Wednesday, June 24, 2009

LHDN oooo LHDN...

Aku tak tau la aku bernasib malang atau aku sejak2 mengandung ni kurang tahap kesabaran...

tapi aku rasa kali ni banyak benor dugaan yg menguji kesabaran aku...ari tu ngan Sani Ekspress..ni ngan LHDN plak... ni yg buat aku pikir aku ni kaki complaint ker??? tapi aku rasa aku ada right as consumer atau customer kan???


Last week aku dapat borang JA dari LHDN...so aku p la LHDN...konon niat baik la ni...nak settlekan payment...aku ingat kalu tak leh bayar sekali harung pun...tambah monthly deduction pun boleh gak... tapi end up aku balik ngan penuh tak pueh hati...

Kekadang aku rasa apa la yg org2 gomen ni buat... I thought they are supposed to improved the processes... tak boleh ke kalu depa ni kekadang put themselves in their customer's shoes... dlm paper gah melaporkan they are improving their process but the simplest process tak nak plak ubah... for instance... borang JA tu... customer nak tengok at the end of the day, berapa depa kena bayar...berapa tambahan... ni bila aku tanya...jawapan pegawai tu berbunyi begini... " Puan, saya hanya pegawai taksiran, saya hanya boleh buat taksiran. Untuk bayaran, puan kena jumpa pegawai pungutan.." OMG... kenapa la dlm borang tu tak leh calculate siap2??????? kalu setakat taksiran tambahah sahaja, nak buat apa... aku bukan tak mo menunaikan tangungjawab aku as pembayar cukai...tapi kalu menyusahkan gini, org yg berhasrat nak bayar cukai pun boleh terpadam niat...

Dah la aku kena pie all the way from Ampang to Shah Alam sebab file kami kat shah alam...ni satu lagi...dah 6 tahun kami dok ampang...setiap kali isi borang kami letak address baru... semua correspondence address kat ampang...kami dapat semua surat2 LHDN kat address ampang... maksudnya kat sistem tu dah ada la address ampang...and yet you need to physically go to LHDN office to request your file to be transfered to the nearest LHDN...in my case Wangsa Maju...tak ke "BIJAK" tu... aku pun tak paham la depa ni... kalu susah sangat, knp la tak buat cam TM buat tu...setiap kali hantar bil, kat belakang bill tu ada borang tukar alamat...they can do the same thing what??? susah sgt ke nak tambah skit dlm borang e-filling tu ruangan utk pertukaran address???

masa aku mula2 sampai tu lagi la... dekat kaunter nak amik no tu takde org nak refer pun..pie la cangak2 tanya kat kaunter... pastu kena p balik tekan no...heheheh sungguh takde customer service...

Bila nombor dipanggil, aku p la laki bini kat kaunter tu... kami tunjuk la borang JA yg kami dua2 orang dapat tuh... akak tu pun check...bila check dia kata aku ada outsanding...aku tanya la berapa aku nak kena bayar...pastu dia bleh plak cakap audit 2006 aku lom selesai.. abis camne?? akak tu kata nanti dia panggil pegawai taksiran utk settlekan taksiran 2006 aku... dia suh la aku tunggu lagi.. dia ada la tulis kat screen tu yg aku minta taksiran kami berdua diselesaikan..dan mintak tukar address sekali..

After 15min...akak pegawai taksiran tu datang... ajak kami p ruangan diskusi... it seems that declaration aku dlm e-filling ngan EA aku tak sama... sah2nye aku isi e-filling aku tu ikut tafsiran aku sendiri..hahahahahah... aku dah siap2 tolak tax dari bonus aku.. dah plak kena tunggu lagi sekali sbb akak ni nak naik opis dia buat pembetulan ikut EA aku... aku yg dari tadi nak ke tandas amik la peluang tu...dah la opis depa tu takde tandas..nak kena turun all the way to lobby...hahahah...adventure betul...

