Wednesday, May 19, 2010

Adik Admitted at APSH

9th May 2010...

That afternoon, tetiba badan adik mula panas tahap gaban... mula2 aku demah jer tapi it's not getting better.. terus bawak pi APSH.. mula2 doktor masukkan sub tapi it seems cam dia tak respond...still melepek.. so doctor suh wat blood test...just to be on the safe side...

after 1 hour, the result kuar...cam ada ala2 simpton dengue..tapi doktor cakap dengue hanya nampak after 3 hari...since adik baru 1 hari and she's still very small, doktor suggest admit to monitor her fever.. so hari ini dalam sejarah la..adik masuk spital..

kena la masuk drip...syiannye... just imagine tangan yg kecik tu masuk drip...

1st day tu mmg melepek abis la... by second day fever dia dah takde.. konon2 doktor nak bagi discharge la..tapi bila aku tanya doktor kenapa zahra asyik demam jer..ye la 3 kali dalam masa sebulan..terus doktor suh buat urine test..

dari situ la bermula episod yg sungguh panjang... everyday kena amik urine sample.. sampai merah2 "tut" dia...ye la...bukan senang nak amik urine sample baby girl..

result test menunjukkan urine dia kotor... most likely dia demam sbb infection in the urine.. doktor suh plak buat ultrasound.. result ultrasound tu clear...semuanya normal...




paling mengejutkan hari rabu tu...konon doktor lagi sekali la nak discaj tapi tetiba subuh tu masa aku nak tukar diaper dia, ada cam serbuk putih kat "tut" dia...ala2 serbuk kapur tulis tu.. pucat aku dibuatnya...bila aku tunjuk kat doktor dia kata maybe dari diaper..dia suggest aku tukar brand.. so ariff p la beli brand lain..still ada serbuk putih misteri tu..
aku tanya doktor, adakah tu side effect antibiotik tapi doktor kata tak mungkin... sampai satu masa tu aku mmg convince serbuk tu datang dari urine dia coz sebelum tu aku check diaper dia, takde serbuk tu tapi bila dia dah kencing ada serbuk tu plak.. pastu masa letak urine collector punya plastik tu takde serbuk tu pastu masa nak amik urine tu, ada serbuk tu dalam area plastik tu...
sampai hari ni kami masih puzzle dgn serbuk apa tu... jumaat tu doktor discahrgekan saja zahra since demam dia dah takde...and kami kena tunggu result final urine test yg hantar kat external lab.. so kami tawakkal jer skang ni...insya allah esok bleh tau result tu masa follow up nanti...
yang pasti anak dara aku ni selera makan dia semacam gak.. siap bleh makan banyak lagi... maid aku siap cakap adik kuar hospital nampak chubby...apa taknya..makan banyak..pastu BF pun every 2 hourly...since doktor suh dia minum banyak...so aku bagi jer dia BF as frequent as she want...

7 comments:

Anonymous said...

kesiannya zahra..semoga cepat baik nye sayang..

mcmana nak tahu urine kotor utk baby?

Amir Syafiqah said...

Eton, kesian nya, kecik2 dah masuk ward.. Mmg susah hati kalau anak asyik demam ni...Aryssa pun kerap jugak demam last 2 weeks. Dah baik , demam balik.. So far alhamdulillah dah ok.. Takut dgr cerita2 bersangkutan bb demam ni...

Siti Zaiton said...

Yusmi..
mmg la cuak..tambah plak la ni tgh musim H1N1 & dengue...
dulu masa abang, kata asyik demam sbb dok nursery...ni adik hok dok umah pun asyik demam gak...huhuhu

Siti Zaiton said...

anonymous...
thanks for the prayer..
urine kotor hanya can be detected via urine test kut..tak sura la kot ada cara lain...

najibah said...

sian Zahra...risau kan kalau baby demam
get well soon zahra

Fid said...

kak eton siannya aku tgk dia
uhuks
get well soon

Siti Zaiton said...

Jie & Fid..

thanks for the wishes...
currently she looks OK cuma petang ni baru tau result lab test tu...mak dia yg cuak ni....