Tuesday, March 18, 2008

BIBIK OH BIBIK...

Hari ni genap sebulan aku pakai bibik...the last time aku ada bibik masa aku kecik dulu...tu pun bukan bibik but more to pengasuh sebab dia malaysian...

bibikku...indonesian..29 thn..quite young tp dah ada hubby & anak lelaki 10 thn sorang.. dr lumajang, surabaya..1st time datang malaysia..

Org selalu cakap...pakai bibik ni banyak makan hati...tak tau la dalam hal ni aku yang bernasib baik atau bibik aku lom tunjuk taring...
so far dlm masa sebulan ni tak banyak masalah yg aku encounter ngan minah ni...masalah utama aku ngan dia mainly berkaitan bahasa..maklumlah dia tak pernah keluar dr kg halaman...dapat pulak majikan macam aku yg bercakap takde koma takde full stop ni..setiap kali aku suh buat benda..ada kalinya kena repeat 2-3 kali..kekadang tu siap kena demo..tang tu mmg aku LOTEH...maklumla aku ni jenis nak buat kojo cepat jer...so to me ada pembantu ni makin melambatkan kerja aku...kekadang tu end up aku yg buat kojo..heheheh...(siap kena tegur ngan MIL pasal tu..) 1st day mmg disastrous..haram sepatah tak paham..pukul 4.30 pagi dia dah bangun.. (kat Jawa kan siangnya awal..) 5.30 am dia dah solat subuh..subuh kan lambat skit skang..dia citer kat aku masa dia mop lantai (pukul 6.10) dia baru dengar azan.. bila dia citer langsung tergelak aku..ye la...tak salahkan dia kan...aku pon tak kabor kat dia...aku lupa yg dia lom adapt ngan time m'sia..

Bab jaga anak ni alhamdullillah..dia pon bukan jenis kasar ngan budak..tak tahu la kalu kat belakang aku kan??? nasib baik la aku dapat bibik yg cam si minah ni...tau aje la dgn Zafran yg terlebih aktif tu..dah la skang ni dia nak semua benda kena ikut cakap dia..siap la kena heret baju bibik tu...aku pernah dengar org tua2 cakap, budak tahu sapa yg baik atau tak...in order words..budak tahu kalu kita hipokrit... so far ni aku tgk Zafran OK jer ngan bibik dia...kalau betul pendapat org tua tu, mesti Zafran tak mo dah ngan bibik kan??praying so hard for it to be true.. cuma kekadang tu terdengar gak la dia marah Zafran..satu tabiat baru si Zafran ni skang suka tak mo pakai diaper..siap lari keliling umah bolin lagi..aku ngan babah dia pon kekadang tu impatient ngan Zafran bila bab nak pakai diapers ni...dlm lembut2 bibik aku ni pon..kalu sampai 5 min tak boleh tangkap Zafran utk pakai diapers...dia pon boleh hilang sabar..heheheh..just imagine bogel2 lari keliling umah lepas mandi...dah la sejuk...dibuatnya "terpancut" satu hal la plak...kalu zaman full BF tak makan apa2 tu boleh tahan la lagi...takde bau...ni kalu dah makan macam2 ni????

