Wednesday, February 18, 2009

No more bottles & Day Time Diapers...

Hari tu masa aku down time kat umah...aka MC la tu (preggy kali ni teruk skit..asyik sakit jer...) aku dok la switch channel..sekali tercampak kat channel mana aku tak ingat la..tapi malaysian punya la..ada talk show..which one aku tak ingat gak (teruknya daya ingatan aku ni..) Aku tersangkut sbb tajuk dia hari tu camne nak lepaskan botol dari anak... the guest was Leah Remini (comedian) & hubby.. Depa ada sorang jer dotter...which so manja & both of them mmg manjakan..dotter dia ni punya la byk hisap botol...every 2-3 hours even during the nite akan mintak botol..so they want her to stop..depa buat macam2..siap ada web reality program on that...sampai panggil pead & experience mother...tapi to no avail sbb depa kesian bila dotter depa dok keriau sampai muntah2...

Aku terpanggil nak share ttg lepaskan botol ni..Dulu zafran stop BF when he was 1 year...tu semua silap dan atas kebodohan aku...dia rupanya on nursing strike tapi aku yg tak paham...ngok ngek tak??kalu org nak kata aku bodoh pun aku terima...so insya allah ngan adik dia ni aku tak akan mengulangi kesilapan dulu... back to Zafran & susunya.. So since then Zafran is on FM...which aku dah terima balasannya...MAHAL looooo... lepas dia celebrate his 2nd birthday last year...aku & babah dah mula distantkan dia dari botol..try to pujuk dia pakai sipper...memula dia tak suke..siap aku beli sipper yg boleh hisap sambil tidur lagi... by the way, sebenarnya hisap susu sambil tidur amatlah bahayanya...boleh menyebabkan liquid masuk hidung & telinga...sib baik la dia tak suke sgt...so aku p la kedai yg ala2 Hot Market aka kedai RM5 tu...jumpa la sipper biasa..yg pakai straw..aku fikir...what the heck...beli sipper harga RM20 pun dia tak suke...try jer la dulu sipper murah tu..yg kena minum sambil duduk..and you know what...he really enjoy taking his milk guna sipper yg pakai straw tu...at least aku dah eliminate the risk liquid masuk E&N..

Bab diapers ni pun sama...dia tgh toilet train skang ni...so far alhamdullillah...budget pun lega skit...day time diapers dah kurang pakai...kalu pakai pun time nak p berjalan...sbb takut dia tak pandai hold..tgh2 jln nak lepas camne...ni slowly ajar la ni...skang tinggal kena beli diapers malam jer la...yg tu belum berani...sbb jenuh gak kalu ari2 nak kena jemur tilam..insya allah by his 3rd birthday dah boleh start train malam plak kot...insya allah...

Para seterusnya ni censor skit...jgn teruskan kalu korang tgh makan....

Yg kelakar tu setiap kali nak "uk-uk" mesti dia cakap nak "berak plung".. 1st time aku dengar, aku cam tercangak-cangak..aku tanya la bibik aku...apa "berak plung" tu..rupa2 nya bila berr & "tut" tu jatuh.. bunyinya "plung"...so lekatlah nama tu.. terlebih kreatif la plak anak aku ni...Exaggerate pun ada gak...muahahahahah... sorry...

Aku suka nak amik statement kawan aku si Fid Lovebaby ni.. ANAK AKU PANDAI... yer la dah pandai sebab dah tak isap botol...dah pandai sbb siang dah tak yah pakai diapers...kan pandai tu...muahahahahahahah...apapapun aku bangga jadi ibu kepada MOHAMAD AMIR ZAFRAN BIN MOHD ARIFF...heheheh

3 comments:

rizza said...

ye Zafran.. bagus ye.... ade "berak plung" hehhehhe

syabas!!!

fauzi-maya said...

k.eton..preggie ye> dh bape bulan? bile due? wahh lame tak dgr cite ..alih2 dh preggie laa die..heheh... enjoy yr pregnancy & tk care k sis.. zafran yg pandai:)

Siti Zaiton said...

rizza
he's so descriptive...heheheheh

maya..
masih alive & kicking cuma tgh sibuk giler skang ni... dah nak masuk 3 months.. Tq dear...