Bila naik, akak tu dah tunggu aku ngan taksiran 2006.. pastu cakap aku kena bayar total RM3k lebih.. aku cakap la aku dah ada buat payment and mintak dia check actual berapa yg aku kena bayar.. jawapan dia kat aku begitu "memberangsangkan"... "oooo...tu puan kena jumpa pegawai pungutan, nanti saya panggilkan pegawai pungutan yer.."

"kak..husband saya punya taksiran camne plak??"aku tanya akak tu..."ehh..tadi cakap satu kes jer...tapi kes yg sama kan???nak tahu berapa kena bayar kan??nanti tanya sekali la dekat pegawai pungutan tu..." aku perasan muka hubby dah sengal semacam.. penat menunggu, belakang dapat result camtu... kalu korang in his shoe...apa perasan korang???

Nak lagi best...kami pun sambung la penantian kami tu... dlm 15 min lagi, akak kaunter yg kami mula2 jumpa tadi cakap .." Puan, fail pungutan puan dan suami ada kat PJ. Nanti kita minta PJ hantar surat kat puan berapa puan kena bayar yer??" THAT'S IT?????? Penat menunggu sekerat pagi dari kul 8.45 hingga 10.30..tu AJE??? OH MY GOD.... Ya Allah, Berilah kami kesabaran..

Kenapa la fail taksiran ada kat shah alam tapi file pungutan kat PJ plak??/ aku begitu confuse.... muke hubby dah lain macam.. giler rasa wasted satu pagi kami... bukan kami tak mo bayar... kalu camni, org yg nak bayar pun boleh putus asa... macamana la pejabat2 gomen ni nak maju??? process pun lintang pungkang...is this what we are paying for...come on la...gaji you orang pun dari tax payers... ni as good as aku nak bayar gaji depa tapi depa saja nak lambat2kan... cuba kalu actual gaji yg kuar kat dinding tu dilambat2kan camtu...mau tak ngamuk pie CUEPACS... seriously aku tak faham ngan mentality pejabat kerajaan.. why can't they make things easy for their customers????? org nak bagi duit pun tak nak...

susah sangat ker nak buat process improvement?? can't they re-engineer the process?? mungkin depa ni tak realize sbb depa tak yah bersusah payah nak memahami camne nak isi e-filling dan buat taksiran tambahan sbb tu dah sebahagian dari kerja mereka... they need an outsider...org yg tak tahu pasal kerja mereka... biasanya outsider akan lebih cepat spot dimana kekurangan atau kelemahan sistem mereka...

I really pray that one day, everything bukan sekadar indah kata dari rupa... this is my wish...


7 comments:

Fid said...

ohhh ngan depa ni mmg emo kalau berurusan...

Siti Zaiton said...

nak buat camne...kalu la ada option mesti aku dah lari p competitor...hahahahah

chilun @ cik pau @ bibimie said...

kak eton sihat?

Siti Zaiton said...

cik pau...
Alhamdullillah.. So far so good..doctor pun satisfy with my health status...
How are u??dah scan??

Alice Phua said...

THis LDHN memang very leceh one. I also recently received one JA letter and it says I kena bayar lebih than what I already paid. Then I look back at my records of documents and my accountant husband also checked for me, in the end both my hubby and I still cannot justify how LDHN can come up with a figure saying that I terkurang bayar mereka! I wonder whether LDHN officers are really competent with their job or not!?

Anonymous said...

Puan kena la maklum secara rasmi bagi memindahkan fail sebab fail tidak boleh dipindahkan secara automatik mengikut alamat di borang e-filing. Pindah fail tu hanya boleh dibuat jika puan telah memberi izin dan maklum ke cawangan mana hendak dipindahkan. Sebab utama jadi macam tu sebab maklumat puan adalah SULIT.

Anonymous said...

Pemindahan fail hanya boleh dibuat dengan bukti bertulis atau secara lisan kepada cawangan yang ada fail puan. Pegawai LHDNM tidak boleh sewenang-wenangnya memindahkan fail tersebut secara automatik. Nanti bila puan datang ke pejabat kata sapa suruh you pandai2 tukarkan tempat fail tu? Pegawai yang sain jugak yang kena..