Monday, February 23, 2009

Sedih..Frust...Marah...semua bercampur gaul jadi rojak...

**This entry might be gross to the readers..kalu rasa2 tak tahan jgn baca...**

Aku bukanlah doktor...tapi aku strongly rasa seorang patient tak sepatutnya dilayan sebegitu...

Nak dijadikan cerita....khamis lepas..my hubby rush me to accident & emergency of APSH..sebab aku call dia & ckp yg masa aku p tandas (pee-pee) aku nampak traces of blood kat tisu..aku cuak giler...siap aku dok pikir apala yg aku makan atau apa aku buat sampai bleeding...tapi aku still tak puas hati..

Sesampainya ke APSH, masa tu dah kul 5.30pm...so aku takde la p terus ke clinic gynae aku tu..sbb dah lepas clinic hours...aku agak dia mesti tgh buat round kat ward..so aku p la A&E..seperti biasa, standard procedure (aku dah biasa sbb dulu Zafran selalu kena p A&E masa kena attack asthma), aku di check oleh nurse...OK lah...setakat nak test BP & temperature tuh..so aku explain la briefly kat nurse tu yg aku preggy & ada blood trace tapi aku tak rasa darah tu bleeding biasa sbb color dia merah terang...cam darah luka..& aku rasa darah tu dari belah belakang & bukan depan.. so OK lah..dia pun suh aku tunggu jap kat luar..

Tak lama, nombor aku naik...aku pon masuklah..bilik No 4..cuak gak...aku lupa ckp kat nurse yg aku nak doktor pompuan...sib baik la doktor pompuan.. yg betul2 menyakitkan hati aku adalah....

Doktor yg bijak pandai dan graduate with medical cert ni..dah angkat sumpah yg akan tolong org yg dalam kesakitan ni..boleh tanpa tgk apa yg actually happen to me...just from my layman assumption, dia diagnose aku with BUASIR...setahu aku yg tak grad medical school ni..tanda2 buasir adalah seperti berikut (ni part of article dlm efarmasi):
  • Gumpalan lembut atau gumpalan-gumpalan boleh dirasai sekitar bahagian dubur.
  • Perasaan gatal atau pedih di sekitar dubur.
  • Pendarahan, darah yang segar terutamanya selepas atau semasa membuang air besar.
  • Sakit
Yg paling best, masa aku discover ada darah tu bukannya masa aku tgh "hun" pun...and selama ni walaupun aku tgh mengandung (org mengandung ada chance to get buasir)..so far aku tak pernah lak rasa constipation..alhamdullillah..tambah2 skang ni bila lepas jumpa dietician, i was advised to take a lot of fibre..lagi lah takde masalah tu..

Masa kuar dari bilik doktor tu aku rasa geram ada, tak pueh hati ada..marah ada..dan semualah ada..knp tak nak tgk...geli sangat ker nak tgk bontot org...i thought masa belajar medic dulu, lebih dari bontot korang belek..masa tu nyesal aku p A&E Ampang Putri...aku rasa kalu aku p clinic panel aku pun sure doktor tu akan suh aku masuk bilik, suh baring coz dia nak inspect.. ni apa yg dia buat, tanya2 skit2 pastu prescibe ubat...masa tu, aku jadi was2...betul ker ubat yg dia prescribe tu???betulker aku ni buasir...pastu suh aku p buat appointment jumpa surgeon... boleh ker camtu??????

sementara aku tunggu ubat dan bill tu, aku p la tandas...still ada blood trace...jumpa doktor yg bijak pandai ni tak melenyapkan cuak aku...aku down giler...mungkin disebabkan oleh hormon org mengandung, mata aku dah bergenang...hubby lagi la sedey tgk aku dah down semacam..dia nak suh aku admit...aku tak mau...bukan apa, kalu admit pun esok baru doktor pusing tengok...dia p la tny kaunter, mintak depa call clinic surgeon tu...tapi clinic dah tutup..hubby yg still tak pueh hati ngan doktor tu, p la plak call gynae aku...sib baik la gynae aku ni jenis patient friendly..dia tak kisah kalu patient call him on his mobile...infact dia encourage lagi... hubby managed to talk to him..dia suh naik p clinic dia since dia still ada kat clinic...masuk2 bilik dia, kena lecture jap...sbb tak terus p jumpa dia...mana nak tau dia still kat clinic... my gynae siap check thoroughly lagi...siap buat pap smear...dia kata kalu bleeding biasa, mesti ada trace of blood kat dlm laluan..but it's clear...cuma dia perasan cam bon-bon aku merah..dia tny whether aku sembelit ker...sekali lagi aku cakap tak pun..dia suh aku tunggu sampai hari sabtu...kalu still darah, dia suh jumpa dia balik & dia personally akan fwd my case to the surgeon...

Walaupun still tak dapat jawapan knp bon-bon aku berdarah, but at least dia dah check..tenang la skit...perasan ingin tahu tu still ada in both of us..so sampai umah, hubby tetiba la plak jadi doktor..nak jadi cerita...rupa2nya, dekat my bon-bon cam ada luka..cam terhiris...bukan kat salur pun.. aku pun heran..sampai hari ni aku still heran camne aku leh ada luka tu..quite dlm lah gak...sbb tu ada darah banyak..nak kata kena kuku, aku baru jer potong kuku...misteri betul la..yg paling mystery nya, knp masa luka tu tak rasa??? musykil betul aku...

Ntahla...tapi yg paling penting, aku mmg tak pueh hati ngan layanan doktor kat A&E tu..knp la doktor yg kurang rasa prihatin camtu yg diletak di A&E???Kalu tgk greys anatomy atau house..you'll have high expectation to doctors...especially to those yg attend to emergency cases but in this case...ni ucapan aku kpd doktor yg aku lupa nak check namanya tu...
YOU SUCKSSSSSS!!!!to me you memalukan GP2 yg lain...kalu takde empathy towards your patients, pls jgn jadi doktor...you're not assisting them to get better tapi lebih memburukkan keadaan kerana emosi your patients ni terganggu...sib baik la APSH tu hosp paling dekat ngan umah...and my family dah comfortable ngan specialist2 kat situ..kalu tak harus la aku tukar spital...

Sekian...luahan perasaan ku utk hari ini...

4 comments:

mimielola said...

Kak Eton,
Akak dgn gynae mana?

mimielola said...

Saya nak tukar gynae ni, sila rekomen

Siti Zaiton said...

darling...
akak skang dgn Dr Marlik..dulu masa akak visit my fren deliver, dia ngan Dr Marlik..he seems so concerns about his patients and family..tu yg akak tukar tu..pastu dia ni sabar ngan patient...takde la cam kalut jer nak abihkan dgn session kita to see the next patient...
dulu ngan dr fauziah...ramai sgt patient...tak larat tunggu sama...dr ariza pun camtu gak...jamilah lagi la...so last2 Dr Marlik la....

mimielola said...

Ok, noted