Monday, June 4, 2007

ABSCESS aka BISUL?????

What an interesting topic to write about...muahahahahahahah
Mohamad Amir Zafran bin Mohd Ariff naik bisul for the 1st time of his life....
It all started like this...

Last week aku & Babah dia dah notice ada tiny dot kat bum2 dia..just cam kena gigit nyamuk jer...so aku takde la pikir apa...pastu aku perasan cam ada nanah...but the size still cute jer...2-3 hari pastu nanah cam dah hilang...aku ingat dah pecah la...so aku buat derk jer la...hoping that it will subside...

Ari Ahad masa kat KB badan dia panas...demam la tu...tapi yg herannya dia tak cam biasa...biasanya kalu demam mesti dia mengada-ngada...nak bertempek jer...tapi kali ni different...ngamuk jer...semua tak betul...tido takmo...hug takmo..tapi makan lalu jerk...tetiba Babah dia teringat..."Yang...entah2 bisul dia bengkak tak???" Bila Babah dia bukak diaper...nah nko...bengkak giler..merah sebelah bontot...

aku bawak dia p clinic kat KB...doktor tu bg la PCM + antibiotik...according to her ada 50% probability utk bisul tu surut..kalu tak surut dia akan masak & pecah..kalu dah masak kena la bawak p hospital utk buat minor surgery...she gave us 3 days...dia kata kalu after 3 days tak surut kena p spital...

so ari Selasa kami balik KL..but his abscess tak surut gak...so ari Rabu aku bawak dia p APSH..dah musim cuti sekolah ni...so doktor ramai yg cuti...termasuk la pead zafran & dr amin tai, the pead surgeon...so clinic Dr amin refer zafran to pead on call...which is Dr Christoper Lim...aku ngan Dr Lim ni kurang skit...coz dia cam kalut & cakap pon susah nak paham...but no choice la...bila jumpa Dr Lim, dia suh amik antibotik yg jap coz according to him yg oral dah tak jalan...masa tu bisul tu cam dah bentan..tak masak2 & butt zafran dah keras giler...so dia kata nak pecahkan pon takleh..the antibiotik was supposed to cairkan nanah tu so that boleh Dr amin boleh potong & buang...tensen giler aku masa tu...antibiotik tu kena amik 2 kali sehari...just imagine nak p hospital 2 kali sehari...

A day after day (Khamis)...aku bawak zafran for follow up & take the jap...Dr Lim cakap dah boleh potong...dia cakap nanti Dr Amin pecahkan skit jer & kuarkan darah...so dia foward p Dr Amin...which luckily ari tu dah masuk kerja...p jumpa Dr Amin...kat Day ward...masa tu kul 10.30am..tengok jer muka Dr Amin...zafran dah melalak...cam tau2 jer...ataupon dia cuak tgk dr amin pakai baju OT...dia cakap kul 12.30 nak operate zafran...OPERATE???pakai GA??? what???kecut perut aku...so dia suh zafran admit...aku ingat kan it's just a minor surgery & he just need to stay at the day ward..rupanya tidak...there go my work...aku dah la tengah berlambak kerja sebab dah byk ari cuti...but as usual...my boss is an understanding lady...to her when it comes to FAMILY..it will be the priority...

just imagine zafran only had his breakfast at 9.00am...& kena puasa sampai kul 12.30tgh..just imagine camne keadaan dia...ngamuk sakan la..lapar...masa aku bawak masuk p OT tu dia dah start ngamuk2..pujuk pon dah tak jalan...Nurse inform kata aku boleh masuk OT pujuk dia sampai bius tu take effect...pastu kena kuar...aku ingat boleh tengok...so aku terpaksa la tukar baju...pakai baju OT gak... lagi la zafran melalak..by kul 1 baru nurse suh aku bawak zafran masuk OT...dah 2 kali aku masuk OT tapi kali ke3 ni aku masuk berjalan..bukan cam dulu...kena tolak atas katil...once letak zafran atas katil tu...anasthetist letak mask kat dia...tak sampai 10 second dia dah tido...cam penat jer aku tukar baju...

tgh tunggu nurse panggil...sempat pose pastu sambung nangis balik...

