Tuesday, November 21, 2006

3 times in a month

17 November 2006

Untuk kesekian kalinya aku menjadi penunggu hospital...it has been 3 times in a month...
1st time hari raya kedua...
2nd time after 2 weeks.. on 3rd November...
3rd time last friday 17th November...

Misi2 kat spital tu pon dah naik kenal aku and zafran..Doktor pon terkojut bila masa round ward jumpa kami lagi...According to Dr Nasir (Zafran's pediatrician), it's common among babies yg dok kat nursery utk selalu sakit...dia tanya ada alternative lain ke...but sadly not at this moment..ye la dulu masa dok ngan baby sitter, kami dapat tau yg si Ina ni suka tengking budak2...dah cuak plak aku dibuatnya...tu yg neighbour dengar...entah2 dia pukul gak...tuhan aje yg tau...bukan ada org nampak...la ni dpt masuk nursery kat opis...mmg la convinient tapi kerap sakit lak...entah la...dilema aku dibuatnya...

back to citer zafran masuk ward...kali ni infection kat tummy dia plak..last time tu infection kat lung...dah turun ke perut la plak...hopefully lepas ni dah abis la...dah takde tempat nak turun dah???

Ari jumaat tu after subuh...kami tgh sibuk bersiap nak p opis la...tetiba hubby ckp dia yak2...bawak la p cebok...selang 1/2 jam yak2 lagi... ...tak lama lepas tu yak2 lagi...everytime cair..cuak la aku...dah la 2-3 ari before that dia dah start muntah2..pelagi...aku rush p ampang putri la...standard la bila dah muntah-berak yg kerap ni sure doktor tahan punya la...

bila doktor cakap kena masuk drip tu...aku terkedu...mmg dah agak tapi i still praying very hard that they have other solution..rupanya kena gak...can't imagine zafran being tied down with that wire...dah la lasak...aku tak leh imagine how he'll react to that...ye la tak leh nak melasak...
zafran & his drip line...


ibu...i hate the line....

seperti the last 2 time...masa nak masukkan jarum tu dia keriau cam nak runtuh hosp...siap kena bedung lagi...kalu tak mau misi2 tu kena terajang ngan dia...after masuk line & drip..kena nebulise lak...lagi la marah...punya la menangis sampai muntah lewah kat emergency room tu...
sian tgk dia tak leh melasak cam biasa...

today my crab claw ada extension...

masuk bilik...dapat the same room as the last one...twin sharing coz bilik single penuh...cuma kali ni dah ada org...a hindu girl with her mom...about 6-7 years old...mak dia ni plak punya la hingaq...tak abis2 membebel...tensen gile aku dibuatnya... nasib baik aku no 2 dlm waiting list utk bilik single...by maghrib...aku dpt tukar ke single room...alhamdullillah...aman skit...no offend tapi i can't stand org yg dok hingaq...dah la membebel sepanjang ari...kuat lak tu...siap ada tengking2 dotter dia lagi...aku tak tau camne dotter dia survive...dah mangli kot...

bila dapat single room ni...apalagi...aku dera hubby suh tido spital gak...tapi sebenarnya takde makne sangat la...dia tido keras punyala...anak nangis pon dia still boleh snore...cuma kekadang tu dia bangun gak le...he's a very caring hubby sebenarnya...
caring hubby...zafran loves to be hugged...

petang tu aku mintak nurse bukak drip dia kejap coz aku nak cuci yak2 & nak tukar baju dia...dia punya la suka...tapi keseronokkan tu sementara jer...after settle down dlm the new room, the nurse nak pasang drip dia balik...tetiba bila dia "flush" (aku pon dah naik pandai medical term ni...) kuar darah...cuak aku tgk...rupa2nya ada blood clog kat line tu...bila dah buang clog tu still berdarah...rupa2nya anakku yg lasak ni telah menyebabkan lubang tempat jarum masuk tu dah membesar & loose...so darah boleh kuar ikut tepi2 jarum tu...apa taknya..dia asyik tarik jer line tu...rimas agaknya...nasib baik la nurse tu creative...adjust sana-sini dapat angle yg tak nguarkan darah...so tak yah la cucuk balik...kalu tak sekali lagi la ampang putri tu bergegar...

after being on drip & antibiotik...zafran punya berak-muntah dah kurang by late that evening... berak dah stop langsung cuma muntah tu more to muak yg banyak...tapi not to extend muntah yg melimpah ruah cam kat umah tu...i thought saturday tu boleh la kuar...rupanya doktor tak bagi kuar lagi coz temperature zafran ada naik skit & he's coughing cam atuk yg dah umur 8o years tu...batuk yg tak lepas...dia siap geram lagi kalu everytime batuk tu tak lepas...kesian aku tgk...rasa cam nak tolong lepaskan jer la...mmg zafran dah batuk dari ari khamis lagi...cuma since he's on inhaler...i thought it will subside skit2 la..rupa2nya tak cukup power la...petang sabtu tu doktor dah ckp he can be off drip...alhamdullillah...boleh la bawak dia kuar jejalan kat ward tu...kesian dok kurung dia kat dlm bilik jer...apa taknya...drip dia pakai mesin yg sambung kat power point tu...camne nak kuar jenjalan...bukan setakat zafran bosan...ibu dia ni pun lagi la bosan...end up aku pon jadi cam dia...dia tido aku pon tido...
babah melayan zafran yg sibuk nak melasak...

alhamdullillah by sunday tu zafran dah dpt green lite utk discaj...lega...& he looks more ceria...tapi as usual la kalu discaj ari ahad ni...sure lemban gile...doktor round kul 11...by 2pm pon bill tak siap lagi...hangin tul aku...at last kat kul 3 baru dapat balik... nasib baik la umah dekat ngan spital..so pepagi ariff balik kemas umah & basuh baju...kalu tak mau cam tongkang pecah umah aku ni...glad to be back home...cuma zafran still nak melekap jer...kekadang rimas gak sebab byk errand to run tapi dia dok bergayut jer...kesian kan...

I would like to thank all the nurses kat pediatric ward ampang putri ni...they're very caring & adore bebudak...cuma sepanjang aku dok situ (2+3+3 days tu)...i hanya jumpa sorang jer nurse yg tak berapa friendly...ada ka dia punya la nak cepat selesaikan tugas dia bagi ubat tu..dia tak kira la zafran dah telan atau tak...dia sumbat jer la...masa tu aku terfikir..."bodoh apa hindu ni...aku berkenan kalu zafran muntahkan ubat tu kat baju dia..."mmg la sounds evil tapi geram aku tengok kekasaran dia tu...

nanti aku citer plak achievement anak aku yg latest...despite of selalu sakit ni...

1 comment:

Aini said...

kak zaiton,
siannya tengok gambo zafran masuk drip. alangkan kita yg beso ni pun sakit, apatah lagi budak sekecil itu. sabar ye kak... so skarang zafran mcm mana?