Friday, November 21, 2008

Dhaka...part2

Aku ada memasang angan-angan yg kalau ada duit lebih skit and bila anak aku dah paham pasal life..aku nak bawak dia pie Dhaka...biarlah org nak kata aku gile...tapi aku nak anak aku sedar yg dia sepatutnya bersyukur dengan apa yg dia ada...

aku tak tau pasal orang lain tapi aku rasa anak2 skang...especially yg lahir at least among middle class family ni, don't really appreciate life..depa ni tak tahu nak appreciate nilai duit tu sendiri...tak macam kita dulu2...

aku ni membesar dalam keluarga susah..as a single mother, i know my mum worked really hard to earn a decent living..having to support not only her own kids, she was to support her brothers and sister yang pada masa tu tgh belajar kat U gak..(which later i found in my life that depa tak tau menghargai jasa org tua tu...)

just like other normal kids...aku ada gak keinginan nak ada toys or stationaries yg best...tapi masa tu kalu mami kata kami tak mampu..i just forget the whole thing..jarak umur aku ngan adik2 aku jauh..so bila depa sekolah, uncles and auntie aku dah start kerja..so dah kurang la tanggungan mami...tak lama lepas tu plak aku plak kerja (jarak aku ngan uncles & auntie pon takde la jauh mana) aku tak yah tengok org lain...just my sisters for instance..depa mintak apa pon dapat..kalu tak bagi sat lagi muncung..especially my youngest sister..being normal anak bongsu la kan...



Berbalik kepada angan2 aku tu..aku nak anak aku tengok betapa org lain hidup susah..to be able to earn rm100 per month tu dah consider senang...

Being able to see with your own eyes really makes a huge different..kalu korang rasa org susah kat Malaysia yg appear dlm Bersamamu tu susah...korang should see betapa susahnya org kat Bangladesh...bkn nak ketepikan Malaysian (Insya Allah I'll always helps who's in need kalau aku mampu)... tapi what I'm trying to stress here is that, kita patut bersyukur dengan apa yg kita ada..

Masa visit aku ke Dhaka hari tu, my team telah dibawa melawat ke sebuah kampung dipinggir Dhaka. kalu kat KL ni cam dengkil la...cuba gambarkan dengkil dalam kepala korang..ni pula aku beri gambaran kampung yang aku pi tu...so that korang boleh gambarkan perbezaan yg macam langit ngan bumi...

perjalanan ke kampung tu took us about 45 min (with a very bad traffic in the town..just like KL), jalan nak p sana giler teruk..berlopak2..sebelum masuk kekampung tu ada la satu jambatan..cam baru lagi...aku punya cuak coz nak lepas jambatan tu ada sorang mamat tahan pajero kami ngan kayu..boss aku terus tanya "ni apa?private concessionaire ke?", officer yg bawak kami jawab.."this is toll". Mak aii..humang sungguh...jauh panggang dari api dari tol kat malaysia..dah la gate dia tu buat dari palang buluh je... masa on the way back, the driver duk la honn kat mamat tol tu tapi dia dok wak sibuk tang lain..apalagi driver ni hangin, blah camtu jer tanpa bayar tol pun...camtu pon boleh ker???? once masuk kawasan kampung, jalan dia single lane jer...and std kat bangladesh...semua org dok hon2 la..aku yg dah jalan tepi2 tu pun kena hon gak...aku pon tak tau pasal per??Nak ngorat aku ker???muahahahahahah
Sepatutnya we're to join this group of org kampung yg sedang meeting..kalu korang familiar ngan micro credit concept, this is the meeting for the borrower to discuss on their business proposal or bayar hutang or buat loan..sesampainya kat kawasan tu, aku yg dah lama tak masuk bendang ni nampak kekok la...the last time aku masuk bendang was like lebih 20 thn yg lalu..masa budak2..tu reach to the meeting hall tu kami kena lalu atas batas bendang..just imagine aku ngan backpack laptop dan kasut kerja (1 inch heel) terhegeh2 nak jalan turun ke bendang..Hideous OK!!! cam la aku ni spoilt brat yg tak pernah masuk kampung...malu siot... sampai jer kat meeting hall aka hut tu sekali lagi aku terkejut...semua attendance pompuan..yg lelaki hanya bank officer tu jerk..rupa2 program ni mmg utk ladies jer..hall aka hut tu mmg la daif la...dinding dan atap zink..just imagine panas dia camne...lantai dia simen yg aku sendiri pada mulanya heran...aku ingatkan tanah tapi bila aku tekan2 keras...rupanya simen yg tak gaul pasir tu..i guess depa gaul tanah la kot...
Habis meeting depa ajak masuk umah one of the villager..which kat situ dah consider among yg berstatus "senang" bukan kaya yer.. nak menitis air mata aku..giler daif..rumah besar 1 std bilik master bedroom kat KL ni..kosong!!!yg ada hanya 1 pangkin yg dilapik ngan tikar mengkuang yg lusuh. letrik mmg ada..so ada la lampu dan kipas..water source kat luar rumah..the other house yg kami p tu pon lebih kurang camtu gak...kat luar cantik...cam umah kampung kat malaysia ni...tapi bila masuk dalam....sama jer...kat sana kalu ada tv (black & white) dan radio tu dah kira middle class la tu...depa bangga tau nak tunjuk kat kami yg depa dah dapat achieve tu that level..mengikut officer tu, dulu depa duk dlm rumah jut jer...Masya Allah..

Sesungguhnya this trip is an opener utk aku...dulu aku dok ikut mami balik kampung pon aku takde la aku rasa sesusah tu...kalu kat kampung aku dulu, rumah pakcik yg amik upah toreh kebun getah mami pon masih ada sofa dan TV. Just imagine kalu depa boleh earn RM100 tu dah besar rahmat..kita RM100 tu sekali p market..

Ya Allah...ampunkan lah hamba Mu ini yg sentiasa lupa untuk bersyukur.. berilah kami kemampuan untuk sentiasa ingat akan segala kurnia Mu...amin.....

ps:kalu korang nak tgk gambar2 kat dhaka tu, nanti masuk FB aku..

4 comments:

Norae said...

salam ton,

selamat hari raya korban.. balik kelate?

fauzi-maya said...

betullaa tu sis.. budak2 skang mmg tak appreciate life.. psst ape fb sis?add me maya amir :)

Anonymous said...

Dok kat Malaysia terlalu banyak nikmatnya.. let's not ruin it via apa cara sekalipun.. Apapun, bersyukurlah sentiasa that we are living in this peaceful country ....KAK NAB

zatul said...

kak eton,
emmm..zatul pun nak try didik anak untuk belajar hidup susah cam zaman zatul kekecik dulu. biar tahu survive bila keadaan susah/masa ada masalah. hehehe teringat masa kecik-kecik dolu, disebabkan susah dan duit mak ayah tak banyak serta adik beradik yang ramai, panties ada tocang dua sebab getah dah tak de..pakai la sampai koyak panties tu...kah kah kah...bila ingat balik lawak giler kenangan panties ada tocang 2 tu...