Babah cakap ni Dr Ibu....
baju surgery 4 baby cam kain langsir...

That procedure tu kejap sangat...elok jer aku tukar baju, nurse masuk day ward amik katil utk letak zafran...cam tak caya...all the procedure tu took about 15 min...once he was pushed to the recovery room, nurse panggil aku masuk...aku masuk jer dengar sore dia dok melalak...la....dah sedar rumanya...Nurse suh aku comfort dia....hug dia...elok aku nak angkat...aku nampak darah meleleh kuar dari plaster...cuak aku...nurse pon kelam kabut jadinya...diorang cakap darah kuar coz zafran dok meronta2..i can imagine his pain...Dr amin datang...tukarkan gosh..walllaa...but still zafran dok melalak lagi...semua tak betul...it takes a while to comfort him...

Once dah masuk bilik, nurse cakap dah boleh bg susu...walaupon hati aku terdetik BOLEH KER???sebab setahu aku kena tunggu dia kentut atau sendawa dulu...kalu tak mesti muntah...tapi depa kata boleh...who am I to question them...so aku bg la susu..zafran yg mmg sedianya lapar...mmg minum tak henggat la...(minum dlm tangis..boleh jd tajuk lagu tu)..as suspected...baru 2/3 dia minum...buekkkkk...muntah lewahhh la....agaknya gas bius tu tendang...siap kentut lagi...masa tu abih cadar spital tu...nasib la..depa yg cakap boleh...lepas tu baru la dia boleh minum...dah abih 1/3 balance susu tu boleh sambung plak mkn porridge...mmg anak aku lapar giler la tu...bukan sikit dia makan...kalu satu serving tu org tua pon boleh kenyang...dia boleh mkn 3/4...giler kagum aku...pastu siap boleh senyum2 & sembang lagi...

1 hour after that dia dah boleh main dlm cot dia...siap dah mundar mandir berdiri dalam cot lg...lepas aku solat zuhur...aku bawak dia p playroom...kesian aku tgk dia dok main dlm cot tu...kalu kat umah boleh la dia melasak...kat dlm bilik nak lepas kat mana...dah la tak dpt single room...lagi la leceh...
playing kat play room 2 hours after operation...
anak aku ternyata lasak...tak tau sakit ker???

1/6/07, Dr Amin kata dah boleh balik...tapi kena buat dressing dulu...lepas pd tu kitorang kena buat dressing sendiri kat umah, 2 kali sehari...masa Dr cakap tu kitorang ingat OK la...coz masa kat recovery room tu aku tgk opening tu cam kecik jer...kalu korang boleh imagine...besar tutup minyak yuyi jer...

Slightly b4 1pm, nurse suh kami bawak zafran p treatment room...masa tu OK lagi...once dia bukak plaster zafran tu...aku still macho...pastu nurse nak kuarkan "peck" aka gosh yg dr bubuh dlm opening tu...bila nurse tu tarik kuar...aku mula seriau...apa taknya panjang giler gosh tu...once semua gosh kuar, aku tgk opening dia...gile dalam...about 1 ruas ibu jari...masa tu pucat aku...kalu toreh pisau pon mau tak berdarah tu...dan Babah dia yg sememangnya takut darah tu plak cakap..."I don't think I can do the dressing..Kita bawak dia p clinic jer la"Zafran masa tu melalak tak hengat la...tambah plak nurse dok flush ngan saline...pedih agaknya...Aku tak leh imagine betapa sakitnya dia masa tu...i'm trying to put myself in his shoe...tak sanggup mak...tapi seperti biasa anak aku yg macho ni cepat recover...once depa siap dressing & ganti plaster baru & hantar dia masuk bilik...dia dah start melasak balik...kekadang aku wonder...anak aku ni tau makna sakit ker tak....gambar bawah ni taken about 1 hour after that...
Presentation ari ni is on How to overcome the pain...by Mr Amir Zafran

since 1/6 tu ari jumaat, babah dia tinggal kitaorang & went for Friday Prayer...elok kul 2 zafran poopoo plak...aku dah gelabah...camne nak handle sesorang ni...mesti kena tukar plaster...sure meronta tak hengat la...call Babah...nasib baik babah dah on the way p spital...aku dok ingat kalu lambat aku nak suh one of the nurse jer tolong aku..

