Thursday, April 8, 2010

Adik is having viral fever..

OMG...

tu belum tengok reaction kami (me & hubby) bila tgk doctor tulis "Dengue" kat blood test form...buntang mata aku...

Tuesday kami bawak adik pie panel clinic & doctor refer to Pead sbb dia dah demam more than 3 days.. nak jumpa hari tu, Dr nasir penuh giler sampai refuse patient..so kami kata takpe la, kami datang balik next day..since masa tu dia cam OK & doctor kat clinic panel pun shud be OK for another day..

Doktor kat clinic panel tu risau sbb skang ni musim dengue..tu yg dia nak zahra buat blood test tu.. muka zahra pun start naik rashes.. and hari ni makin teruk..merah dah muke dia tu...

masa jumpa pead semalam, dia dah eliminate roseola sbb rashes tu naik immediately bila dia start demam..according to him, kalu roseola, rashes tu akan naik 3-4 hari after demam.. so just nak pastikan samada zahra kena "viral fever" (tu statement doctor kat kami..) atau tak, kena la buat blood test..tapi yg mengejutkan kami, kat form tu dia tulih dengue..nak gugur jantung aku..teringat masa babah dia kena dengue dulu...tu org tua...kalu baby camne la gamaknya..

dah la semalam doktor masuk clinic lambat sbb ramai patient dalam ward..kena tunggu blood test result lagi...by lunch baru la selesai semua... alhamdullillah, zahra just kena viral fever (alhamdullillah la...kalu kena dengue lagi parah kan??).. tapi tak kena warded sbb platelet count dia still normal... tapi doktor lepas with condition...kalu dia still demam after 2 days (by friday la..) adik kena buat blood test lagi sekali...

Ni gambar2 masa dok kat playroom sambil tunggu result blood test..






taking about blood test..aku yg cuak lebih...masa masuk bilik kat lab tu, aku yg berdebar...ye la...terbayangkan jarum nak amik darah tu masuk tangan zahra yg amatlah cute ittew.. aku yg tua ni pun sakit..ni kan lak baby.. sib baik la lab assistant tu baik..dia kata tak yah pakai jarum la since zahra still below 12 months..dia just prick cam nak buat blood glucose check tu jer..lepas prick dia picit sikit2 la..bagi kuar darah..and fascinating sungguh, dia tak nangis skit pun..budak2 kat lab tu siap kagum ngan dia lagi..

ni masa lab assistant nak amik darah dia..


notice jari yg berbungkus tu?? tu la jari yg amik darah..

i'm praying so hard that she'll get better fast.. kesian tgk dia..asyik melepek jerk...ngan maid aku ppun dia takmo..pantang nampak aku melintas...confirm keriau kalu aku tak amik.. kesian sungguh bila tgk baby demam ni kan...

ari tu masa aku berlenggengkan adik sbb nak bagi heat kuar, abg dia siap tgk aku semacam jer..ala2 nak tanya kenapa bila dia demam aku tak buat lagu tu...tapi takde la plak kuar soklan tu..dia tak ingat dulu masa dia baby2 pun aku buat benda yg sama...taktik yg aku belajar dari misi2 kat A&E ampang putri...masa abang dulu lagi ganas...misi2 bogelkan dia kat emergency room & mandikan dia ngan ais terus..sbb masa tu kalu tak silap temperature dia dah 40 degree...depa takut kena fit...alhamdullillah la tak jadi apa2... mmg susah nak jaga baby ni kan... banyak tul dugaan nak bolehkan dia cecah umur 2 years tu...once 2 years, body dia dah kuat untuk lawan balik...

i really pray that all my kids sihat rohani & jasmaninya...

1 comment:

najibah said...

get well soon zahra..minum susu ibu banyak2 ek