Tuesday, June 26, 2007

Zafran Dah boleh Jalan

1 year & 1 month...
At last Zafran boleh berdiri & walk independently..skang tgh sibuk berjalan...tapi bukan berjalan...berlari dalam erti kata sebenar...mana taknya...jalan takde break punye...silap haribulan langgar dinding...hehehehehe

skang tak larat nak kutip la plak...sibuk la nak ngekor...aku nak masuk dapur pon rimas...kekadang tu kalu lupa tutup safety gate..tetiba dia dah ada kat belakang aku..bahaya tul...dibuatnya aku tgh angkat periuk ker...aku ni dah la kuat melatah...

Bila dikenang balik cam kejap jer dah setahun...zafran pon dah boleh jalan...cam baru jer bawak balik dari hospital..kalu dulu he used to love to be cuddled & hugged, skang ni susah tul..kalu kita hug dia mesti sibuk nak p main..tu la aku selalu ckp kat org yg tak nak breast feed anak...rugi oooo..masa breast feed tu la boleh hug & cuddle baby..bila cam aku ni..dah tak leh dah..boleh la kejap...pastu dia suh lepas dia coz dia nak p main..skang ni nak isap susu pon taknak duk atas aku dah..nak isap susu sambil tgk TV..rugi tul la...kalu nak suh dia hug & kiss tu kena tunggu mood dia elok...nanti he'll come on his own..siap kiss yg sampai lencun muka tu...dia ada habit baru...kalu salam org (salam cium tgn), dia akan kiss aku balik after dia salam org...usually after dia salam teacher (masa nak balik) dia akan kiss aku..salam 5 cikgu means i'll get 5 kisses...heheheh...cikgu dia kata nak bg adil...

aku perasan zafran ni jenis manja...Nonie selalu cakap zafran ni ada character aku...manja & ngada-ngada...hehehehe...agaknya he's used to that during his time in my tummy..agaknya hari2 dok rasa & dengar ibu dia dok melese..Aku perasan zafran suka buat muka & pose cute yg membuatkan aku tak jadi nak marah dia...sometime he'll give his chicky look...he's so adorable...

Aku notice one thing..he's so possessive...kaki jeles..skang ni kalu org amik toys dia atau try to be close to me or his dad...sure dia ngamuk...kalu org amik toys dia...dia akan p rampas balik...cousins atau kawan2 kat sekolah takleh pegang barang dia...

Ari tu masa balik KB, Tok Mi presentkan dia 1 teddy bear...obses giler ngan teddy tu...org lain tak leh amik..not even babah & ibu..dia akan usung kehulu-kehilir teddy tu...cuma aku tak bagi dia bawak p sekolah coz takut dia gaduh ngan kawan2 plak berebut bendalah tu..

cuma yg paling menakutkan aku skang ni...dia dah start melalak bila tak dapat apa yg dia nak...aku takut dia jadi cam kids yg selama ni aku tgk melalak & golek2 kat kedai sbb tak dpt toys/food yg dia nak...zafran skang ni will only stop bile dpt apa yg dia nak...ie bila dia tak mo duduk dlm car seat dia...dia akan melalak cam kena dera sampai sedu sedan...sampai la aku angkat & riba dia...yg aku hangin tu...setitis air mata pon takde...

Apapapon...he's now a boy...but he'll forever be my baby...

3 comments:

rizza said...

eton...
dah besar n jaga2 budak dah dpt kaki ni..hehhhehe tak terkejar..

hehheh bab2 yg budak nangis2 n guliling2 kat kedai tu le takut nye..hehhe

Fid said...

kak eton
anak aku pun dah ada fe'el tu la...guling2 jerit2 melalak2....setakat ni umpan2 aku menjadi dia buat hal dalam rumah je...

Sya said...

waaaa... at last zafran dh pandai jln.. err, jln ke lari eh? hehehe.. pape pon CONGRATS!

erm, dhea pandai jln/lari masa umo 11bln.. memula seronok ler mama.. tp lepas tu tak larat nak kejar dah..;)

bab yg nangis guling² tu blom lagik.. takut gak nih.. pnah dlu skali sya nmpk bdk lelaki menangis² siap hentak² kaki.. pastu tarik² tgn parents dia ajak gi tmpt toys kots.. tp mak dia wat dek je, ayah dia lagi laa wat dono.. org keliling pandang je kan termasuk laa sya.. hahaha.... mintak laa dijauhkan pe'el yg mcm ni kan...