Monday, October 26, 2009

Papadom



Due to my "pantang", baru semalam lah aku berpeluang pergi tengok citer Papadom ni...

No doubt kenapa this film layak terima Best Film 2009 in FFM.. it managed to makes you smile, laugh and cry at the same time.. sounds silly rite?? Aku rasa 70% dr citer ni aku nangis.. when i read the review earlier, aku takde la ingat citer ni sesedih tu..ye lar..citer Afdlin..sure lawak pecah perut punya..but on top of the usual lawak, there's something different in this movie.. mungkin being a mother my self menyebabkan semua yg diceritakan tu makan dalam..

aku rasa there's a PapaDom in every parent in the world.. semua ibu bapa wants to be in every steps of their kids' life.. kekadang aku terfikir, kalu aku kat tempat Saadom tu, aku pun mungkin jadi camtu.. how sometime kita "bohong sunat" kat anak2 kita just because we loves them so much.. :)

cuba bayangkan, bile korang balik dari keje, maid korang yg cakap "Ibu, tadi baby dah boleh berjalan selangkah".. Tak ke sedih tu.. you missed one moment in your baby's life..their 1st step...

kekadang aku terfikir, bestnya kalu aku boleh duduk umah ngan anak2..how i wish...aku boleh be there with them 24-7.. kalu la hubby is making a 5 figure pay, sure aku dah opt duduk umah.. pernah gak aku terfikir nak bukak nursery, so that aku bleh jaga anak2 aku sendiri disamping jaga anak orang, tapi it's too risky to leave my comfort zone to start my own business.. byk commitment nak kena fikir..

back to Papadom, byk scene yg mampu buat aku mengalirkan air mata..sometimes tu, boleh menangis & gelak at the same time...masa tu la i told myself, no wonder this movie get the best film award..Afdlin deserves it.. determination Saadom to protect his dotter, his unconditional love.. i thot that there'll be a love sparks between Prof Balqis & Saadom, guess i'm wrong about that.. how a dad goes the extra miles to ensure his dotter is safe from the boy who will pound on her at every chance he has..

this movie makes me think..mampukah aku didik and jaga my kids agar mereka sentiasa menuruti semua suruhan Allah dan meninggalkan laranganNya.. can i keep them safe from this nasty world... org cakap nak jaga lembu sekandang lagi senang dari nak jaga anak dara sorang.. tapi aku rasa bukan setakat anak dara, anak teruna pun nak kena jaga gak..silap2 nanti dia punahkan anak org, sapa yg susah??sapa yg malu??kita la jugak kan???

ntah la..banyak benar cabaran hidup skang ni..not only as parent, tapi sebagai manusia.. life is not as easy as before..

1 comment:

fauzi-maya said...

nak tgk papadom...huhu