hud:9)

Allahuakbar.. jauhkanlah aku dari menjadi orang2 yang sebegitu...

Aku masih ingat my ex boss selalu berpesan kat aku dulu, "rezeki tu not only monetary..kita kena ingat nikmat2 lain yg Allah berikan.."

Last year aku fight la jugak for performance aku, tapi to no avail..tapi sekurang-kurangnya aku fight la kan.. bila mana aku tau aku tak dapat level yg tinggi, Allah memberiku nikmat yg lagi maha besar..Aku dapat new baby...tu la rezeki aku...REMEMBER!!! there's always blessing in disguise...belajar mencukuri apa yang ada...

Kita ni selalu lupa..termasuk la aku ni..time senang lupakan Dia tapi bila susah, baru lah terhegeh-hegeh nak bangun malam bertahajud & solat hajat...masya allah.. sesungguhnya aku ni lalai..

SHAKEN BABY SYNDROME (SBS)

I got this from my email & it is sooooooooooooo scary especially kpd ibu2 yg membiarkan babies mereka dijaga oleh org lain... seperti saya ni... huhuhu.. balik ni nak kena warning bibik..manalah tau...


Health Info


SBS merupakan kecederaan otak bayi disebabkan goncangan atau pergerakan kepala yang kuat. Boleh berlaku dalam tempoh sesingkat 5 saat pergerakan yang kuat. Kecederaan yang serius boleh menyebabkan kecacatan otak yang lama, serius dan kekal pada bayi.. Ianya berlaku apabila kepala bayi digoncang atau dihentak dengan objek walaupun objek lembut seperti bantal. Ada teori mengaitkan dengan pergerakan seperti menimang bayi, menaiki buaian serta memegang bayi ketika seseorang sedang marah atau bergaduh boleh menyebab berlakunya SBS. Sebab lain ialah penderaan bayi (child abuse) dan selalunya mempunyai kesan-kesan penderaan yang lain.


Perkara ini berlaku kerana kepala bayi mempunyai nisbah yang lebih besar berbanding badan mereka, leher yang lemah dan struktur otak yang masih belum matang serta lebih kandungan air berbanding orang dewasa.

Amalan menimang atau menggoncang sering dilakukan oleh penjaga terutama bila bayi tidak mahu berhenti menangis. Ada yang menimang bayi kerana untuk menenangkan bayi dan ada juga melakukannya ketika marah atau penat menjaga bayi.....( occupational stress ).



PENCEGAHAN

1.
Jangan sesekali menggoncang bayi anda ketika marah atau untuk bermain.
2.
Jangan memegang bayi anda ketika marah.
3.
Jikalau anda tidak dapat menenangkan bayi anda, lebih baik anda tinggalkan bayi anda untuk sementara waktu di dalam katil bayi atau kepada orang lain.
4.
Minta bantuan orang lain.

Ianya bukanlah kes terpencil malah di Amerika Syarikat sebanyak 1500 kes dilaporkan setiap tahun. Mereka juga telah mengharamkan sebarang bentuk alat menggoncang bayi seperti buaian.

Project Last weekend

Ni la project aku last weekend..

Ni sebenarnya pot pouri yg ditempah oleh opis mate ku.. untuk sepupu dia yg nak kawin this weekend.. according tu her..ni gift utk main table..

Siap dalam masa 2 hari...hahaha..mau taknya...8 biji jer..hahahaha

Theme dia purple..

aku pakai stokin utk cover instead of pakai organza...cuma dia fragile la skit... since dia ada mention auntie dia nak yg ada crystal2 skit..aku pakai la crystal..aku beli yg dah siap ikat.. a bit pricey dowh..

Bila ada baby kecik ni leceh skit la nak concentrate..eventhough aku ada bibik..but still my baby full BF..so ada masa kena break bagi dia susu dulu..aku rasa kalu tak..mesti sehari dah boleh siap kut..




Monday, March 22, 2010

New edition for Laili MamaAmpang..

Yesterday pagi sesudah subuh aku dapat SMS dari my dear friend Laili MamaAmpang...budak2 SI yg lama2 sure kenal minah ni..dulu2 kalu kat SI tu, dia ni cam big sister yg sungguh rajin memberi nasihat on BF & seorang hard core BF supporter...but now jarang dah dia masuk SI rasanya..cam aku gak la..panggilan kerja yg tak habis2..

