Thursday, August 13, 2009

Anak dan masa depan dunia....

kenapa perlu kita harus berhabis untuk hantar anak ke sekolah..sampai ada yang sanggup hantar ke sekolah private yg akan charge excessively...tak cukup ngan itu, hantar plak anak tu pie tuition...kalu parents yg bertanggung jawab, kenapa perlu membazir duit???

To me, formal education insitution hanyalah bertanggungjawab membekalkan ilmu kepada anak2 kita. Kita sebagai ibubapa la yg bertanggungjawab memastikan ilmu yg diperolehi itu digunakan sebaik mungkin..

How can i relate the school's syllabus to actual implementation?? Cuba duduk dan fikirkan kenyataan ini... BERAPA BANYAK TEORI YG KORANG BELAJAR KAT SEKOLAH HINGGA KE UNIVERSITY YG KORANG APPLY DLM HIDUP KORANG???

30%?? Tu pun aku rasa maksimum la tu... habis kenapa semua org sibuk nak dapat 20A1 dan CGPA 4.00 masa belajar dulu?? Setakat nak dapat sijil yg boleh dibanggakan??

Pernah tak korang terfikir apa yg kita belajar disebalik semua itu??Apa yg kita belajar masa kita di alam pengajian dulu???

Kalau korang dah dapat jawapannya, korang pikir balik...kenapa korang nak paksa anak korang belajar??? kenapa dia kena p sekolah??kenapa dia kena masuk uni???

Aku tak tau la pasal korang, tapi aku punya personal experience is just like this...

Mak aku belajar tak tinggi... setakat tingkatan 3...kalu zaman dulu dah boleh jadi kerani la tu... kami bukan dari keluarga senang... p sekolah pun takde la mampu nak p private school...takde la aku mampu p extra class yg caj beratus2 ringgit.. tapi aku ingat yg mami selalu pesan bahawa ilmulah yg akan tukar our std of living...tanpa ilmu kita akan sentiasa dihimpit kesusahan.. masa aku sekolah, mami was the only bread winner in the family...dia la yg nak kena tanggung anak dan adik2 belajar..aku tau betapa susahnya mami waktu tu...dgn gaji yg ciput dan surat pajak, dia besarkan kami.. masa tu aku belajar betul sbb aku tau kalu aku fail aku tak leh masuk u...aku tak leh dapat kerja elok..aku tak leh balas jasa mami...niat aku satu jer masa tu...nak jaga mami supaya mami don't need to suffer anymore... alhamdullillah... aku berjaya...walaupun skang gaji aku belum la cecah 5 digit, aku mampu bagi mami skit...

and skang aku buka mata aku luas2..adik aku yg bongsu dibesarkan dlm keadaan yg lebih senang... mami dah tak susah sangat... aku dan adik2 mami dah kerja...so she's a bit spoilt...tu yg belajar tak berapa tinggi...kenapa?? teori aku mengatakan dia tidak tahu menghargai apa yg dia ada sebab perjalanan dia telah dipermudahkan...no hardship to be her motivation...

Bila kita senang, kita take things for granted... kenapa anak2 di bangladesh yg serba susah, yang kurang infranya boleh berjaya capai golden A during dia Hi-School exam?? sebab kesusahan itulah yg mengajar kita untuk menghargai sesuatu...

Cuba pikirkan anak nelayan yg berjaya dlm SPM 2008?? apa motivationnya??? papers boleh cakap apa sahaja...tapi hakikatnya hanya dia dan Allah yg tahu...

kenapa aku sibuk berbicara berkenaan perkara ini?? sebab aku takut dengan anak2 kita yg dibesarkan dlm kemewahan ini akan hanyut... mungkin depa dapat score straight A dlm exam...sbb kita dah berhabis duit hantar dia p belajar.. tapi apa yg aku lebih takut adalah adakah kita sedang membentuk generasi baru yg berpelajaran atau generasi baru yg berilmu???

Bolehkan mereka ni continue our spirit?? Setakat pelajaran tak cukup...


Renung-renungkan lah....

6 comments:

Fid said...

akif nanti sekolah kebangsaan..sekolah kerajaan malaysia..letih aku bayar tax..kena a guna aci??

AbQar|'s said...

yup..betul sgt2 apa yg puan tulis tuh..adik ipar sy yg bongsu pun a bit spoil..sbb dia terlalu di manja2 oleh kakak n abg..alasannya dia anak yatim..geram jugak..kita berhabis kat dia..bukan nk suruh dia appreciate pun nanti..cukup la dia dapat berdikari..sbb duk ngan sy..klu tak duk ngan sy..sy tak kisah pun..malas kadang nk layan budak2 yg bodoh sombong!..emo ler plak..sorry yer!

Siti Zaiton said...

kekadang kita kena renungkan apa yg terjadi disekeliling kita...we always take things for granted...

Fid..
Akak pasang angan2 nak hantar anak2 ke trust school...sama cam skolah gomen tapi it'll be manage by private body..cam yg ada kat S'pore skang ni...tk tau la akan dpt direalisasikan atau tidak plan ni...

AbQar|'s
kekadang nak marah pun tak guna...boleh nasihat jer la...tu pun rasa cam ngabihkan air liur jer...

Fid said...

kak eton
tu la kan..susah nak perjelaskan perasaan kita ni kan...aku tak suka anak aku p sekolah asyik dok pk nak dapat A jaaa...
uwaaaaaaaaaaaaaaa

fauzi-maya said...

sis..pekabo? lame tak jenguk sini..sis laily how? jemput umah baru --> http://mumble-bubble-talk.blogspot.com

Siti Zaiton said...

maya..
skang ni akak dah start home rest..menghitung hari... lg pun hi-risk factor for H1N1 ni...
akak pun dah lama tak contact laily..