Tuesday, February 10, 2009

Orang Baru...

Alhamdullillah... Insya Allah, early September 2009 nanti, kami sekeluarga bakal menerima ahli keluarga yang baru..aku dah 2 months plus pregnant...
kali ni teruk skit compare ngan masa aku preggy kan Zafran.. kali ni aku was diagnosed with diabetic... :(( memula masa doktor cakap tu, aku cam tak confident...couldn't be...baru 2 bulan before that aku buat my check up and takde apa pun.. i guess the blood test don't lie...so aku kena la admitted ke Ampang Putri..dapat la holiday package 3D 2N kat situ..3 hari aku kat situ, berat aku turun 3kg...muahahahahah...semua sbb semua kena control..aku rasa aku jadi paranoid pun ada...semua benda aku takut nak makan... Disebabkan org preggy tak leh amik ubat daibetic orally (which aku baru discover..)...terpaksalah aku skang ni jadi doktor sendiri..so 3 kali sehari aku kena jap insulin..aiyoooo...tensen tul...nak makan pun susah tau..ye la...nak makan kena make sure jap dulu...lepas tu kena make sure makan within 15 - 30 minutes after that kalu tak nanti jadi hypo...makan pun kena control apa nak makan...warghhhhhhh...tensen tahap gaban... tapi ni dah more than 2 weeks aku on insulin...so dah pandai la manage skit...cuma still leceh...coz kalu nak dine out lepas opis tu mmg impossible la...kena balik umah dulu...jap dulu...sbb insulin tu tak leh nak di bawa berjalan2...kena refrigerate..so ndak tak ndak...secara tak langsung, aku dapat control la gak apa aku makan tu...ye la..kalu dah balik umah tu...nak kuar balik liat la skit...

Zafran plak makin hari makin ngada2..MIL aku cakap biasa la budak nak dapat adik...kekadang tu boleh menguji kesabaran la... dulu malam2 lepas hug & kiss aku & babah dia, dia akan masuk bilik tidur ngan bibik...tapi skang ni..tiap2 malam nak babah dia tuck him in..kena teman dia tido dulu.. yg bestnya dia tak mo aku kalu babah dia ada..kalu aku masuk nak teman dia suh aku tido bawah atas toto..dia tido atas katil ngan babah.. sib baik la tak yah tunggu samapi dia lelap..janji teman dia jap..kekadang aku kesian gak kat babah dia..sampai terlelap2 la org tua tu tunggu anak teruna dia tu tido..

Macam Zafran gak...awal2 ni badan aku tak larat giler..pening, sakit kepala, sakit belakang dan yg sewaktu dengannya..hopefully as the time pass..aku makin kuat la...malu gak kat boss ngan colleague aku kalu asyik MC jerk..tapi nak wat camne..mmg tak larat babe..tu belum campur rasa nak muntah tapi takmo kuar...warghhhh...tensen...bergelumang jer...

Aku really pray hard that aku selamat melahirkan baby ni...and dia dilahirkan dalam keadaan yg elok dari segi rohani dan jasmani nya...semoga Allah mempermudahkan bagiku sepanjang tempoh aku mengandung ini dan semasa aku melahirkan nanti... talking about melahirkan...doctor dah suggest dah aku ceaser lagi..dia dapat rasa aku akan face the same problem cam Zafran dulu...my passageway tak terbuka...dia nak avoid aku go thru that agony once again...apapapun aku tak kisah...janji aku dan baby selamat...i guess as a gynae, he knows what is he talking about kan...and he knows what is the best for me & baby...

Doakan agar aku diberikan kekuatan fizikal dan mental untuk melalui proses ini (preggy & deliver) sekali lagi.. insya Allah...amin....

9 comments:

Yan said...

congratulations k Eton!!!! semoga dipermudahkan segala-galanya.. amiin..

Zatul said...

Kak eton, tahniah yer. Zatul tumpang gumbira buat mu. Jaga diri..Semoga dapat baby girl plak kali ni.. ;)..Jemput la jenguk kat kedai online zatul www.ummimall.com dan juga blog zatul kat www.kisahkasihkurus.blogspot.com.

Ingat, jaga diri mu my dear..once again, Congrats!!

Name: Kitty said...

Hai.. i'm new here. Kitty77 member SI gak. Baru jumpa blog nih.
Taniah for new coming baby. Hopefully dipermudahkan segalanya. Insyaallah..
Boleh ke nak link blog ni kat blog sye??

rizza said...

tahniah!!
jaga diri .....

Siti Zaiton said...

to frenz..
thanks for your prayers...amin...

Kitty...
takde masalah...

Yusmi said...

Hi Eton,

Congratulations !. Nampak nya kita sama la. Aku due July. Ttg diabetic tu.. Dulu mak aku masa pregnant adik bongsu aku pun mcam tu.. Dia 42 tahun waktu tu.. Hari2 cucuk insulin sampai lebam2 peha. Ko cucuk kat mana?.. Any way, take care...Semoga semuanya selamat.. Amin..

Siti Zaiton said...

yusmi..
thanks...aku due 18th sept..tapi dr nak operate by 1st week sept..
aku cucuk kat perut..less sakit...dr kata shud be OK coz insulin tu tak masuk dlm..
congrats to you too...you take care gak kay...

chilun @ cik pau @ bibimie said...

congrats sis...
EDD dekat2 laa kot... i nyer 22 sept. hope dapat kuar 20.09.2009 sebab abg nyer yang sulung itu 20.06.2006.

liwaniel said...

k .eton..
susah kan kalau kena diabetis time pregnant ni..wanie ni pun kena...kena jugak insulin 3 kali sehari...kena la bawak insulin tu ke mana2 je nak pegi...pharmacist tempat wanie amik insulin cakap insulin kena refrigerate kalau belum guna..kalau dah bukak simpan room temperature je..