Berbalik pada SMS beliau.. dia dah selamat melahirkan baby girl...3.44kg.. petang semalam aku sempat gak la pie ziarah dia.. kena cepat2 pergi...kalu bertangguh nanti, tak sampai terus kang..hehehehe...sedar2 baby dah besar..

Aku pun dah lama tak jumpa Laili..the last time was when she lost her last baby.. (al-fatihah for her) Sampai2 baby tgh BF.. Aku siap kagum lagi..she was alone with her new baby..takde org tunggu coz masa tu hubby dia turun bawak anak2 yg lain kuar..sbb depa bising sangat (ni according to Laili la)... ingat masa aku bersalin kan Zahra.. Dr. Marlik siap suh hubby jgn terima visitor (termasuk la anak teruna aku yg hyper tu) buat sementara waktu..siap tampal kat luar pintu "No Visitor"..sebabnya aku punya BP shoot up lepas kuar dari OT..hehehe..saje buat gempaq..

Baby Laili ni baby girl..comey..siap marah lagi mama dia bila mama dia lepaskan dia dari nenen..hehehe..biasa la tu..kuar2 nak gayut 24 jam.. i love to look at new born ni..merah lagi..mata pun sembab jerk.. cam teringin nak baby lagi..hahahaha..tunggu la adik besar skit..kesian dia..tak sempat nak bermanja..

Congrats to Laili & Lan for their new bundle of joy..yg belum ada namanya lagi tu..

Rumahku Banjir...

Jumaat lepas dapurku BANJIR!!!

Dah la ari tu balik lambat..balik2 umah ujan baru renyai2..by the time aku nak masuk mandi, tetiba aku bunyi cam hujan lebat gile..pastu bunyi cam kuat..cam dlm umah.. mmg hujan dalam umah..aku kuar dari toilet aku nampak air mencurah2 turun dari atap belah bahagian dapur.. OMG!!! hujan pulak lebat gile..by 10 min, air dalam dapur aku dah cecah sampai takat buku lali..

last week mmg aku buat a bit of rooftop fixes..belah dapur & master bedroom.. tak sangka plak nak jadi lagu tu.. sib baik la contractor yg buat fixes tu neighbour kami.. terus sepantas kilat telefon dia suh dia panggil worker dia datang buat temporary measure.. beria gak la kami menagguk air.. tension tul.. Saturday tu dia betulkan la balik...

Nak jadi cerita, semalam masa kami kuar petang tu..hujan lebat..hubby dah pesan kat maid kalu bocor lagi suh dia telefon hubby.. masa kami dah on the way back.. tetiba maid telefon.. bocor lagi.. huhuhuhu..banjir lagi..bak kata maid ku.."lumayan juga airnya.." hahaha..but it is not as bad as before la.. so hari ni sekali lagi worker tu nak kena betulkan balik la jawabnya...

Friday, March 19, 2010

Beautiful Blogger Award



Huish...tetiba adindaku yg sorang ni bagi this award to me..hehehehe...

Apapapun, it really makes my day...tetiba rasa lawa la plak...muhahahaha **gelak evil** (terus hilang kejelitaan)hehehehehe

So I would like to extend the award to kawan2 yg lain gak...

Zirap
Cik Fid
Nora
Najibah
Sid
Zatul
Yusmi
Didi
Zie
Ziza

tak cukup 15 la plak..huhuhu..takpe la..

Here are the rules to accept the award :

1. Thank & link the person that gave you the award.
2. Pass this award onto 15 bloggers you’ve recently discovered and think are fantastic
3. Contact said Blogs and let them know they’ve won the award
4. State 7 things about yourself

about my self..let me think for a sec...

i. Trying very hard to be a true Muslim
ii.A mother of 2...for a time being...hahaha
iii. loves to cook
iv. trying very hard to be ibu mithali...hahahahaha
v. suke spend time reading novels..
vi. love to observe & try to interpret the person's character yg sedang diobserve..
vii.bit vocal& sarcastic at times..hehehehe..


So kepada yg diberikan award tu...rajin2 la yer...tak paksa... **wink**

Tuesday, March 16, 2010

BF & Training...

Last week my boss ajak aku pie training kat singapore.. dilemma tahap gaban petala ke8.. sebenarnya aku nak pie..ye la..bukan selalu dapat peluang to go to international conference atau training..

tapi bila aku tau traininng tu 4 hari..terus aku terpaksa reject..lama tu..since aku still fully BF, 4 days away from my baby is not a luxury i'm looking for..banyak cons dari pros nya.. that separation will disturb my pumping & feeding routine..which will definitely disturb my supply..