Nak jadi citer, last week my maid dapat prank call dari unknown person..pervert aka sex maniac kot...
minah ni punya la gelabah...lepas dapat call tu terus dia tepon aku...suara macam dah nak nangis...dia citer kat aku, ada org lelaki tepon cakap aku suh tanya dia pasal bra...katanya aku nak belikan dia bra so dia tanya la nak saiz apa, nak warna apa, nak cup apa...i guess dia ni mesti naive tahap gaban petala ke lapan la ni...dia pi la jawab semua soalan mamat tu...tapi dia mula suspicious bila mamat tu mula cakap seksi nya...siap tanya kalu dia datang nak hantar nak jumpa tak dia...nak ker "pacaran" ngan dia...yg nak jadi citer bibik aku ni punya la lurus macam pembaris kayu yg baru kuar dari plastik..dia siap cakap kat mamat tu...tak boleh coz dia dah ada suami & anak...according to her..dekat setengah jam jugak la...bila dia nak letak mamat tu kata jangan nanti aku marah coz minah ni tak cooperative..bila aku tanya katanya org melayu..mamat ni siap tahu nama penuh dia lagi...tu yg menjadi tanda tanya kat aku & family sampai hari ni...Sapa mamat ni...macam mana dia tahu nama penuh & no tepon bibik aku...kalu nama aku tu logik la coz ada dlm phone directory..dah dia cam nak nangis tu, aku suh la hubby balik tgk (coz ofis hubby dkt ngan umah)..b4 that aku dah suh dia mangga semua pintu. tutup pintu & stay inside. jgn kuar...bila hubby balik tanya details..hubby decide hantar dia p umah BIL coz MIL aku ada kat sana. bukan apa...risau gak sbb anak kita pon ada ngan dia...jadi apa-apa tak ke haru???Sampai sana lagi sekali kena intorregate ngan MIL. MIL aku decide to call mamat yg bawa dia masuk aka agent tu la..MIL bukan apa, dia risau takut minah ni nak balik indon jer sebab takut sangat...tak ker haru nanti..according to MIL, agent tu suspect one of his assistant aka runner dia.. coz mamat tu ada nama bibik aku, phone number & alamat aku.. lagipun assistant dia kononnya ada bad record..pernah dituduh cuba harass anak PA aunty hubby (tak dpt dibuktikan), pernah goda bibik lama aunty (yg ni mmg mutual gatal)..and currently baru divorce ngan bini dia...KEMARUK kot...tapi tak sure betul ke dia yg buat call tu...kalu betul dia...mmg aku tak pueh hati...mamat ni mcm baik jer depan kita..siap kita percaya kat dia utk manage the process..dia plak amik peluang tu..MIL cakap bibik baru aunty cakap, mamat ni pernah p umah aku...tapi bila dia nampak MIL aku ada kat umah dia tak jadi singgah...kalau betul hati dia takde niat serong knp tak singgah...bukan dia tak kenal MIL aku...siap panggil MIL aku Mak Ngah lagi...So as langkah berjaga-jaga, aku dah p subscribe clip svc for my fixed line..at least aku boleh detect no tu..kalu betul no mamat tu..mmg aku nak call & hambur dia cukup2...GERAM tau tak...nyusahkan org,...buatnya maid aku decide nak lari...tak ke aku yg susah...kalu dia call lagi sekali aku akan lodge police report..jgn cuba main-main ngan aku...
so far dah seminggu...dah takde la call tu lagi...tak tau la di tunggu kita lalai skit..

whatever it is...ada bibik ni mmg ada cabarannya..aku &hubby sentiasa berdoa agar bibik ni takde niat yg tak baik dan sentiasa menjaga kami sekeluarga seikhlas hati...lagi pun i really hope dia baik..coz dia budak yg tak tinggal solat..and everynite akan baca quran dan kekadang bila aku sedar tgh malam dia tgh buat solat tahajud...hopefully dia betul2 buat...bukan setakat berlakon depan aku...

Aku ngan bibik ni malas nak berkira sangat...tu prinsip aku...janji dia jaga anak aku elok2... uruskan rumah aku dgn baik...hormat kami sekeluarga..tu dah memadai..aku tak suka nak marah2 atau garang2 ngan bibik..takut dia sengal nanti...anak kita yg terima bahananya.. cuma aku pesan kat dia...aku layan dia baik2...so dia jgn amik kesempatan atas aku & famili..since dia jenis tak tinggal solat..aku guna islamic approach bila confront dia...aku selalu ingatkan dia bahawa semua perbuatan kita bermula dengan niat..niat dia datang malaysia adalah utk bantu suami langsaikan hutang perubatan laki dia (laki dia ada sakit jantung)..so nawaitu kena betul.. aku tak pernah berkeras dgn dia cuma dia kena ingat boundary dia as maid..so far dia baik la.. aku rasa dia more or less bersyukur dapat my family..kami tak pernah nak marah2..kerja pon takde la berat mana sbb anak pon sorang jer...& umah pon umah teres single storey..tak yah nak masak coz aku masak sendiri...dia cuma siapkan barang jer..cuma aku ni cerewet skit tang kebersihan la...dia boleh compare sendiri kalu kerja ngan aku ngan kerja ngan BIL aku..umah BIL aku dgn anak ramai (4 org, semua lelaki),kena masak..kena kemas umah yg tek pernah tak bersepah (sbb budak2 laki yg lasak)..sepupu bibik aku plak, sama masuk ngna dia...skang kat puncak alam..kena jaga anak ramai (kecik2), majikan balik marah2 sbb umah bersepah..so she shud be thankful kan???

3 comments:

Yan said...

k Eton, syoknya dengar cite maid yg vast ni.. hopefully sampai bila2 dia macam tu.. tak pun, by end of the year, bley la kasik dia bonus.. keh keh keh.. harus dia tak ingat nak balik sana gamaknya..

Nota Kasih said...
This comment has been removed by the author.
Siti Zaiton said...

yan,
alhamdullillah...agaknya Allah makbulkan doa akak & hubby utk dpt maid yg baik.
I really hope dia boleh maintain camtu samapi abis contract..insya allah..amin...