After dah cebok & nak tukar plaster, Aku & babah dia siap kagum lagi...the opening tu boleh heal so fast...dah takde le sedalam masa dressing tadi...mmg sepatutnya camtu atau sebab zafran hari2 makan jeli gamat???since dah tak dalam sangat we decided boleh la buat dressing sendiri...

Funny thing is that...01/06/07 ni adalah hari pertama Babah dia report duty kat SAPURA...pagi tu masa babah nak pergi..aku susah hati sungguh...dok pikir camne nak bawak dia balik...camne nak buat discharge procedure...sapa nak tgk zafran...coz Tok Wan & Aki will only sampai KL in the afternoon... Nasib baik la Boss baru Babah very understanding...after reported for duty & babah citer kat dia pasal zafran kat spital dia bg off kat babah...

Aku nak meluahkan rasa tak puah hati aku kat HMO company aku ni...that is PMCARE...kerja cam gampang...geram tul aku...Dr Amin release kul 11, kul 12 Account Dept hantar request for discharge advice to PMCare...Kul 4 baru dia kuarkan discharge advise tu...tu pon after aku call opis mate aku yg handle Medical..tak cukup ngan tu, aku call PMcare, aku ngamuk la...alasan depa sbb ari jumaat...so what???laki aku pon p solat gak...kul 2 dah sampai spital balik...don't tell me their staff p wirid & gulung sejadah kat masjid...mmg hangin tul la...

so sampai ari ni (4/6) kami still la dok buat dressing kat luka tu...pg tadi aku risau gak masa hantar dia p nursery...takut cikgu2 tu takleh handle the luka...tapi tgh ari tadi aku p nursery, one of the teacher said dia boleh buat after tgk cara aku buat pg tadi masa tukar diaper dia...alhamdullillah ada teacher yg experience skit...cuma tadi aku mintak depa ensure his butt & bird dicuci bersih everytime tukar diaper...takut infection plak...

Semalam bawak dia p check up kat panel clinic, Dr Aminah cakap it's healing nicely...bersih & tunggu masa utk tertutup jer...Hopefully dia recover ASAP...insya Allah...

5 comments:

Laili - MamaAmpang said...

Alolo...cian lah kawan Muhammad sorang nie...tapi yang penting, Zafran macho!!! hehe..Muhammad belum tentu lagi. Silap2 gayut aje dgn auntie... :)

momidanial said...

erk...aku baca siap rasa mcm nak pitam pon ada..punyer larr ngeri aku baca entry hang ni..detail sungguh....btw,Zafran mmg strong boy! Hang pon strong mummy...kalu aku yg nak kena handle dressing tu..mau pitam kat tepi tuh....haiyooooo.....mak mmg over skit bab sakit2 ni....ngeeee
anyway,dear zafran...get well soon yeah! jeli gamat tu mmg marvellous..dont skip it... ;)

Siti Zaiton said...

laili,
Terbukti bb lasak aku sorang ni tak tau sakit nye...ari tu dia hantuk kepala kat bibir aku...aku yg melelh air mata...dia cool jer...

momidanial,
aku ni terpaksa memachokan diri...dah babah nye penakut...kalu tak sapa nak buat???

Fid said...

kak eton
hang tak gabq kat aku pun si zafran kena bisul...

budak2 ni aku rasa derang mmg sakit boleh tahan la

lg satu aku anak aku admitted baru ni pun mcm ampeh gak...company aku guna asia assistance berjam2....

z.i.e said...

Next time kalau anak naik bisul yang besar2 tu pegi beli ubat bisul kat sinseh. Dia cam kertas sekeping pastu ada benda sticky warna hitam. Lekat jek dekat bisul within few hours dia pecah sendiri and esoknya insyaAllah kering terus.

My own experience, anak aku naik kat dahi and breast somemore hehe. Klu bwk pi klinik mmg dia operate and the not-so-natural punya wound lambat baik. Mudah infection, Aku dulu x caya tapi once dah buat memang x lyn spital la..