Thursday, July 3, 2008

Pulang Ke Rahmatullah...Aishah...

ni aku nak share citer kawan aku yg baru kehilangan putri bongsu dia yg baru berumur 4 bulan. COD adalah suffocation..Cots death...(according to my fren)

dekat2 kul 2pm (1/7/08) - Pia (anak sulong laili) call dia ckp "adik aishah sakit...dah keras tak gerak ni...mama balik la cepat...". laili could not get thru to her hubby coz mamat tu dlm meeting.so she decide nak balik naik teksi jer...tapi nasib baik bebudak opis tu tolong hantar...dia mintak tolong neighbour dia p tgk dulu sementara dia nak sampai tapi masa neighbour dia p tu aishah dah kaku...muka pon dah pucat...not knowing what to do, dia bawak turun aishah ke bawah (she's staying in apartment)..kebetulan budak misi gleneagles baru balik kerja...so dia bg tau misi tu aishah suffocate...budak2 tu try buat CPR but tak boleh resussated her...so they took her to the nearest clinic...doktor confirm aishah dah takde..masa tu Laili sampai klinik...according to her...she was screaming like a mad lady..yg dia nampak hanya baby dia terbaring kaku atas katil..terduduk dia bila doktor cakap baby dah takde...they later took her to the other clinic...i guess for 2nd opinion..but still they same result...she can't be save...then they took her to Ampang Putri for final confirmation...diorang tak buat post mortem cuma they check thoroughly kot2 ada tanda2 abuse atau strangulation...
Laili cakap aishah macam anak patung..smiling & she smells so nice..visitors cakap masa p menziarah tu..boleh bau wangi dr pintu lift lagi...that is 3 doors away..
according to laili, dia masih belum face to face ngan bibik dia lagi...to ask what really happen...according to Mak Laili, she did ask Pia.."masa pia balik tu pia masuk tgk adik..".."Tengok""Adik tgh buat pe?""Adik tgh tidur dlm buai...tapi dia tak gerak atau nangis pon.." despite of kakak2 & abang buat bising dekat dia...masa tu pukul 1pm..most probably masa tu aishah dah takde..laili cakap all her kids mmg tidur buai & she makes sure berbedung so that dia tak overturn..doktor suspect samada dia tak dibedung atau bedung tu tak kemas...

Aku tak tau la kalau aku kat tempat laili...sure macam org meroyan...dia cakap dia dah kering air mata...bila org menziarah dok citer pasal aishah..dia dah macam org dungu...lost her words...sampai petang semalam (more than 24hrs) dia tak makan apa..just take a lot of water jer..susu dia plak membuak2...lagi la sedih dia..stock susu dia pon banyak...aku cakap cuba bagi kat muhamad...kot la dia nak lagi..to be her...she need to be very strong...infact they are very strong...they manage everything sendiri...dari mandikan..kapan dan doakan di kubur...Laili & Lan buat sendiri...ustaz tu cakap this is the last time for them to belai and siapkan dia...

Aku pernah tgk arwah aishah sekali jer...hari dia lahir...dia comel sangat...like a doll..hidung terletak...gebu..pipi merah..sampai aku pernah pasang angan2 nak bermenantukan aishah..nampak gayanya tak kesampaian la angan2 aku tu...hehehehehehe...
apa2 pon aku doakan roh aishah dicusuri rahmat...aku cakap kat laili...insya allah aishah akan tunggu dia di pintu syurga...

kita yg melihat ni pun rasa berat...ini kan pulak dia...i told her, i'll alwiz be there for her..tak guna jadi kawan masa senang jer kan???

everything has the blessing in disguise...sesungguhnya Allah maha mengetahui apa yg terbaik utk semua makhlukNya.. mesti ada sebab kenapa aishah dipanggil kembali pada saat itu... we must alwiz tgk at the back of each event...tapi i know that it's hard to come to our senses pada masa tu...so it will take time for us to realise that sesungguhnya Allah Maha Besar dan Maha Mengetahui...kita kena redha walaupun sesusah mana kan???

i'm crying while writing this... how my heart sunk deep down beneath the 7 sea...terbayang2 laili...going back to the house...terbayang2 gelak aishah...terbayang2 aishah dok golek2 atas katil...if laili can recover cepat...i really respect her...mungkin dia nampak OK kat luar...deep down inside her..hanya Allah yg tahu...

My prayer for Laili & her family...Semoga Allah menguatkan hati dan iman kalian sekeluarga...
To Laili & Lan...bebanyak bersabar..banyak2 berisghtifar...ingat Allah..sesungguhnya Allah sentiasa bersama umatNya yg sabar...I know it's easier to said than done..berat mata memandang...berat lagi bahu memikul...You're the choosen one..ujian ini menandakan Allah masih ingat dan sayangkan kalian...org yg tak diuji bermakna Allah tidak ingat padanya...Just remember that me & Ariff will alwiz be there with you guys...if need us to be around..we're just a phone call away..


To my frenzs yg lain...
just want to share with you guys gak...jaga la anak masing2...kita tak mampu utk cuai..mmg la takdir dan sudah tersurat bila ajal kita kerana kita ni hanya makhluk ciptaan Nya ini hanya dipinjamkan ke dunia ini...tapi at least if anything happen kita mampu cakap at least I've tried my level best to protect my child..


-AL FATIHAH-

7 comments:

chilun @ cik pau @ bibimie said...

salam kak eton
lama tak nampak kat SI. mamaampang pun sama laa dah senyap dari menyinggah di SI. tup2 dapat berita anak dia meninggal tu sedih betul. rasanyer Allah pinjamkan Aishah tu sekejap jerk ek. ingat nak try call sis laili tanya khabar dia tapi takut dia masih tak reda lagi sedih nyer. anak kawan i pun meninggal masa umur 3 bulan kat umah bbsitter. citer nyer mcm tengah meniarap mcm tu lemas tilam empuk kot... sian sangat.
sis eton ada tak no sis laili? bg kat kita ek. tq.

rizza said...

eton,
terima kasih ko kongsi cite laili.... aku selalu YM ngan dia ..patut la hari tu YM dia tak off...sedih sgt dengar cite dia.. nanti jumpa dia kirim salam ye.. take care of her as our friend...(dia siap ajak aku dtg umah dia bila aku balik msia tahun depan..boleh hassan main ngan muhammad dan aishah..)

Yan said...

i was here few days back to gain the story from you.. nampaknya kita lambat plak nak revisit.

syahdu terasa sampai hari ni.. thanks for sharing..

PerantauSepi1306 said...

my condolences to Laili..
semoga dia diberikan ketabahan dan keimanan yang teguh untuk meghadapi hari-hari mendatang..

- sid -

Siti Zaiton said...

Insya allah aku akan sampaikan salam korang kat Laili...
aku really hope taht she'll recover very soon..
semalam sms dia..dia still cuti kat umah...bibik dah hantar balik indon...dia kata dia la ni ala2 bibik la kat umah..ingat kalu dia free nak ziarah dia lagi weekend ni...

laili - mamaampang said...

Eton,
Tks so much laaa tulis psl my sweet lil girl, A'ishah. Nanti lah...when I have the strength and time, I will write about arwah.

Sekarang nie still in recovering mode. Outside of me, mmg nampak ok. But kat dlm, off and on, shaking and lost of confidence.

Doa kan lah semoga kami sekeluarga berjaya melalui this traumatic moment.

Al-Fatihah.

Siti Zaiton said...

Laili...
As aku selalu cakap kat ko...aku akan selalu doakan ko dan Lan diberikan kekuatan dan kesabaran oleh Allah..
As your fren...you can alwiz count on me...insya allah...