Bukan tak boleh bawak Zahra..tapi kalu bawak Zahra..my hubby pun kena ikut..takkan dia nak cuti 4 hari gak...ada opis mate cakap..tak kisah sbb stok aku banyak..tapi bila aku congak..9 botol per day time 4 days...36 bottles...perghhh..mampu kah aku nak top up balik...rather not take the risk...36 bottles tu bukannya sikit...nak kena exhaustive power pumping tu..nak cover stok hari2 pun terkial2..ni plak nak cover banyak2...aku belum boleh percaya kemampuan aku..though i think i am a mental warrior..ni more than that..ni bukan setakat memerlukan semangat dan keazaman yg sungguh maha kuat.. tapi pengorbanan dari segi masa sekali..aku rasa la kan..kalu aku nak dapat 36 botol tu...mau kena cuti seminggu which i can't afford to do so...

Aku positive that Insya allah, akan ada lagi peluang ni dimasa akan datang...kalu setakat training kat KL ni aku tak kisah..seminggu pun takpe..coz aku still boleh pump masa lunch & petang plus I still can direct feed my baby..

Aku teringat one of member SI yg kena course PTD..tiap2 minggu hantar stok balik umah 4 her baby..kagum gile aku ngan minah ni..kalu kat hotel tu ada tempat nak store EBM mungkin tak banyak masalah kut..tapi kalu kat fridge pun paling kuat tahan 3 hari..kalu masuk freezer, kalu kuarkan sure EBM tu akan "ter"thaw..

Akuu ni je nis malas nak pikir.. since my boss memahami, aku rela menarik diri..Insya allah pengorbanan ku ini ada hikmah disebaliknya..hanya Allah yg maha mengetahui..segalanya for my precious babies..

School Holidays

skang ni 1 week of school holiday is a nightmare for my maid & Adik..for him to be at home 24-7..adik la jadi mangsa..with me at home semalam & hari ini sbb adik tak berapa sihat pun tak menjadi halangan for him to kacau adik..tetiba boleh dgr adik menjerit..ada la tu yg dia buat kat adik.. with Adik yg dok eye buku abang..lagi la haru kat umah ni..sat hak satu tu menjerit marah..sat lagi yg adik plak melalak.. can't imagine jadi full time house wife..hehehehehe..stress..hehehehe..tapi stress ni tak seteruk stress kat opis la...

nak marah pun tak guna..maybe to him to cara dia main ngan adik..since he loves her..so terpaksa la main ugut..cakap kat dia yg if he hurts adik..kami akan hantar adik balik kampung.. definitely dia tak bagi..so dia tak buat la jap..memandangkan memory span budak2 kan endek..sat lagi bila dia lupa, dia akan kacau adik balik..kekadang kesian kat adik coz she's not getting her beauty sleep..baru jer tido, abg jerit2 sampai dia tersedar..si adik ni plak light sleeper..senang benar terjaga...


Cuti sekolah kali ni kami takpie mana2 pun sebab contractor yg nak betulkan atap tu nak start kerja minggu ni...so takleh la tinggal umah.. since abang still in pre-school, rasanya tak kisah sangat for him to skip schools a few days later for us to balik kampung..dah lama rasanya kami tak balik..last time raya pose aritu la..bawak balik adik.. Insya allah maybe May ni kami balik KB la kut...our routine to celebrate Zafran's & my birthday with my mum... hehehehe




Abang Terbabas

After 3 weeks diaperless.. i thought he can do it...tapi kelmarin dia terbabas...

Agaknya sbb on Sunday tu dia penat sangat, so he's soooo lazy to wake up to go to toilet...so jadi la kes terbabas.. as usual dia akan bangun awal & crash on my bed...masa dia masuk bilik tu, ada bau..tapi bila pegang seluar dia cam kering jer..so aku ignore jer la...perhaps adik yg kencing banyak..come to think of it, kencing adik bukannya ada bau...hehehehe..maklum la masa tu ibu dia jalu2 lagi..sbb malam tu gak adik tak nyenyak tido..every hourly dia menrengek..kepala ibu dia pun masa tu berdengung semacam jerk...

