Thursday, July 26, 2007

Outstation...Tragedi 18 Julai 2007

Aku telah dihantar untuk mengajar sistem Work Order Tracking yang baru implemented kat Division aku. So 16-18 July 2007, I was assigned to Kuching & Kota Kinabalu...Zafran duduk ngan Tok Wan & Aki sepanjang tempoh ni..

16/07/07, 10:05am, I took a flight to Kuching. Sampai Kuching dalam kul 12.30. Terus p ofis Kuching utk settle a few things..maklumla on that particular day sepatutnya aku transmit data to my System people. Nak buat kat KLIA, depa bar pula bila aku nak access to my company's network..Selasai transmit data, i was sent to Crowne Plaza to check in..baru jer letak bag dah start terima call bertalu2 coz ada issue ngan data yg supposed to be uploaded too...tensen tul...dah la penat travel tak hilang lagi..ngenangkan kat Sarawak cepat gelap, aku bergegas tukar baju & kuar berjalan kat area Water Front..nak beli buah tangan skit...lagi pun adik aku sibuk suh aku belikan dia Kain batik sarawak..Dah beli kain batik, kek lapis & kuih sarawak skit aku menghala balik to hotel..rehat jap...received call from hubby & BB, have a quick shower & went out for dinner with my colleague aku yg kat Kuching..balik hotel dah penat..usually aku ni kalu tukar tempat tido mmg susah nak lelap..tapi kali ni letak kepala terus lelap.. my family p celebrate birthday BIL aku...hubby promised to call me back once dia reached home.. disebabkan aku dah tido mati...my hubby call aku sampai ada 48 miscalls..bila aku dgr balik voice mail yg dia tinggal, he sounds soooo worry...aku hanya tersedar only by tha 49th calls..hehehehehe...kesian laki aku...

The next day tu after breakfast p mengajar...training kat state ni easier that buat kat HQ..crowd kecik so soalan pelik2 tu takde la...abis class aku need to rush to the airport...flight aku 3.45pm to Kota Kinabalu..sampai KK dah dekat kul 6pm...nak check in tu ramai la plak org..to make thing worst, petang tu ujan plak..so tak kemana la..dah la Sabah ni cepat gelap..kul 6 dah gelap...
Since hujan tak kemana la aku malam tu...after hot shower to freshen my self, aku turun for dinner kat hotel jer...malam tu after dinner call my baby...apalagi...dah 2 ari tak jumpa...mula la aku jadi minah leleh..pakai 3G boleh la lepas rindu skit..MIL siap cakap siang tu dia meragam... dia pon tau rindu kot...masa tu aku rasa lambatnya nak siang...coz nak balik hug bb aku...

The next day tu pon sama...after breakfast my fren pick me up...p ofis KK for training...class habis by noon.. after lunch my fren bawak aku p pasar besar KK...beli fresh seafood...gila aku dibuatnya...nasib la pikir tak larat nak bawak...kalu tak lagi banyak aku beli...after shopping, aku balik jap to the office for prayer..lepas semayang depa sent me to the airpport...bermulala tragedi 18th July ku....

Since awal lagi, aku meronda kat airport tu dulu...my flight should be kul 6.05..tapi aku kul 4.30 dah sampai airport..After bosan meronda kat luar, aku masuk ke departure hall..pusing2...masa still banyak...penat meronda, aku lepak kat kerusi depan flight gate..seronok tgk mat2 salleh berkeliaran depan aku...most of them akan naik satu flight ngan aku ke KL...

Masa tu lamanya aku rasa...can hardly wait to reach KL..Once gate bukak utk flight boarding, aku terus kuarkan boarding pass, angkat beg laptop aku & 1 plastik buah tangan..flight tak penuh pon..mostly mat salleh..aku pon masuk & duduk cam biasa...aku siap boleh tukar seat lagi since flight kosong...tetiba...

Alamak mana hand bag aku...pucat giler muka aku...aku siap p check kat tempat duduk asal...takde...kat overhead compartment pon takde...I must have left it masa aku kuarkan boarding pass..OH MY GOD!!!!!! berlari aku ke depan...Head steward dah start cakap2...sky bridge dah tarik dari body..gelabah giler...masa tu mmg aku bikin scene abis la...aku push head steward tu utk allow aku masuk balik...kapten keberatan nak bukak pintu coz takut delay flight coz mat2 salleh tu ada yg ada connecting flight kat KLIA..siap depa suh aku diembark & take the next plane...without my handbag camne aku nak beli tiket baru???nasib baik polisi flight yg tak allow flight terbang kalu ada luggage tanpa onwer...since aku ada baggage, depa allow aku masuk cari beg aku..kalu tak jumpa depa akan kuarkan baggage aku for me to board the next flight..

Dah ala aku pakai heel..berlari aku masuk departure hall balik..aku p balik tempat aku duduk...gugur jantung aku bila tgk beg aku takde kat situ dah...tgh aku panik dtg sorang ground staff...dia siap ckp "takpe...kita tgk CCTV"...nak tgk CCTV ker apa..flight tgh tunggu...sekali ada police airport melulu ke arah aku..tanya weither aku ada hilang beg...
bila aku jawab "Ya"dia terus bawak aku p tempat imigresen scan beg..Nasib baik la budak yg jumpa beg aku tu budak baik...Depa sibuk suh aku check samada ada benda hilang tak...to me kalu purse aku ada & semua kad still ada...it's good enuf...duit tu aku tak heran..kalu hilang pon aku takde la ralat sangat..sbb bukan byk sangat pon...Yg aku terkilan tu, aku tak sempat pass business kad aku atau mintak contact detail budak yg pulangkan beg aku tu..aku just sempat ckp kat dia yg hanya Allah sahaja yg boleh balas jasa budak tu...sepanjang flight tu aku berdoa kat Allah, mintak Allah murahkan rezeki budak tu..tak habis2 aku bersyukur kat Allah....bebudak flight attendant tu pon look so relief...masa disembark flight, aku sempat cakap TQ kat bebudak flight attendant & chief steward tu...by the namanya Rahmat..aku siap mintak depa sampaikan my thanks to the Captain..

Once sampai kat KLIA, my hubby dah siap menunggu..terus kami balik umah jer...rindu nya kat Baby aku..terus hug dia...dia pon tak habis2 merenyeh...malam tu siap tido hug dia...esoknya pon aku amik cuti semata2 utk spend time ngan dia...betul kot dia pon rindu coz usually dia tak suka aku hug dia coz dia nak lepas main..tapi ari tu siap dia yg sibuk nak hug aku...siap tido pon nak peluk aku...masa tu...rasa BESTTTTTTnya jadi seorang ibu...rasa sangat disayangi...

3 comments:

Fid said...

kak eton
mmg tragedi la.....tersirap darah weh.....aku pernah tertinggal paper bag kat Narita airport Japan..dah nak naik flight baru perasan ....kelam kabut aku..tu paper bag bkn handbag...sib baik aku tertinggal dlm restoren .......

mimielola said...

aduss, kak eton... mmg tragis, sungguh tragis. saya yg membaca ni pun berdebar2. (ke akak yg pandai menulis??)

Yan said...

sis eton, imagine tertinggal handbag + passport dalam teksi kat tempat orang / oversea? hehe.. i've been in that situation. to make it even horror - in NON speaking english country..