Monday, December 24, 2007

Eidul Adha 1428

Dah lama benar aku tak ada kesempatan nak letak posting kat sini..
towards end of the year ni macam-macam project in the pipeline. December 2007 adalah bulan yang paling penat, paling happening, paling sedih dan byk "paling" lagi la...

It started with Project Data Housekeeping...sampai hari ni tak habis-habis...nasib baik skang dah ada assistant to do the dirty job of tracking & coordination...now she's not everybody favorite dah...semua org bengkek...ye la...sapa suka diikuti cam polis kan??but she's paid to do so..nak buat camne...hari tu minah tu dah siap leleh sbb tensen..kesian gak aku kat dia...dah la baru start keje..biasa la tu kan...dgn budak baru berani la cakap macam-macam..coz depa pon tau..kalu cakap kat aku pon tak guna..kalu ngan aku lagi teruk...mulut mesti lagi bising...pot pet pot pet marah depa...sepatutnya depa bersyukur sbb my assistant yg buat coordination... bukannya aku...muahahahahaha (gelak evil)...

12-14 December aku p Trengganu for team building retreat...tinggal my beloved baby lagi sekali...kali ni kesian betul aku ngan Zafran.. A week before that Babah dia yg p out station ke Johor..sib baik dia tak terperangkap dlm banjir kat Johor. Just nice ari dia balik tu, air bah naik kat Johor.. Terharu aku kat hubby aku ni..since dia keje ngan Sapura ni dia byk p visit site..so selalu la out station. On the way balik dari JB hari tu, dia purposely masuk Muar semata-mata nak belikan aku pau Maharani depan sekolah Sains Muar...favorite aku tu....thinking of it pon buleh buat aku leleh... tapi sayang Pak Cik yg jual pau tu takde hari tu...tak tau la pakcik dah tak meniaga atau sbb musim hujan dia tak niaga..whatever it is...mmg aku terharu ngan effort laki ku...

back to story aku p out station kat trengganu, it started bad. Dah la kena p naik bas...pagi aku nak bertolak tu, Zafran demam & muntah. A day before that dah bawak p clinic tapi doktor ckp demam biasa..aku p pon dgn hati yg tak sedap...nak tak sedap hati lagi lepas hantar aku naik bas, hubby bawak Zafran p specialist plak..doktor bagi dia sampai end of the week..kalu fever dia tak kebah, kena buat blood test...aku yg dlm bas masa tu rasa cam nak turun tahan bas balik KL jer..tapi nak buat camne..my hubby cuba tenangkan aku...dia kata tunggu sampai malam..masa tu aku pikir kalu esok tak ok gak aku nak balik...tak kira camne.. to make things worst..bas yg aku naik kena detour sbb air dah naik lintas hi-way ke kuantan..bad sign??? It takes us 10 long hours to reach the resort tempat retreat tu..nak patah pinggang aku ni...dah la pinggang aku ni mmg dah ada masalah..kat resort tu plak takde 3G..lagi la aku susah hati...aku tak leh tengok anak aku ni...nasib baik ada phone coverage..at least i can talk to him.. oh ya...nanti aku citer pasal achievement Zafran yg latest dlm posting akan datang...insya allah..
esoknya his fever dah OK skit..baru la aku boleh ikuti program ngan tenang.. Final day tu kami redah gak p pasar payang & losong despite of hujan sepanjang hari utk beli ole-ole skit.. Nasib baik aku dah booking flight ticket hari last tu jugak sbb aku tak sanggup nk tunggu hari sabtu baru nak berangkat balik ngan bas..so malam tu aku dah boleh tido hug my baby..malam tu dia tak tido dalam cot pun...coz i miss him so much.. sunday masa bawak dia p pool party cousin dia kat Pantai Panorama, aku perasan badan zafran cam ada rashes...takkan la kena rosealla lagi...oh ya..after raya puasa hari tu zafran kena rosealla aka minor campak which is part of viral fever..that's according to Dr Ong (pead specialist kat ampang Point). aku tunggu monday terus bawak dia p jumpa Dr Nasir..at the same time zafran berak-berak & tak lalu makan..Doktor cakap dia kena Viral Fever. Sbb tu dia naik rashes & berak-berak.. Alhamdullillah by raya Haji hari tu dia dah 100% recovered.

