Thursday, September 4, 2008

Salam Ramadhan Al Mubarak

Masih belum terlambat untuk aku mengucapkan selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak kepada semua kawan2..saudara mara dan my entourage...

Dah seminggu kita melalui Ramadhan..alhamdullillah everything went well.Hopefully it will continue for the whole of Ramadhan. This year is my first time after having Zafran in my life, to be abled to perform my terawih. Dulu2 takde bibik yg nak tolong jaga Zafran kalu aku nak pi solat. Aku bukan tak boleh angkut anak p masjid atau surau. Tapi I stand on my prinsip..kalau aku rimas tengok bebudak yg dok berlari2, dok buat ultraman, nangis, lintas depan jemaah dan baling2 kopiah in between saf lelaki & muslimah...aku kekadang tu hangin satu badan gak ler..selalu terdetik sapa la mak bapak bebudak ni...kenapa la bawak anak kalu tau anak tu mengganggu jemaah lain..so kenapa perlu aku menyebabkan org lain marah aku kalau aku bawak anak aku p masjid...elok2 dapat pahala, sebab org sakit hati, pahala pun hilang...org yg marah tu pun kurang pahala & tak kusyuk nak solat...

Tahun ni banyak betul cita2 aku...since bibik aku terrer buat kerepek, tahun ni azam aku nak buat kerepek sendiri..tak yah nak beli...biskut pun aku beli skit jer...beli utk mami, mama & abg lee jer..untuk aku sendiri, aku just beli 2 jenis (1 balang each)..ni nak p cari resepi choclate chip cookies yg best coz tetiba hubby teringin nak makan home made cookies. Aku ala-ala nak jadi isteri mithali la ni....muahahahahah

Ni aku nak komen skit pasal juadah kat pasar ramadhan...mak aihhh...giler mahal...kuih nak dapat 3 sengget tu nipis la harapannye...semalam aku dapat la kat setiawangsa tapi tak la sedpa mana...sebab tu murah kot?????? ni dah la mahal..kalu sedap takpe la gak...ni rasa pon hampeh...kekadang aku terfikir..knp la org sanggup jual kalu rasa dan rupa kuih tu tak sedap mulut dan mata memandang...korang perasan tak kat KL ni kalu tak sedap pon org beli gak...musykil la aku...agaknya org KL ni deria rasanya dah hilang kot...heheheheh.. there's a slot in MHI last week. They talk about barakah of ramadhan..ye la org2 meniaga ni...tak sure samada depa tau atau tak bahwa if jual barang melebihi dari yg sepatutnya, lebihan tu dikategorikan sebagai riba..ada cadangan agar bagi lebihan jualan yg tidak terjual tu disedekahkan ke masjid...bukannya dipanaskan utk dijual pada keesokan hari...mmg la kita fikir rugi la...tapi Allah tu maha kaya..setiap rezeki yg kita sedekahkan tu mesti ada balasannya.. insya allah..

Okaylah..salam ramadhan to everybody..marilah kita sama-sama berdoa agar ramadhan ini kita mampu melakukan ibadat sebaik mungkin dan dapat mengumpul pahala sebanyak mungkin. Kita tak tahu samada kita akan berjumpa lagi dengan ramadhan yang akan datang..

3 comments:

Norae said...

Ton,
salam Ramadhan.. jomle join kami berbuka di Kl Sentral 18hb nanti.. :)

Fid said...

kak eton

salam ramadhan

Alhamdulillah aku 11 hari record bersih dr PARAM...hahahaaa

fauzi-maya said...

sis eton..lame tak dgr cite.. sehat? zafran camne? slmt hari raya ye..muahhssss