Tuesday, November 21, 2006

Zafran - Latest Achievement

18th November 2006...Zafran skang dah masuk 6 bulan 2 minggu...

Skang ni zafran tengah sibuk merangkak...kekadang tu sampai ke dapur dia ikut aku...sambil merengek la...memohon simpati mintak didokong...zafran ni manja skit...even teacher kat nursery dia pon perasan...dia suka org dokong & hug dia...kalu org tgk mesti ingat aku ajar dia camtu...tak pon...aku biar jer atas comforter kat depan TV tu..cuma kekadang tu kalu dah start melalak tu takkan la nak biarkan kan???kang bising lak neighbour aku...cuma aku rasa dia dah pandai ambil kesempatan kat aku & babah dia...dia tau kalu dia keriau sure babah or ibu akan angkat dia...

back to his achievement...dia dah start merangkak about 2-3 weeks ago...cuma since lepas aqiqah dia last week (11/11/06) dia start pandai skit...at the same time dia start mintak pegang tangan dia coz dia nak bangun berdiri..aku cuak gak coz according to pengetua taska tmpt aku tinggal zafran tu, kalu baby skip one level dlm learning process dia ie: dari meniarap terus jalan & tak merangkak, it can effect his brain & tak elok utk tumbesaran dia...dia suggest aku ajar zafran merangkak thru kotak...coz kalu letak dlm kotak tu, by hook or by crook dia mesti nak kuar dari kotak tu...so masa kat hospital ari tu dlm playroom ada permainan yg ada tmpt jalan2 & slide tu...so hubby letak dia kat lorong jln tu & panggil dia...so dia kena merangkak to the end la kalu nak babah dia angkat dia (babah dia tunggu kat the other end)...
babah...amikla zafran ni...

eh..eh...apa tu???

dah kat bawah la plak...

bila la babah nak bawak p swimming pool yg betul2 ni????

ari ahad lepas (19/11/2006)...opis nak buat jamuan raya on monday tu...so since zafran baru kuar hospital aku tak sempat nak masak yg canggih2...ends up aku just bake a simple bread pudding...once dah masak tu aku nak trasnfer masuk bekas nak bawa p opis...aku letak dia depan tv...memula dia dok layan jojo circus...pastu aku dengar dia dah start merengek...aku biarkan jer dulu...konon tak nak manjakan dia...sekali aku tinjau dia dah nak merangkak menghala ke dry kitchen aku dah...aku dok potong pudding tu kat atas counter top kat situ la...
tak lama pas tu...tetiba aku rasa kain aku kena tarik...la dah sampai kesini rupanya anak aku ni...kalu korang tgk...mmg kesian abih la...siap buat muka kesian nak suh org angkat tu... aku angkat p letak depan TV balik...tak selang 5 minit dia datang balik...last2 aku abandone kerja aku tu sampai la babah dia balik dari kedai & amik dia baru boleh aku sambung kerja aku...

as i've mentioned above, zafran skang sibuk nak suh org support dia utk bangkit berdiri...anak aku ni...duduk pon tak pandai lagi dah sibuk nak berdiri...petang ahad lepas after balik dr hospital...aku dok lepak2 depan TV ngan zafran...masa tu aku dok makan jajan...aku letak la tin jajan tu kat atas daybed kat depan tv tu...aku perasan zafran dok geram kat tin tu...dia dok sibuk nak amik tin tu...tu yg aku letak atas daybed tu..punya la terkejut aku bila aku toleh tgk dia dok berdiri bergayut kat railing katil tu...dok beria2 nak amik tin tu...it's his 1st time bangun sendiri tanpa org lain pegang...aku masa tu jerit panggil hubby...dia terkejut aku jerit tu terus lepas tangan dia...apalagi..terlentang la...nasib baik ada comforter...sejak dari itu, aku dah raise railing baby cot dia to the max dah...tu pon nak suh babah dia lowerkan platform tu...(cot dia adjustable) risau sat lagi dia panjat kuar..kang tersungkur plak kang...naya aku...kang sekali lagi masuk spital...mintak simpang la.... nanti kalu ada kesempatan aku amik gambar dia tgh berdiri tu...

kelakar plak teringat kata2 mami aku..."Zafran ni kecik sangat...dah la tu sibuk dah nak jalan...kalu dpt jalan pon tenggelam dlm kemuncup..." no doubt about that...mmg tak dinafikan anak aku ni mmg petite...kalu org tgk ibu & babah dia sure tak caya anak beso tu jer...nak buat camne...agaknya amik gen belah hubby kot...tok wan & aki dia haluih jer...

aku risau jer zafran ni underweight...tapi masa kat ward ari tu aku dah tanya Dr Nasir...he said his idle weight should be 6.8kg...tapi zafran baru 6.3kg...tapi dr cakap taking into consideration zafran selalu sakit this 1 month...it should be okay...infact aku tanya weither he need to take any suppliment or not...dr cakap tak yah...since zafran ni jenis makan berselera...bagi satu mangkuk nestum tu sure licin punya la...dr dah suh start on porridge coz boleh taruk lebih protein...so this coming weekend, aku nak masak porridge kat zafran...aku plak yg excited lebih...nanti aku citer experience dia makan porridge next week ok...

6 comments:

Anonymous said...

congratulations zafran!!! dah pandai berdiri ye.
muhammad belom lagik. baru pandai merangkak angkat montot.
nanti bleh lah kita main sama-sama yek.

p/s muhammad kata sorry hari tu, dia pegang tgn zafran kuat sangat. sampai zafran nangis.

regards,
-auntie laili-

Anonymous said...

Wah..dah terer dh anak ngko..pasal trip to hospital tu aku pun ala2 dah mangli, klu ko still ingat anak aku yg kat ICU dulu. Dah 4yrs++. Dia pun dpt bronchopneumonia after that, so APSH rumah no 2, sampai aku pun terer buat physio...baru last week buat nebuliser every 4hrs, tp kat klinik je sbb dah tau the trick.

Kena byk pantang budak camni. Klu cekeding tu normal la as long as x underweight.

Klu nk tanya apa2 or petua pasal nebuliser and pantang larang anak ko, email aku. - Z.I.E

roselinajusoh@yahoo.com

Siti Zaiton said...

laili...
anak aku kan manja skit...ngada2 pon ada gak...mmg terkenal ngan cengengnya...

nonie said...

lompat ke sini dr SI.com... sonok plak baca citer2 psl zafran... i'll add u up to my blogarithm list ye :)

Ayu said...

eton.. comelnya zafran.. suka aku nengok dia hehehehe.. hmmm 2007 projek aku besar2an untuk dapat kan kawan untuk zafran hehehehehe doakan aku tauu :)

laili@mamaampang said...

makcik, bila nak update hang punya blog nie???