Nak tambah tensen plak, sepatutnya aku balik sambut raya haji kat kampung, but due to tanah runtuh dan mendap dan cuti hubby kena freeze, kami sambut hari raya kat KL jer la..tak berani nak gamble...sedara2 yg balik semua ckp depa experience long hours of journey...masa hari raya tu sedih la coz dah janji ngan mami nak balik..tapi bila ngenangkan kalu travel long hours ngan Zafran, aku rasa tu la hikmah disebaliknya..sepatutnya my sister yg kat seremban & mami akan balik ke KL ngan aku, tapi terpaksalah hari selasa tu ambik tiket air asia for them. nasib baik ada lagi..

Sabtu malam they flew in from Kota Bharu..sampai dah kul 12.30 am. sampai2 umah semua org terus terbongkang. The next day tu masa breakfast, sekali lagi IT IS A BAD DECEMBER for me..Etty (my sister) cerita what had happened during Hari Raya. The story really "made" my day. Rupanya a Sabtu pagi tu Mami & my uncle gaduh..aku bukan nak buke pekong didada... tapi aku nak meluahkan rasa hati aku..It all started when Mami tanya Pak Long kenapa p tebas pokok Keladi dia..(Mami has 2 giant keladi kat depan umah)..suddenly angis monsoon uncle aku meletus..meleret2 jadi nya..sampai jadi incident ungkit-mengungkit..knowing mami, aku tahu mami akan banyak senyap..tapi aksi dingin mami tu ibarat curah minyak ke api..uncle aku geram sampai nak lempang my mum..bila mami jawab dia kata mami "derhaka"...aku pon tak tahu mana la uncle aku ni belajar agama...mazhab mana dia ikut..mana ada adik marah kakak, kakak yg derhaka..setahu aku yg tak berapa pandai agama ni la...samada anak lawan parents atau adik lawan kakak/abang, tu baru dikatakan derhaka..entahla...aku takut uncle aku ni terpengaruh ngan ilmu ajaran sesat yg skang ni dok sibuk target golongan korporat yg nak pandai agama in a blink ni..yg buat aku betul2 hangin ni...nama aku plak dikaitkan..kononnya aku tak pedulikan my grandma plak..aku pon tak paham la apa yg dia maksudkan aku tak pedulikan tu..setahu aku aku tak pernah abaikan dia..ye la...the distance tu another thing la...tapi every time aku balik mesti la aku attend to her..nak kata aku tak bagi duit kat nenek aku...dia bukannya nak pakai duit tu p beli barang...so aku bagi la duit kat mami jer...duit tu la yg mami buat belanja beli barang dapur pun...bagi makan kat nenek gak...so aku tak paham..ke dia ingat kalu macam dia yg dok bagi duit bulan2 kat nenek aku yg dah pelupa tu sebagai "PEDULI" sangat...bukannya org tua tu boleh pakai pon..nak mujur dia pon tak ingat kat mana dia simpan duit tu..Kekadang aku tak paham uncle2 aku ni..depa ni ingat duit can buy any thing..aku malas nak layan..kang kalu aku cakap lebih2 kan cakap plak sejak aku dah kerja..gaji pon dah ok..nak tunjuk pandai ngan depa plak..aku pernah dapat remark tu dulu,...so baik la aku buat bodoh jer..sebenarnya aku tensen yg amat skang ni..sakit hati bila org mempersoalkan keikhlasan aku..aku rasa uncle2 aku ni dah terlalu duniawi..lupa akan mati..lupa akan dosa dan pahala...tapi aku tak mampu nak cakap apa2. aku takut it will make things worst..kekadang aku rasa nak jer hantar ustaz sorang pergi preach kat depa ni..kalu ada sesapa yg baca posting luahan rasa aku ni, bagi la idea kat aku apa nak buat...org2 cam uncle aku ni tak guna kalu kita cakap apa2...dia rasa dia jer yg betul..ntahla..

ok lah...cukup la korang baca luahan hati aku yg bercelaru cam benang tersimpul ni..

1 comment:

chilun @ cik pau @ bibimie said...

hai kak eton. lama tak nampak kat SI ek. aritu kitorang ada buat gath kat central TCRS jugak. nak contact kak eton tengok2 dalam hp tadek no plak... kat hp lagi satu agak nyer..
so apa kes skang? sudah tambah satu lagi ker kak eton?