tetiba, hubby yg baru sudah mandi bergegas masuk bilik angkat Abang...aku yg tercangak2 tanya pasalpa..hubby cakap Abang terbabas..kakak tgh sibuk bukak cadar & waterproff bedpad.. memandangkan Abang ni tido lasak..tilam pun kena gak..coz waterproff bedpad tu tak cukup panjang to cover the whole lenght of single bed..sib baik la tilam IKEA tu ada plastic cover kat belah dlam so tak teruk sangat la..

tapi kami tak punish dia pun..tanya dia kenapa tak kejut kakak bangun kencing..he refuse to answer..siap tukar topik lagi...malu agaknye.. hehehehe..but Babah dia remind him that if he needs to go..just wake Kakak up..and as usual..jawapan dia "OK".. :)

To us..for him tak terbabas for 3 weeks is already an achievement..biar apapun org nak cakap..kami still bangga ngan our boy..he's a smart boy....(kalu kami tak puji, sapa lagi nak puji anak kami kan...)

Saturday, March 13, 2010

Result SPM ...kenanganku

Bila 2 hari lepas result SPM diumumkan...teringat aku time aku dulu...

dulu mana ada berapa2 A cam skang...dulu semua pakai aggregat..

Auntie aku kerja ngan kementerian pendidikan & sah2 dia dah tau result aku seminggu awal dari tarikh announcement.. siap dia pakat ngan mak aku reka cerita... maklumla masa trial exam, aku hanya skor 24 aggregat..atas pagar la tu..siap masa tu kena masuk kelas quarantin lagi..hampeh..wat malu jerk..hahaha..

Mami & my auntie pakat kata result aku teruk..aku punya la sedih and malu...maklumla masa tu aku tgh buat Form 6 kat sekolah menengah harian kat kampung aku..cikgu2 semua pakat takmo layan aku bila aku tanya pasal naak beli buku atau soklan2 yg aku tak paham sbb depa kata aku budak boarding school ..sure result gempak & sure aku dapat masuk U... so bila mami kata aku dapat result teruk..terus aku tak tau nak taruk muke katne... siap nangis tu.. siap aku takmo pie amik result kat Muar..

Tapi mami paksa gak aku pie amik result aku..masa nak amik result tu, Cikgu yg on duty tu tanya aku.."Betul ker ni result awak??"..punye la aku cuak..pasai pe plak cikgu tanya lagu tu...ataupun dia tak caya aku dah merosakkan nama sekolah ngan result aku yg hampeh... rupa2nya.. aku dapat result yg sungguh best...tu yg buat dia tak caya tu..yela...budak yg kena quarantin tetiba skor baik..hahaha (ada unsur2 riak...hahahahah)

Apapapun..Alhamdullillah..dgn result tu la aku masuk U..and dapat kerja cam yg aku ada hari ni...

Aku masih tak paham ngan anak2 skang yg skor sampai semua subjek A+ cam anak opismate aku tu...camne la depa belajar agaknya...apapapun..semua tu rezeki masing2...rezeki mak bapak to have anak2 yg brilliant...

Carrying pump naik LRT...

Ada orang pernah tegur aku bila tgk aku bawak beg pump aku nak p opis pagi tu..dialog nye lebih kurang camni la...

"still pumping"
"yap"
"Baby dah berapa bulan"
"dah 6 bulan.."
"You drive ker"
"Nope..naik LRT"
"You bawak beg pump berat2 tu naik LRT?"matanya buntam tgk aku..
"Yap..kenapa??Ok jer..."

Aku tak paham knp dia mesti terkejut..cam la susah sangat nak angkut beg tu..sangkut jer atas belakang.. ada sekali tu ex boss aku cakap aku cam budak nak pie sekolah jer ngan beg pack tu..hahaha..positively aku take it as I'M STILL YOUNG...hahahhaha

berbalik pada isu mengusung bawak beg pump naik LRT..sesungguhnya aku tak rasa ianya membebankan pun...as long as my baby can fully BF..i'll do anything for it..

so kepada mommies yg berazam nak full BF tu..jgn la malas..jgn pikir beban...tapi fikirlah benefit of BF to your babies..and insya allah, pahala yg menanti...

Bila kena hukum tau plak malu..

