Tuesday, December 16, 2008

Los dan Faun




Akhirnya!!!

Dah lama aku pendam niat nak p tengok movie ni..movie ni masuk panggung 4th December tapi masa tu aku dah sibuk balik kampung (KB la....) nak celebrate Aidil Adha...so kena la tunggu balik KL dulu..last weekend aku telah membuat movie marathon..ala2 membantu industri filem tempatan...aku p tengok LOS DAN FAUN dan ANTOO FIGHTER...

Basically just as expected...aku gelak bagai nak rak masa tgk Los & Faun..as claimed , this is Afdlin's most sewel movie for 2008..Double thumbs up to Afdlin and all the crews..
Lawak dlm movie ni mmg bersahaja..simple lawak but manage to make you laugh like hell..not slapstics..but something simple..humurous and tak overdo... As previous movies..(Buli, Buli Balik, Baik Punya Cilok and Sumolah..) yg aku tak miss tengok..afdlin still maintain the actors from his circle...cuma ada la a few new faces like khairiah dan Saufi..this circle just click..macam bom meletup.. Watching the late Ibu Yusni..sedey.. I'm not sure tapi aku rasa tu bukan suara asal ibu la...
the lawaks in this movie is so so so so so so funny...pecah panggung la.. i guess Faun has a very strong social context for him to be able to the detect all the particulars in relation to the lost items...


since aku buat movie marathon...aku tengok la antoo fighter plak lepas tu..i tak sure sbb experience aku tengok los and faun tu best giler atau mmg expectation aku for antoo fighter tu tinggi sangat..tapi bila aku compare this 2 movie...satu rated 4.5 yang satu lagi below par la...about 2.5 jer...

as for antoo fighter...the sound is poor...mixing bunyi tu sampai menenggelamkan dialog...yg mana kadangkala aku rasa tenggelam timbul...ada scene yg aku rasa kalu dikupas dgn lebih detail akan lebih berkesan...I was called to watched this movie due to the promo yg gempak..tapi sayang la...tak meet my expectation... Basically main actors like Radhi, Harun Salim Bachik, Usop and Awie did a good job...aku rasa kalu tanpa depa ni tak over kalu aku cakap this movie akan total collapse..the story line is good cuma kupasannya tak berkesan...

well....adakah aku bias??atau sbb expectation aku yg terlebih tinggi...ntahla...aku pon bukannye pengkritik yg pro pun...cuma i know the value of my money...hehehehehe

2 comments:

Yan said...

bestnya dia tengok wayangg.. eeee.. jeles mak!

btw k Eton, ada apa2 news pasal k Laily tak? kita ada SMS dia.. tp takde reply..

Siti Zaiton said...

hi yan...
akak pon dah lama tak contact laili...last sekali masa puasa hari tu...pastu tak contact dah...from her last sms...dia ada ckp dia tgh sibuk gile...
cuba la call dia...kot la dia tak perasan no yan...sbb tu dia tak reply...