Monday, October 30, 2006

Selamat Hari Raya...Maaf Zahir Batin

Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin kepada semua kengkawan...Halalkan makan minum aku...kira 0-0 lah yer...
ni gambar family kami masa raya ari tu...

One small happy family

my precious baby boy...

My heroes...

Zafran, Ibu, Tok Mi, Mak Etty & Mak Emmy...


Dah hampir sebulan lebih aku tak update bolg aku ni...ye lar..masuk jer Ramadhan...bulan dah jadi pendek...dateline bertimbun...tapi opis hour pendek...ye la...tak leh stay back...coz sibuk nak balik berbuka ngan hubby...sedar tak sedar dah bulan hujung bulan October...dah raya...
Ari ni first day masuk opis lepas raya...giler takde mood...lagi takde mood ngenangkan anak aku yg sakit tu kena dok kat nursery...

Tahun ni turn aku beraya kat KB...yahuuuu...Ari jumaat (20 October 2006) before raya aku dah bertolak balik KB...dok sana sampai raya kedua...tu pon sebab Etty kena kerja raya ke3..bas tak jalan lagi raya ke2 tu...ndak tak ndak aku kena la anta adik aku balik...

25 October 2006, kul 2.00 pagi, body temperature zafran shoot up sampai 38 degree...berkejar la kami ke ER kat Perdana Hosp pepagi tu...kalu tak kenangkan Etty kena kerja esoknya...tak balik aku ke KL ari tu...Doktor bagi ubat cukup untuk control temp dia semasa dlm perjalanan & dia refer zafran to Ampang Putri...sebenarnya 2 weeks ago dia dah kena viral fever..tu pon nyaris admitted due to dehydration coz dia asyik muntah & berak jer...

aku bertolak kul 12 noon...sepanjang jalan balik tu...tuhan saja yg tahu betapa takutnya aku...ye la...perjalanan KB-KL lalu utan & pekan2 kecik jer...dibuatnya dia tarik sawan ker...tak ker naya...sepanjang jalan aku berdoa agar sempat sampai KL tanpa sebarang complication...
dah musim raya ni...standard la jln jem...yg aku nak marah tu...motorist kat Malaysia ni sibuk nak slow tgk org accident...nak nyumpah seranah jer aku dibuatnya...aku suh jer hubby potong emergency lane..to me takpe la...sebab aku in the emergency state ni...aku ingat kalu kena tahan polis aku nak suh polis escort jer aku p hosp...dah tak takut dah masa tu...sepanjang jalan riba & hug dia...dia tak mo duk dlm car seat dia...sampai naik kebas la tgn aku ni dibuatnya...masa tu terfikir...nasib baik la zafran ni jenis petite...kalu gebok2 sure lagi parah,...
dah campur ngan jem dan kena kerap berenti coz zafran muntah & aku dan dia kena tukar baju...kul 10 mlm baru sampai KL...terus p ampang putri...apalagi...kena admit le...masa tu dia dah start deman, selsema & batuk yg teruk...tapi aku sempat mintak ngan dr nak balik umah dulu...nak mandi & kemas baju utk masuk ward...panas & rimas tu tak mandi seharian..

Mlm tu kat kul 12 masuk bilik ward kat ampang putri...zafran takmo tido lam baby cot yg supplied...agaknya nak hug & cuddle ngan ibu dia...so sepanjang malam dia dok merengek dlm pelukan aku...Paling sedih bila tgk tgn dia berbarut cam crab claw tu..utk masuk drip & ubat...dia skang dlm state nak grab benda...so kesian tul tgk dia takleh pegang toys dia..(lupa tangkap gambar zafran & his crab claw) lagi sedih bila tgk dia meronta2 masa nurse bagi nebuliser kat dia...hati mak mana yg tak luluh...

Next day bila doktor round ward...dia ckp zafran ada infection kat throat & nasal dia...lung dia pon ada flam..so kena on antibiotics...bila dr tanya weither nak balik atau nak stay...sbb tinggal nak jap antibiotics for the next day jer...I choose to go home...aku kesian tgk zafran takde tempat nak golek2..dia tgh suka explore...lagi pon umah belakang hosp jer...suh mai kul 3 am pon takde masalah...so merasa la aku beraya kat hospital...nurse2 semua dok senyum2 sambil ckp "Raya kat hosp akak tahun ni yer..." nak buat camne dik...

Masa nak discharge tu dr prescribe inhaler...cuak aku...apa taknya...belah hubby mostly semua ada asthma...dari Papa,mama,Abg Lee, Emi, hingga la ke anak2 buah semua ada asthma except for hubby...Tanya doktor weither zafran ni ada lelah ker...dia ckp inhaler tu not only for asthma but also to help ease the breathing & coughing...lega makcik...

Ari ni (30 October 2006) Zafran dah makin ok...tadi p nursery utk bagi pump inhaler dia..dia dah makin ceria...dah start sembang balik dah...syukur Alhamdullillah...

ps: To Ina,ayu & fatin yg semalam nak p umah aku tu...sorry tak perasan ada miss call....lagi pon masa tu aku on d way balik dari kampung Ariff...Kg Pandan...muahahahahahha...hujan ribut..tak dgr hp bunyi...

3 comments:

Ayu said...

siannya Zafran.. harap2 dah bertambah ok dia.. nanti bebila hang mai la umah aku na ton...

Anonymous said...

takpa.. insyaAllah minggu depan aku pi umah hang... jadik ka open house hang tu.. dengan zafran pun tak baper sihat.. apa2 inform na... - patin-

Anonymous said...

Happy Eid ul-Fitr to u and family. Get well soon Zafran =)

*qistina, ina & sam*