2 hari lepas masa aku dok bersiap nak pie opis, as usual aku biarkan TV3 menemani aku..masa tu tgh morning news...

satu berita ni betul2 membuatkan aku jelek.. mamat ni dijatuhkan hukuman penjara & sebat sebab merogol dan merompak...yg buat aku geram tu..masa kuar dari mahkamah and ada media punya coverage tau plak dia cover muka dia ala2 malu gitu... pigi dah!!!! setan punya manusia!!! tau plak malu.. masa ko rogol and rompak budak pompuan tu tak plak ko pikir pasal malu...tak plak ko pikir pasal mak bapak ko akan dapat malu besar sbb perangai setan ko tu... sib baik ko dalam TV..kalu kat depan aku...mau nya aku ludah muke ko tu...

ni geram tahap gaban...mmg rasa cam nak ludah2 jer org yg buat2 malu bila muka masuk TV sbb dah buat salah...pegi dah..hipokrit!!!

Biarlah org cakap everybody deserve a second chance...tapi aku masih percaya..BERANI BUAT, BERANI TANGGUNG...

apa la aku meraban ni...marah punya pasal la ni..

Zahra dah Ngensot..

9/3/2010.. first time adik ngensot... with some motivation, at last dia ngensot gak...

motivation?? bila ibu sibuk dok buat filing bil2 yg dah dibayar, tetiba dia dgn penuh semangat..dgn mulut yg muncung2 ngensot nak amik bil2 yg bertaburan atas katil tu...wahhhh..tu la 1st time aku tgk dia ngensot lebih dari satu hun...

kelmarin plak, beria dia ngensot nak amik gelang kat tangan aku...wahhhh... anak aku ni cam Himawari adik si Shin Chan tu ker??pantang tgk barang kemas..hahahahah...sah2 tu bukan perangai yg dapat dari aku coz aku ni barely wear any jewelry...heheheh..

Ni la video adik ngensot...siap ada background music..hahhahaha...skang ni kena watch out skit..kan silap ari bulan, abih buku abang kena koyak ngan adik..

video

Monday, March 8, 2010

Selamat Hari Wanita..

hari ni adalah hari wanita...

apa yg menjadikan seorang perempuan itu wanita sejati???? very subjective kan...

Banyak benda yg perlu diambil kira...

adakah dengan hanya bergelar seorang ibu, anda wanita sejati??adakah seorang ibu yg fully BF adalah seorang wanita sejati...adakah seorang isteri yg menjadi full time housemaker tu wanita sejati..atau adakah seorang full time working mom tu yg wanita sejati...

terpulang kepada judgement seseorang...

apapapun...ambillah peluang ini utk mengucapkan terima kasih kepada semua wanita dalam hidup anda... terima kasih utk kasih sayang mereka...pengorbanan mereka dan yg paling penting for their life that they have devoted for you yang bergelar anak, adik, kakak,kawan mahupun suami kepada mereka...


I love you mommy, adik2 & friends...thanks for everything...

Friday, March 5, 2010

Process Flow for Bringing in Maid from Indonesia

After going thru all the hassles.. aku rasa i can share with all of you the process flow on what are the processes that we need to go thru to bring maid in from indonesia... ye la..tak de tercangak2 kat Imigresen tu..nak pahamkan apa yg nak dibuat...tu belum campur unclear instructions yg menyebabkan kita kena pergi pejabat depa 2-3 kali to just settlekan 1 benda yg mudah (bagi aku la...)


**sila double click on the picture...

Nota kaki 1:
Harus diingatkan..bahwa jika currently korang ada maid and dia akan balik dan yg nak masuk ni utk menggantikan current maid ni..haruslah submission document for the new maid tu dibuat dalam masa 30 hari sebelum tarikh current maid tu nak balik... sila lah pastikan korang dah beli tiket current maid tu siap2 coz the need a copy of the ticket..satu lagi sila jgn lupo to isi borang Check Out Memo (COM) utk current maid to balik..after submit COM tu, Immigration akan isu surat clearance utk dia tunjuk masa kat immigration kat airport tu...

Mother...

I got this from my email.. & really loves it...

*********************************************

Do you know???


a human body can bear only upto 45 Del (unit) of pain.

But at the time of giving birth, a woman feels upto 57 Del of Pain.

This is similar to 20 bones getting fractured at a time!!!!

LOVE UR MOM... I LOVE MY MOM...DO YOU???










THE MOST BEAUTIFUL PERSON ON THIS EARTH…

OUR BEST CRITIC …

YET OUR STRONGEST SUPPORTER…

"MOTHER"




**thanks to Kak Nab for the lovely email...